Screenshot - twitter.com/paobcgr; asmonaco_basket; FCBbasket; Foto: AFP
Screenshot - twitter.com/paobcgr; asmonaco_basket; FCBbasket; Foto: AFP

Ređaju se pojačanja u Atini, Lojd kod Obradovića, Jokićev saigrač u Vitoriji, potpisao Laprovitola

Vreme čitanja: 5min | sub. 16.07.22. | 16:22

Novi reprezentativac Crne Gore iznenada prešao u Valensiju

Nove promene u Evroligi. Iz dana u dan timovi se pojačavaju. Ređaju se potpisi u Atini, a Panatinaikos je predstavio i šesto pojačanje od kako je angažovao Dejana Radonjića. Dvogodišnji ugovor (1+1) sa klubom potpisao je Endru Endrus. Monako je oformio sjajnu spoljnu liniju, pošto je posle produžavanja saradnje sa Majkom Džejmsom i angažovanja Elija Okoboa, ozvaničio i višegodišnju saradnju sa bivšim košarkašem Crvene zvezde Džordanom Lojdom.

Baskonija je dosad bila tiha, ali je počela da pravi ozbiljne promene. Sada je na pragu potpisivanja saradnje sa američkim bekom Markusom Hauardom koji je minule dve sezone proveo u Denver Nagetsima. Posle angažovanja Jana Veselog, Tomaša Satoranskog, Oskara da Silve i Nikole Kalinića, Barsa je završila još jedan važan posao - produžila saradnju sa Nikolasom Laprovitolom. U Valensiju iz vedra neba stiže Džona Radebo, koji je nedavno potpisao za Tenerife.

Izabrane vesti

Panatinaikos polako sastavlja sjajan tim. Posle Parisa Lija, Panajotisa Kalaicakisa, Nejta Voltersa, Derika Vilijamsa i Marijusa Grigonisa angažovao je i Endrusa. Imaće Radonjić sjajnu bekovsku liniju na raspolaganju.

Ovaj 29-godišnji Amerikanac je minule sezone bio najbolji strelac najprijatnije iznenađenja Evrokupa Burse. Prosečno je beležio 14,1 poen i 4,2 asistencije na 20 utakmica. Bio je jedan od najzaslužnijih za plasman ekipe Dušana Alimpijevića u finale drugog najkvalitetnijeg takmičenja na kontinentu. Navijačima Partizana ostao je u lošem sećanju, pošto je u iznenađujućoj pobedi Burse pred prepunim tribinama Beogradske arene učestvovao sa 24 poena, 10 asistencija i osam skokova (indeks 35).

A šta reći za spoljnu liniju Monaka? Zvanično su Kneževi na dve godine zaključali Džejmsa, Okoboa i Lojda. Danas je ozvaničen dolazak i bivšeg košarkaša Crvene zvezde. Saša Obradović će tako ponovo imati priliku da sarađuje sa Amerikancem kojeg je svojevremeno doveo na Mali Kalemegdan iz Valensije.

"Više je razloga zbog kojih sam potpisao za Monako. Ambicija kluba je naravno na prvom mestu. Trener mi je ispričao sve o ciljevima u predstojećoj sezoni i odmah me ubedio. Pratio sam ekipu prošle sezone. Njen borbeni duh, ozbiljnost stručnog štaba i uprave uverile su me da se pridružim Monaku. Klub ima velike snove i znam da možemo da ih ostvarimo. Jedva čekam da sezona počne.", rekao je Lojd.

Amerikanac je minule sezone bio jedan od najboljih igrača Zenita u Evroligi, dok ruski klub nije suspendovan iz takmičenja zbog rata u Ukrajini. Na 23 nastupa prosečno je beležio 13,2 poena, uz četiri skoka i 3,9 asistencija (prosečan indeks 14,5).

Monako zvanično ima samo četiri igrača u rosteru, ali se očekuje da nove ugovore uskoro potpišu centri Donatas Motiejunas i Donta Hol, kao i sjajni krilni košarkaš Alfa Dijalo. Klub je navodno postigao dogovor i sa bivšim igračem Uniksa Džonom Braunom, kao i Džeronom Blosomgejmom iz Ulma. Spekuliše se da je zainteresovan i za Mateuša Ponitku i Adrijena Moermana.

Baskonija je posle razočaravujće sezone na mesto šefa struke postavila Đoana Penjaroju. Rastala se sa Vejdom Boldvinom (Makabi), Alekom Pitersom (Olimpijakos), Džejsonom Grejndžerom (Venecija) i Janikom Vecelom. Zvanično je predstavila sam jedno pojačanje - krilnog košarkaša iz SAD Doltona Homsa. Na pragu je i drugo, ovoga puta direktno iz NBA.

Markus Hauard je pre dve godine dobio šansu u Denveru. Igrao je na dvosmernom ugovoru, kretao se između Nagetsa i filijale tima iz Kolorada u Razvojnoj ligi (Grand Repids Gold). Uspeo je da upiše 68 nastupa za prvi tim u ligaškom delu seozne, uz prosek od 3,4 poena po nastupu.

Pokazao je da poseduje raskošan napadački talenat, pa je tako ubacio i 25 poena Lejkersima. Dobijao je šansu i u plej-ofu, ulazio sa klupe u devet navrata i uz prosek od 12,4 minuta na parketu beležio i 4,7 poena. U Razvojnoj ligi je prosečno beležio 16,5 poena, 4,5 skokova i 3,5 asistencije. Mogao bi da bude ozbiljna napadačka pretnja u Evroligi.

BasketNews tvrdi da se dogovorio sa timom iz Vitorije i da će potpisati dvogodišnji ugovor.

Posle četiri pojačanja, Barselona je odlučila da produži ugovor Laprovitoli. Argentinac je u finišu sezone bio jedan od najboljih igrača u ekipi i zasluženo dobio produžetak saradnje - čak do leta 2026. godine.

Iskusni bek je prišle sezone bio član idealne petorke ACB lige, gde je prosečno beležio 9,3 poena po nastupu. U Evroligi je imao najbolju sezonu dosad, sa pa prosekom od 9,6 poena i vrlo dobrih 44 odsto uspešnosti van linije 6,75. Barsa u zvaničnom saopštenju ističe da je Laprovitola odigrao 89 od mogućih 90 utakmica minuče sezone.

"Veoma sam srećan. Minule godine sam napravio iskorak i klub mi je ukazao poverenje na duže staze. To mi se nikad ranije nije desilo. Idemo na sve, pred nama je puno stvari i nadam se mnoštvo titula. Barselona je predivan grad za moju porodicu. Ćerka Bruna će progovoriti katalonski pre mene i svi smo srećni. Moramo da ostanemo ujedinjeni i svi želimo velike stvari. Klub nam je stvorio uslove za titule i važno je da napravimo dobru ekipu", rekao je Niko Laprovitola po potpisivanju saradnje.

Džona Radebo (©fiba.basketball)Džona Radebo (©fiba.basketball)

Valensija se vratila u Evroligu, na klupu dovela Aleksa Mumbrua i dala mu trogodišnji ugovor. Bivši reprezentativac Španije je počeo da kroji ekipu po svom ukusu, pa je posle Krisa Džonsa i Džejmsa Vebera na pragu još jednog pojačanja.

Novopečeni reprezentativac Crne Gore Džona Radebo je krajem minule sezone potpisao ugovor sa ekipom Tenerifea, ali je imao izlaznu klauzulu do 25. jula. To je klub iz Fontete iskoristio i za 75.000 evra otkupio njegov ugovor od tima sa Kanara, potvrdio je BasketNews pisanja iz Španije.

Radebo je minule sezone igrao za Ludvigsburg, sa kojim je stigao i do Fajnal fora FIBA Lige šampiona. Uvršten je i u idealnu petorku tkamičenja, a prosečno je beležio 13,6 poena i 5,8 skokova po meču. Nekoliko timova iz Evrolige ga je merkalo, na kraju će ga pokupiti Valensija.


tagovi

Košarkaški transferiEndru EndrusKK PanatinaikosDžordan LojdKK MonakoNikolas LaprovitolaKK BarselonaBaskonijaMarkus HauardDžona RadeboKK ValensijaKK Tenerife

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara