Rudi Fernandez i Serhio Ljulj drže pehar Evrolige (Foto: AFP)
Rudi Fernandez i Serhio Ljulj drže pehar Evrolige (Foto: AFP)

Prve reakcije šampiona Evrope: Nikada se nismo povlačili, reagovali kada je bilo teško - neverovatan uspeh

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.05.23. | 22:18

Trener Ćus Mateo, MVP Valter Tavares i Serhio Rodrigez izneli utiske na parketu posle velikog trijumfa u finalu Evrolige

To je Real Madrid. Neuništiv klub. Nikada ga ne možete otpisati. Najbolji je kada je priteran uza zid i to je još jednom pokazao. Uprkos velikim problemima, ogromnim oscilacijama, Blankosi su došli do Fajnal fora, a onda preko Barselone i Olimpijakosa do evropske krune - 11. u istoriji.

Za trenera Ćusa Matea bila je ovo prva sezona u ulozi šefa struke. Često je bio osporavan, mediji su ga neretko smenjivali, pisali o njegovim naslednicima od narednog leta, ali je naslednik Pabla Lasa nastavio koracima učitelja i podigao najsjajnijih evropski pehar.

Izabrane vesti

"Teško je išta reći, mnogo je emocija. Neverovatan trenutak... Sada samo želim da zagrlim moje ljude. Ponosan sam na njih, naravno. Verovali su do kraja. Znali smo da će biti teško, ali verovali smo do poslednjeg trenutka. Izuzetno sam ponosan", rekao je Mateo posle velikog trijumfa.

Završili su Blankosi ligaški deo kao treći na tabeli, gubili 0-2 u četvrtfinalnoj seriji od Partizan Mozzart Beta, poravnali, pa nadoknadili minus 18 u majstorici sa ekipom Željka Obradovića. Potom su gubili većim delom susreta od Barselone, pa pobedili u poslednjoj deonici, bili na pragu poraza u finalu, ali poenima Serhija Ljulja na tri sekunde do kraja došli do preokreta i titule.

"Nikada se nismo povlačili. Svi su bili spremni da reaguju. kada su se pojavili problemi, imali smo odgovor. Bilo je dobro videti kako su se igrači zbili u teškim trenucima. Neverovatno je šta smo uradili", dodao je španski stručnjak.

Serhio Rodrigez je jedna od najzaslužnijih za veliki uspeh Kraljevskog kluba. Povukao je ekipu u plej-ofu, postigao ključne poene protiv Barselone u polufinalu, u finalu čuvao svoj tim u životu u poslednjim trenucima, pripremio Ljulju teren za pobedonosne poene. Na kraju je bio i najkorisniji igrač Reala protiv Olimpijakosa sa 15 poena i devet asistencija za indeks 23.

"Neverovatne dve nedelje. Veoma smo srećni i ponosni. Ovo je plod napora koji ulažemo svakog dana, ne samo na Fajnal foru. Plod pristupa svakom treningu, svakoj utakmici", istakao je Ćaćo.

Kako gleda na majstoriju Serhija Ljulja u poslednjim trenucima? Nije iskusni Španac ubacio ni poen do poslednjeg napada, a onda je preuzeo odgovornost na 78:77 za rivala i provukao loptu kroz obruč u smiraj susreta.

"Kada imaš Ljulja u timu, takve stvari se dešavaju. Veoma smo srećni što smo ponovo zajedno i što možemo da proživimo ove trenutke. Veoma sam srećan zbog njega i ekipe".

Valter Tavares je proglašen za najkorisnijeg igrača Fajnal fora, pošto je oba susreta okončao sa dabl-dablom i sakupio indeks 59.

"Najdominantniji igrač u Evropi. To je dokazao. Bez izmene, u skraćenoj rotaciji, odradio je strašan posao", napominje Rodrigez.

Centar sa Zelenortskih ostrva je potvrdio dominaciju u evropskoj košarci. Zvanično je najbolji defanzivca Evrolige, a poslednjih godina je izrastao i u ofanzivnu silu, što je u Kaunasu dokazao.

"Bilo je veoma teško. Oni su sjajan tim, bili su najkonstantniji tokom čitave sezone, imali najbolji napad, odbranu... Jedino što nas je držalo u utakmici je što smo verovali. Kada su nam pokazali put, iskoristili smo ga i dobili utakmicu", prve su Tavaresove reči nakon što je saznao da je MVP F4 turnira.

Imao je pune ruke posla sa Mustafom Falom, Tarikom Blekom, Džoelom Bolombojem, ali centri Olimpijakosa su postigli skupa dva poena (Bolomboj).

"Volim da branim velike igrače, sjajne atlete. Uvek je dobro imati novi izazov. Mustafa Fal je sjajan igrač, teško ga je pomeriti. Dao sam sve od sebe i saigrači su mi pomogli".

Kako je video (ili nije video) odlučujući šut?

"Lopta je u vazduhu, nestala je u svetlima i trudio sam se da budem blizu da uhvatim skok", zaključio je Tavares.



tagovi

KK Real MadridČus MateoSerhio RodrigezValter TavaresSerhio Ljulj

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara