Simone Fontekio protiv Ukrajine (©fiba.basketball)
Simone Fontekio protiv Ukrajine (©fiba.basketball)

Ukrajinci pokazali zube, ali nisu mogli protiv Fontekija i Melija

Vreme čitanja: 2min | sre. 24.08.22. | 20:15

Italijani upisali trijumf na startu druge faze kvalifikacija za Mundobasket

U okviru Grupe L, selekcija Gruzije najpre je savladala Holandiju, a potom je do trijumfa došla i Italija. Poput Grizina, namučili su se i Azuri, ali su na kraju predvođeni Simoneom Fontekijom i Nikolom Melijem izvojevali trijumf u Rigi - 97:89.

Četa Đanmarka Poceka tako je došla do ukupno četvrte pobede u kvalifikacijama (rezultati iz prve faze preneti u drugu) i nastavila da korača stazom ka planetarnoj smotri. Ukrajinci su pretrpeli četvrti poraz (1-4).

Izabrane vesti

Fontekio se još jednom istakao kao ponajbolja napadačka opcija u Pocekovoj selekciji. Brojao je do 20 i ostao najkonstantniji igrač italijanskog tima. Iskusni Meli mu se pridružio ovoga puta, vodio je veliku borbu sa vrlo dobrim centrima Ukrajine i pobedio - 17 poena, šest skokova i indeks 20.

Nedostajala je ovom dvojcu podrška u prvom poluvremenu. Ukrajnici dugo bili u igri,, a onda se probudio Niko Manion. Posle serije promašaja u prvom poluvremenu ubacio je 11 u drugom i pomogao gostima da mirnije glave uđu u završnicu susreta.

Isti učinak kao plejmejker Virtusa imao je i novi bek Olimpija Milano Stefano Tonut, dok je do 10 brojao Danilo Galinari i to za nešto manje od 14 minuta.

Ukrajinci su odlično raspodelili poene, pokazali da mogu da budu veoma neugodni. Četu Ainarsa Bagackisa predvodio je košarkaš Toronto Reptorsa Svjatoslav Mihailjuk sa 11 poena, po 10 su dodali Volodimir Herun, Denis Lukašov i bivši centar Barselone Artem Pustovji.

Litvanci su u okviru Grupe K došli i do šeste recke u kvalifikacijama (6-1). Slavili su u Sombathelju protiv Mađarske (3-4) rezultatom 88:78.

Predvođen Adamom Hangom domaćin se dobro držao, ali nije imao rešenje za centarski tandem Litvanca. Krilni košarkaš Reala je meč okončao sa 19 poena, dok su Domantasa Sabonis i Jonas Valančijunas sa druge strane ubacili po 17.

Litvanci su predvođeni NBA asovima kontrolisali skok (35:28), a sjajno su šutirali van linije 6,75 (11/21), te su apsolutno zasluženo slavili i napravili novi korak ka plasmanu na planetarnu smotru.

GRUPA K

Sreda

Mađarska - Litvanija 78:88

/Hanga 19 - Sabonis, Valančijunas 17/

Crna Gora - Bosna i Hercegovina U TOKU

20.30: Francuska - Češka

GRUPA L

Sreda

Gruzija - Holandija 77:66

/Šengelija 20 - De Jong 22/

Ukrajina - Italija 89:97

/Mihailjuk 11 - Fontekio 20/

21.00: Španija - Island



tagovi

košarkaška reprezentacija Italijekošarkaška reprezentacija UkrajineKvalifikacije za Mundobasket 2023Simone FontekioNikolo MeliNikolo Manion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara