Tadus Mekfaden protiv Holandije (©fiba.baskeball)
Tadus Mekfaden protiv Holandije (©fiba.baskeball)

Gruzini se dobro oznojili protiv prvog rivala Srbije na Evrobasketu, Holanđanima presudio Mekfaden

Vreme čitanja: 2min | sre. 24.08.22. | 19:02

Holanđani se odlično držali većim delom susreta, ali ih je u finišu slomio naturalizovani reprezentativac Gruzije

Prvi rival Srbije na predstojećem Evrobasketu pokazao je zube u susretu sa Gruzijom u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Selekcija Holandije se dobro držala većim delom susreta u Tbilisiju. Pokazala mane u trećoj četvrtini, ali uspela da se vrati u meč. Ipak, nije imala rešenja za iskusnog Tadusa Mekfadena koji se raspucao u poslednjoj četvrtini i doneo četi Ilijasa Zurosa trijumf - 77:66.

Uspeli su Gruzini da slave i pored činjenice da se u drugom poluvremenu povredio Tornike Šengelija. Ipak, bili su veliki favorit, što su i bez najbolje igrača koji je dominirao dok je bio na parketu, uspeli da opravdaju.

Izabrane vesti

Sa klupe predvođeni italijanskim stručnjakom Mauricijom Buskaljom, Holanđani su pokazali veliku borbenost. Bili strpljivi, disciplinovani i povremeno igrali sasvim solidnu odbranu.

Ipak, jasan je bio nedostatak kvaliteta u Buskaljinoj četi. Izuzev dvojice najiskusnijih igrača Vortija De Jonga i Šarlona Klofa, ostali su mahom bili prilično inferiorni u sudaru sa gruzijskim reprezentativcima. U napadu su se Holanđani trudili da ostvare brz protok lopte, da ne dave loptu, a oslanjali su se u velikoj meri i na šut sa distance (8/30). U ostalim slučajevima pravile su se izolacije za gore-pomenuti dvojac.

Požrtvovanost u odbrani, timski duh i disciplinovana igra ostavili su ih u igri do kraja susreta, ali se čini i da ih je Gruzija blago potcenila, pa je upalila motore tek u drugom poluvremenu.

Na kraju se ispostavilo da je treća četvrtina bila ključna. Gruzini su je u svoju korist rešili rezultatom 21:9. Uspela je Holandija sjajnom igrom u poslednjem periodu da se vrati, ali je utisak da se domaćin ponovo opustio i dao im prostor za tako nešto. Na kraju je Mekfaden preuzeo stvari u svoje ruke i serijom trojki i asistencija rešio pitanje pobednika u Tbilisiju.

Iako je u drugom poluvremenu doživeo povredu, Šengelija je bio najbolji akter susreta sa 20 poena (indeks 20). Mekfaden je dodao pola koša manje, dok je Georgi Šermadini brojao do 13 uz pet skokova. Odlična rola i Aleksandera Mamukelašvilija koji je upisao dabl-dabl sa po 10 poena i uhvaćenih lopti.

Kod Holanđana trojica dvocifrenih. Najefikasniji je bio 34-godišnji De Jong sa 22 poena. Dve godine mlađi Klof, našoj publici poznat i kao bivši igrač MZT-a iz Skoplja, dodao je 13 poena. Na kraju je do 10 brojao Olaf Šaftenar.

GRUPA L

Sreda

Gruzija - Holandija 77:66

/Šengelija 20 - De Jong 22/

Ukrajina - Italija U TOKU

21.00: Španija - Island



tagovi

Kvalifikacije za Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija Holandijekošarkaška reprezentacija GruzijeTadus MekfadenTornike ŠengelijaŠarlon KlofGjorgi Šermadini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara