Žiga Samar (©FIBA Basketball)
Žiga Samar (©FIBA Basketball)

Slovenci se poigravali, ali izvadili vizu za Mundobasket: Samar i Morgan rešili Nemce

Vreme čitanja: 3min | pon. 14.11.22. | 20:21

Mađarska dominantna protiv Češke

Sve je manje prostora za grešku u kvalifikacijama, takođe i upražnjenih mesta na Mundobasketu. Na grupu J stavljen je katanac, overene su sve tri vize. Posle Finske i Nemačke brige oko plasmana na planetarnu smotru prebrinula je i – Slovenija. Revanširala se Nemačkoj za poraz s kraja leta uoči Evrobasketa, odigrala je tri perfektne četvrtine i u odlučujućoj dopustila rivalu da ublaži poraz – 81:75.

Svela je Nemačka razliku na pristojnu meru, izbegla je katastrofu koja joj je pretila, ali umnogome utisak nije popravila. Nemoć nije zamaskirala, a bila je nemoćna i jedino otvoreno pitanje bilo je kolika će biti razlika na semaforu. Povlačili su Slovenci konce, diktirali ritam i timskom igrom stigli do zlata vredne pobede. Ali, poleteli su pre vremena. Imala je Slovenija bezmalo 20 poena prednosti, a na kraju bila minimalna, ali dovoljna da ostvare cilj.

Izabrane vesti

Fenomenalan meč odigrao je Žiga Samar, upisao je dabl-dabl i bio zaslužan za polovinu asistencija slovenačkog tima. Dok je po terenu leteo Žiga Samar, leteli su i – Slovenci. Razigrao je kompletnu ekipu, spajao je centre sa košem, izbacivao šutere. Bio je alfa i omega Slovenije. Sakupio je 12 asistencija, bio jedini raspoložen sa distance – ubacio dve trojke – došao do 14 poena, a uhvatio je i pet lopti pod košem kada su visoki igrači gradili za bekove.

Blistao je Žiga Samar, a noćna mora Nemačke bio je i Džordan Morgan. Lako je pod košem gradio sebi pozicije i stizao do poena, bio je najefikasniji akter susreta sa 22 poena, ali ni Samar ni Morgan nisu u završnici pogađali. Lopta nije bila u njihovim rukama, već kod Mihe Lapornika i Urbana Klavzara. Slali su ih nemci na liniju penala, a oni nisu grešili. Odbili su nalet Nemačke, prvenstveno Davida Kramera, koga je i te kako služio šut. Ubacio je 21 poen, ali nije imao adekvatnu podršku.

Šansu da se plasiraju na Mundobasket sačuvali su Mađari. I popravili. Dominantni su bili portiv Češke, i poput Slovenaca su doživeli veliki pad u igri u četvrtom periodu, ali Česi u krnjem sastavu nisu bili u stanju da kreiraju dramu – 83:69. Izvanredno je domaćin čutirao sa distance, pogađao je trojke u visokim procentima – preko 40 odsto – a prednjačio je Marko Filipoviti.

Ubacio je Filipoviti tri trojke – zabeležio samo jedna promašaj van linije 6,75 – i poveo je Mađare do petog trijumfa u kvalifikacionom ciklusu. Dvocifren je bio i Mikael Hopkins, dopisao je 11 poen, dok je kod Čeha najefikasniji bio Tomaš Kizlink. Mađarska pobedom ništa nije rešila, samo je popravila šanse, odluka će pasti u sledećem „prozoru“.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - DRUGA FAZA

GRUPA I

Ponedeljak:

Letonija - Velika Britanija 79:63

/Lomaš 15 - Nelson 16/

20.00: (1,45) Srbija (15,0) Turska (3,05)

20.30: (2,70) Belgija (14,5) Grčka (1,55)


GRUPA J

Finska - Estonija 91:71

/Jantunen 24 - Konontsuk 13/

Slovenija - Nemačka 81:75

/Morgan 22 - Kramer 21/

Švedska - Izrael (u toku)


GRUPA K

Mađarska - Češka 83:68

/Filipoviti 15 - Kizlink 21/

Crna Gora - Litvanija (u toku)

20.30: (1,85) Francuska (hendikep -18,5) BIH (1,85)


GRUPA L

Ukrajina - Island 79:72

/Lipovij 16, Hlinason 24/

Gruzija - Italija 84:85

/Šengelija 15 - Spisu 15/

20.30: (1,85) Španija (hendikep -21,5) Holandija (1,85)



tagovi

MundobasketMundobasket 2023Kvalifikacije za Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija Slovenijekošarkaška reprezentacija Nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara