Uroš Plavšić i Nikola Đurišić (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)
Uroš Plavšić i Nikola Đurišić (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)

Đurišić i Plavšić prošli Zvezdin test!

Vreme čitanja: 7min | uto. 26.03.24. | 08:33

Na Malom Kalemegdanu dobili jasnu potvrdu da je Megin tandem spreman za sledeći korak

Ima tome mesec i kusur. Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović se tokom gostovanja u "Košarkaškom podkastu sa Lukom i Kuzmom" tokom više od tri sata razgovora dotakao teme pojačanja za narednu sezonu i otkrio da je interesantan Megin dvojac Uroš Plavšić - Nikola Đurišić.

Pominjao je Čović tom prilikom još "jednog ili dvojicu", misleći da ima još zanimljivih lica u tradicionalno najmlađoj postavi regionalnog takmičenja, no potvrdom da Zvezda prati možda i najboljeg centra ABA lige, te jednog od najperspektivnijih sprskih košarkaša u ovom trenutku najavio je duel koji je odigran u ponedeljak.

Izabrane vesti

Danima su košarkaškim kuloarima njihova imena dovođena u kontekst sa Zvezdom. Ne samo kroz prizmu već pomenute želje vodećih ljudi kluba da eventualno osveže svlačionicu sa dva talentovana domaća košarkaša, već da se konkretno radi na njihovom angažmanu. Spekulacije su jedno, reči prvog čoveka kluba (trenutno) su jedina opipljiva stvar za koju javnost može da se uhvati. Svakako dovoljno da svetla Beogradske arene budu uperena ka Plavšiću i Đurišiću, da se na delu vidi od čega su napravljeni.

Bolji test poligon nije mogao da im se 'namesti'. Crvena zvezda u dobrom raspoloženju posle trijumfa nad Virtusom, čeka da zvanično osigura vrh tabele za plej-of, Mega kojoj je sam boravak u osam najboljih dovoljna potvrda dobrog rada, ali sa ambicijama koje se tu ne završavaju. To je i pokazala pred skromnim auditorijumom, baš kao što su Nikola Đurišić i Uroš Plavšić prošli test šestostrukog prvaka Jadranske lige!

U vremenima kada se kod nas javlja određeni deficit talenta, odnosno domaćih košarkaša sa potencijalom da jednog dana ozbiljno igraju Evroligu (ili NBA), Đurišić i Plavšić su poslali jasnu poruku da su spremni da naprave sledeći korak i možda već od leta nastave dalji karijerni uzlet noseći baš crveno-belo.

Nikola Đurišić sa tek navršenih 20 godina igra već svoju četvrtu sezonu u prvom timu Mege. U ovoj ima čak 30 minuta po utakmici, oko 2,3 prosečno više nego u prošloj godini. Statistički su gotovo identnične, pošto Đurišić beleži oko 13 poena, uz po tri skoka i asistencije. Tokom prvih nekoliko meseci takmičarske 2023/24 bio je čak i u senci Nikole Topića koji je zajedno sa Urošem Plavšićem pravio dar-mar na regionalnim parketima, mada je i sam izvukao neke jako dobre role, poput onih kada su pobeđeni Partizan Mozzart Bet, Cedevita Olimpija i Cibona, a on bio jedan od heroja. Ipak, sa Topićevim povratkom na Mali Kalemegdan i slabim igrama Lovra Gnjidića, otvorio se još veći prostor za momka sa ozbiljnom sportskom pozadinom u porodici. Tokom protekla dva meseca Đurišić redovno beleži dvocifrene partije, protiv Studentskog Centra je nedavno zabeležio rekord karijere sa 23 poena, dok je malo pre toga u Novom Mestu upisao najviši indeks korisnosti - 29.

Đurišić je na pravi način iskoristio ono što mu višegodišnji boravak u Megi nudi - jednu utakmicu nedeljno i mnogo vremena za individualno usavršavanje i rad. Isto može da se kaže za Uroša Plavšića, čiju eksploziju po povratku sa školovanja u SAD malo ko je mogao da predvidi. Za razliku od nekih njihovih prethodnika, shvatili su da im je ovo verovatno poslednja šansa da napreduju kroz višesatne treninge tokom sezone, jer toga u klubovima sa evropskim obavezama praktično nema. Zato je Đurišić i odlučio prošle godine da se povuče sa NBA drafta, kako bi pokušao da kroz dodatni angažman unapredi svoju igru i tako uveća svoje šanse za što bolji izbor pred ovogodišnju lutriju.

Ima u igri Nikole Đurišića stvari na kojima treba još da se radi, ali on je tokom dosadašnje sezone izgradio epitet jednog od najatraktivnijih igrača u ligi, što potvrđuju njegovi potezi koji se redovno nalaze među potezima kola. Ne samo što je psihički sazreo, već je postao svestan šta sve može i da suštinski malo ko u regionalnom takmičenju može da mu stane na put. To se vidi i kroz podatak da je drugi u celoj Jadranskoj ligi po broju iznuđenih faulova na meču sa gotovo pet, tek za neprikosnovenog Luke Božića sa okruglo sedam.

Nikola Đurišić (©ABA liga - Dragana Stjepanović)Nikola Đurišić (©ABA liga - Dragana Stjepanović)

Utakmice sa beogradskim večitim pokazale su i kvalitet koji malo koji mladi igrač poseduje, a to je da se ne plaši ulaska u duel, kroz prodor ili šut. U njemu postoji sportska drskost kakva je potrebna da se postigne nešto veliko. Čak i kada je imao neke velike promašaje, nije se plašio da proba, da uradi nešto konkretno. Čak i kada se pretera, vremenom se nauči kako do boljeg izbora šuteva i poteza... Tako smo videli onu asistenciju s početka utakmice za snažno zakucavanje Plavšića, potom i trojku kojom je na 73 sekunde pre kraja maltene overio Meginu pobedu. U velikoj meri to je rezultat vere koju Marko Barać ima u svoje mlade izabranike. Istina, malo je klubova spremnih da istrpe talente kao što to godinama čini Mega, ali to je upravo ono što pravi razliku. Pitanje je da li bi Đurišić, Plavšić, ranije i Topić dobili ovakvu priliku da u najvišem rangu Jadranske lige stiču iskustvo, prave greške i ubacuju velike šuteve.

Upravo je sa tim razmišljanjem išla Crvena zvezda u realizaciju pozajmice Nikole Topića. Sin proslavljenog asa procvetao je u Megi, brzo stasao među deset najboljih košarkaša u sezoni, što je između ostalog nateralo odgovorne u Zvezdi da ga na pola takmičenja vrate.

Topić je bravure svojih nekadašnjih saigrača posmatrao u civilu, sedeći kraj klupe Crvene zvezde. Velika je šteta što još jedan veliki talenat nije mogao da bude deo sjajne utakmice u režiji Mege i Zvezde. Umesto toga na parketu ga nema skoro tri meseca zbog povrede koja po prvim najavama kluba nije trebalo da nosi toliko dug oporavak, sada je pitanje kada bi uopšte mogao da se vrati jer, kako reče Janis Sferopulos, on još trenira individualno.

Ako je Đurišićev rast logičan rezultat višegodišnjeg rada, Plavšićev slučaj je potpuno drugačiji. Momak rodom iz Ivanjice se u Megu vratio posle šest godina, tokom kojih je prvo bio godinu dana u srednjoj školi u Tenesiju, da bi zatim prešao na koledž Arizona Stejt i potom se vratio u Tenesi na istoimeni univerzitet.

Kao najstariji igrač u timu i jedini rođen tokom devedesetih godina prošlog veka, Plavšiću je dodeljena kapitenska traka, ali godine nisu bile jedini razlog. Kako se može čuti, on se prema obavezama odnosi sa izuzetno profesionalnim stavom i uz karakternu ozbiljnost zaslužio je da nosi epitet prve figure svlačionice. Nije mu debi u ABA ligi prošao dobro, jer je za 15 minuta tokom gostovanja Cedeviti Olimpiji skupio po pet poena i skokova. Već u sledećem kolu je potpuno eksplodirao pošto je Borcu Mozzart spakovao 15 poena i 14 skokova. Bio je to prvi od ukupno sedam njegovih dabl-dablova u sezoni, a poslednji je zabeležio sinoć protiv Zvezde.

Nije delovalo da će se veče završiti sa dvocifrenim učinkom u dve glavne statističke kategorije iako je dobro počeo susret, jer je Zvezdina odbrana uradila mnogo da ga gotovo 20 minuta ostavi bez poena. To ga nije poremetilo, jer je već u trećoj deonici uspeo da uhvati svoj ritam i zatim uz Đurišića, te Stefana Miljenovića i Andrije Jelavića bude jedan od meč vinera! Kada je 'pročitao' Zvezdinu odbranu i kako ga direktni čuvari brane, postao je opet strah i trepet pod koševima, dominantna figura.

Uroš Plavšić (©ABA liga - Dragana Stjepanović)Uroš Plavšić (©ABA liga - Dragana Stjepanović)

Plavšić je za jako kratko vreme sebe profilisao kao jako kvalitetnog pik'n'rol igrača, a statistika kaže da je bez premca kada govorimo o procentu realizacije (68,42%) i broju ubačenih koševa za dva (6,2). Takođe je među četiri u postotku šuta iz igre sa 66,3 odsto, iza Bruna Kabokla sa 66,3, te Filipa Jovića sa 67,1 i Luke Mitrovića sa 69,5 odsto. Logično, nema mu ravnog kada govorimo o poenima direktno iz reketa, jer ih po utakmici upisuje 12,4, ni iz sekundarnih napada iz kojih donosi 3,7 poena.

Bez obzira na to što građom više podseća na centra starog kova, on u svom arsenalu poseduje i šut za tri poena koji ume da pogodi s vremena na vreme. To ipak nije njegov glavni kvalitet, već igra u reketu uz dobar osećaj za skok. Plavšić je četvrti najbolji skakač Jadranske lige sa 7,6 pokupljenih lopti - iza Alena Omića, Luke Božića i Kenana Kamenjaša - i drugi u celom takmičenju po broju ofanzivnih skokova sa skoro tri po meču! Iz svega toga Plavšić je nagrađen pozivom na širi spisak kod selektora Svetislava Pešića, dok je Nikola Đurišić započeo novi kvalifikacioni ciklus.

Ima Mega još zanimljivih igrača poput Stefana Miljenovića i Filipa Jovića. Obojica igraju debitantske sezone u Jadranskoj ligi poput Uroša Plavšića, s tim što je njihov kapiten tri, odnosno čak sedam godina stariji i kako krajem godine puni 26, veća je potrebna da se otisne i uplovi u ozbiljnije vode.

Kada se podvuče crta, Plavšić i Đurišić su potrebni Crvenoj zvezdi koliko i Crvena zvezda njima. Da nastave sa dobrim igrama u ABA ligi, ali i počnu da se školuju na najvećoj košarkaškoj sceni. Naravno, ostaje još da se vidi hoće li crveno-beli igrati Evroligu i naredne jeseni, ali kako je prvo mesto gotovo zagarantovano, šanse da tako bude rastu.

Zvezda je izgubila još jednu godinu u Evroligi sa najskupljim timom u klupskoj istoriji, u kojem je bilo dobrih, loših i upitnih poteza sa potpisanim strancima, dok su Plavšić i Đurišić pokazali da su bar dostojni tog nivoa. Na kraju krajeva, navijači će lakše da se povežu sa timom u kojem je više domaćih košarkaša i tako da istrpe evropske sezone kao što je ova na izmaku...


tagovi

Nikola ĐurišićUroš PlavšićKK Crvena zvezdaABA ligaKK Mega

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara