Markus Hauard i Marko Belineli (©Star Sport)
Markus Hauard i Marko Belineli (©Star Sport)

Poslednja karta za četvrtfinale i Real čekaju Baskoniju ili Virtus

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.04.24. | 08:08

Čeka se izazivač braniocu evropske krune

Sprema li se nova eksplozija Markusa Hauarda ili će Virtus čudesnim preporodom u plej-inu do plej-ofa u kojem čeka madridski Real? Evropska sezona visi o koncu i samo jedan može u narednu fazu, zbog toga je poslednja utakmica plej-ina jedna od onih 'biti ili ne biti'.

Sedam dana posle okršaja pred bolonjskom publikom u poslednjem kolu Evrolige, Baskonija i Virtus ponovo izlaze na megdan, sada sa još značajnijim ulogom na stolu. Baski su prošle sedmice overili osmu poziciju na krilima inspirisanog Markusa Hauarda koji je meč završio sa 34 poena, što je Virtus odvelo na desetu poziciju i gostovanje Efesu u Istanbulu koje je rešio Ife Lundberg dalekometnim hicem pred sam kraj meča.

Izabrane vesti

Upravo se kroz uvodne mečeve plej-ina možda i promenila energija u dva tima pred novi susret. Desio se utorak koji je sve okrenuo. Baskonija je u Beogradskoj areni deklasirana od Makabija (85:113), dok je Virtus napravio pravo iznenađenje trijumfom usred Istanbula protiv zahuktalog Efesa (67:64), čime je prekinula crni niz od sedam evroligaških poraza. Baskonija je od početka imala mogućnost da pretrpi jedan poraz, Virtus ne. Sada ni jedna od dve ekipe ne sme da izgubi, ako želi da produži evropsku sezonu.

Slika dva tima se značajno promenila za ovih sedam dana. Baskonija je u Beogradu izgubila i Čimu Monekea koga sigurno neće biti u Fernando Buesa Areni zbog distorzije levog skočnog zgloba, što samo podiže optimizam kod gostiju iz Bolonje. Veliko je pitanje kako će Baskonija da se nosi sa izostankom jednog od najvažnijih igrača ove sezone, a za pretpostaviti je da će Met Kostelo više vremena provesti na poziciji 'četiri'.

Domaćin je i pored toga favorit ne samo zbog domaćeg terena, već je faktor Hauard nešto što ipak pravi veliku razliku. Amerikanac je na sjajnom putu da se u svojoj drugoj evroligaškoj sezoni okiti titulom najboljeg strelca, koja nosi nagradu po Alfonsu Fordu.

Da bi se tako nešto i ostvarilo na kraju, Hauard treba da do kraja četvrtfinala zadrži visok prosek ubačenih poena i bude ispred konkurencije, što trenutno jeste slučaj sa 19,3 poena po utakmici. Hauard je uveliko premašio granicu od 1.000 ubačenih poena za ove dve sezone i trenutno je na 1.145, odnosno 675 samo u ovoj godini i u tom parametru mu nema ravnog. I ne samo da mu nema ravnog, već je njegov košgeterski nivo gotovo na samom vrhu u istoriji Evrolige! Sa pomenutih 675 poena on zaostaje samo za Aleksejem Švedom koji je u sezoni 2017/18 skupio 740 poena, odnosno 21,8 po meču! Nekadašnji bek Denver Nagetsa je popravio učinak za gotovo 2,5 poena u odnosu na debitantsku sezonu kada je beležio 16,9 poena. Ove godine šutira bezmalo 50 odsto za dva i 40 odsto za tri!

Imaće verovatno i motiv više 25-godišnji strelac da popravi utisak posle ne tako dobre šuterske večeri u Beogradu. Virtusovi igrači svesni su da je ključ pobede u zaustavljanju omalenog šutera, mada će u izostanku Čime Monekea veći teret morati da ponese Kodi Miler Mekintajer, koji je praktično bio jedini raspoložen tokom gostovanja u Beogradu. Oba susreta sa Virtusom odigrao je vrlo dobro, a u nedavnoj pobedi imao je 16 poena, sedam asistencija i četiri skoka. Trener Luka Banki verovatno u planu ima da više uposli Danijela Heketa i Alesandra Pajolu u odbrani, konkretno sa zadacima da budu 'flasteri' na Hauardu i Mekintajeru.

Interesantno, dva prethodna ovosezonska susreta ovih timova dobili su gosti. Virtus je zadao prvi udarac posle odličnog početka sezone, stigao je u Vitoriju sa skorom 9-4 i slavio rezultatom 91:81. Bio je to prvi poraz za Baskoniju pod vođstvom Duška Ivanovića sa razlikom većom od jednog poseda. To veče obeležio je Marko Belineli sa rekordom karijere od 27 poena, dok je Toko Šengelija imao 16 poena, šest skokova i četiri asistencija, a Isaja Kordinije 12 poena, osam uhvaćenih i tri podeljene lopte. Od njih trojice se očekuje da i večeras budu na visini zadatka, kako bi Virtus imao veće šanse za prolaz dalje. Virtus je u boljem momentumu, Baskonija nema mnogo vremena da povrati nivo od pre sedam dana, jer samo tako može do četvrtfinala.

Sada ili nikad. Baskonija ili Virtus?

EVROLIGA - PLEJ-IN

Petak:

20.30: (1,90) Baskonija (15,0) Virtus Bolonja (2,10)

EVROLIGA - ČETVRTFINALE

PRVI MEČEVI

Utorak, 23. april

20.30: (2) Panatinaikos - Makabi Tel Aviv (7*)

21.00: (1) Real Madrid - Pobednik meča Baskonija - Virtus (8*)

Sreda, 24. april

19.00: (3) Monako - Fenerbahče (6)

21.00: (4) Barselona - Olimpijakos (5)

DRUGI MEČEVI

Četvrtak, 25. april

20.30: Panatinaikos - Makabi Tel Aviv

21.00: Real Madrid - Pobednik meča Baskonija - Virtus

Petak, 26. april:

19.00: Monako - Fenerbahče

21.00: Barselona - Olimpijakos

TREĆI MEČEVI

Utorak, 30. april

19.00: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

20.30: Olimpijakos - Barselona

Sreda, 1. maj

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

19.45: Fenerbahče - Monako

ČETVRTI MEČEVI

Četvrtak, 2. maj

20.45: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

18.45: Olimpijakos - Barselona

Petak, 3. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

* - Uslovno sedmo i osmo mesto.

Termini eventualnih petih utakmica biće naknadno objavljeni.


tagovi

BaskonijaVirtus BolonjaEvroligaLuka BankiDuško Ivanović

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara