Zvezda kreće po istorijsku ABA titulu: Na prvom koraku da zaustavi MVP-a

Vreme čitanja: 6min | pet. 28.04.23. | 11:28

Crveno-beli na startu plej-ofa regionalnog takmičenja dočekuju Zadar

Sezona 2022/23 ulazi u ciljnu ravninu, okončan je ligaški deo ABA lige i sve je spremno za početak plej-ofa. Prva prepreka branioca trona na putu ka rekordnoj sedmoj tituli je tim koji je u prvom delu takmičarske godine ubedio upravu Crvenu zvezde da okrene novi list i ekipu poveri Dušku Ivanoviću - Zadar. Prvi meč u dvorani "Aleksandar Nikolić" na programu je već večeras (20.00), a četvrtfinalna serija se igra na dve pobede.

Košarkaši Zvezde su prvu fazu takmičenja okončali sa učinkom 23-3 i prvi put od 2016. nisu sa prvog mesta na tabeli dočekali doigravanje. Partizan Mozzart Bet je ostao korak ispred, ali ne bi crveno-beli imali ništa protiv da se ponovi epilog sezone 2015/16, s ozbirom da su tada bez poraza u plej-ofu stigli do trofeja. Sastav Danijela Jusupa je dugo važio za najprijatnije iznenađenje takmičenja, ali je posustao u drugom delu takmičarske godine i na kraju jedva izborio plasman u plej-of (11-15).

Izabrane vesti

Kako je Ivanović i izjavio na konferenciji za medije, Zvezda dočekuje plej-of u sjajnoj formi. Nanizala je 11 pobeda u svim takmičenjima, kadrovska situacija u klubu se popravila i svi igrači su u trenažnom procesu. Posle odličnog izdanja Nikole Ivanovića u Ljubljani, dobrih rola Džona Holanda u poslednje vreme, iskusni stručnjak ima sve više opcija i pred meč sa Zadrom će praktično biti na slatkim mukama da izabere 12. Jedino je pod znakom pitanja nastup Bena Bentila koji je propustio poslednjih sedam utakmica zbog povrede, ali potvrđeno je da i centar iz Gane trenira, pa postoji realna mogućnost da se vrati na parket.

Osim što je u dobroj formi, Crvena zvezda ima i tradiciju na svojoj strani. Istakao je šef struke tima sa Malog Kalemegdana da su prve utakmice najvažnije, a kroz istoriju takmičenja, crveno-beli su trijumfalno otvarali plej-of.

Kada se prvi put na Jadranu šampion birao doigravanjem, a ne u eliminacionom Fajnal for ili Fajnal ejt sistemu (2006/07), Zvezda ga se nije domogla. Ipak, otkako je u sezoni 2014/15 implementiran za stalno, crveno-beli su redovni učesnici i dobili su sve prve meče u četvrtfinalima ili polufinalima.

Savladali su Partizan (73:64 - 2015, 106:101 - 2019), Cedevitu (97:88 - 2016), Budućnost (82:67 - 2017), Mornar (91:63 - 2018), Igokeu (76:61 - 2021) i Cedevitu Olimpiju (93:82 - 2022). U sezoni 2019/20 se zbog pandemije virusa korona nije stiglo do plej-ofa.

Jasno, branilac trona je apsolutni favorit i sve osim pobede predstavljalo bi nezapamćenu senzaciju. U pomenutom nizu od 11 pobeda sa kojim je dočekala doigravanje, obarala je na pleća i evropske velikane poput Olimpijakosa, Fenerbahčea, Baskonije... Ekipa je konačno kliknula sa Fakundom Kampacom, Luka Vildoza je u usponu forme, Ognjen Dobrić je imao nekoliko odličnih partija, Filip Petrušev je briljirao u poslednje vreme, Nemanja Nedović je počeo da podešava nišanske sprave, a Hasan Martin još jednom pokazao koliko je bitan u borbi pod obručima.

S druge strane, glavni adut Zadrana je novopečeni MVP ABA lige - Luka Božić. Istorijska sezona je iza hrvatskog krila. Na 25 nastupa (propustio jedino meč sa Crvenom zvezdom u šestom kolu) beležio je prosečno 22 poena, 9,8 skokova i 6,4 asistencija. Sve to donelo mu je 32,6 indeksnih poena po meču, što je najveći prosečan indeks ikada na terenima ABA lige, na nivou jedne takmičarske godine.

Zaista je Božić delovao nezaustavljivo na pojedinim mečevima. Četiri puta je perbacio marginu od 30 poena, a na čak 17 nastupa ubeležio indeks preko 30, na šest i preko 40. Najkorisniji je bio protiv Mege, kada je odigrao jednu od najboljih partija u istoriji takmičenja i susret okončao sa indeksom 51. Dabl-dablovi, tripl-dabl (doduše sa izgubljenim loptama) i desetine nastupa na kojima mu je nedostajao po skok ili asistencija da ga ostvari. Plenio je terenima širom Jadrana, a nije posustajao ni protiv najkvalitentijih rivala.

U jedinom okršaju sa crveno-belima upisao je 25 poena i osam skokova za indeks 30. Protiv Partizana je u prvom delu sezone u statističke kolone uneo 19 poena, 10 skokova i šest asistencija, a u revanšu bio na asistenciju od tripl-dabla (po 13 poena i skokova). U sudarima sa ekipom Budućnosti je posebno blistao: 34 poena i indeks 44, kao i 25 poena i indeks 35. U prvom okršaju sa Cedevitom Olimpijom je odigrao najslabiji meč u sezoni (10 poena i četiri skoka za indeks 12), ali je u drugom bio blizu tripl-dabla (19 poena, devet skokova i sedam asistencija).

Igra sa ogromnom energijom, odlično koristi fizičke predispozicije i ne boji se nijednog protivnika. Hrabro ulazi u reket, postže poene pod kontaktom i u visokim procentima šutira slobodna bacanja (181/214 ili 84,5 odsto). Šut za tri mu nije najjače oružje, ali ume da pogodi sa distance, ali možda je najfascinantniji podatak da je prosečno ove sezone provodio oko 37 minuta na terenu. Neumoran je i još jednom je dokazao da je veliki borac.

Uz njega tu su Dario Drežnjak, Marko Ramljak i Arijan Lakić kao igrači koji su se izdvojili, a za razliku od susreta u Beogradu koji je pripao Zadranima, Jusup više na raspolaganju nema Antonija Jordana. On je u Pioniru bio najefikasniji košarkaš hrvatske ekipe sa 23 poena i 6/12 van linije 6,75. Jasno je da će 24-godišnji plejmejker nedostajati Zadru, ali i da dosad nije imao prilike da se susretne sa ovakvim timom Crvene zvezde.

Mi smo nakon odlaska Jordana promenili igru. On je bio izuzetan šuter koji je iz tranzicije uzimao šuteve za tri poena. Sada više ne možemo tako da igramo, moramo da se postavimo konzervativnije, s jačom obranom, na manji broj poena. Pravilo je da za pobedu u gostima moraš jedan deo koševa da postigneš iz kontranapada i da imaš dosta visok procenat šuta za tri poena. Ja bih rado da igramo kao u prvoj utakmici sa Zvezdom, ali sada moramo neke stvari da menjamo”, rekao je Danijel Jusup.

U dvorani "Krešimir Ćosić" je sredinom februara igrao Kampaco i to odlično (10 poena i devet asistencija), ali sada su njegovi kvaliteti na oba kraja terena daleko bolje iskorišćeni. Sećaju se Hrvati dobro i Nedovića, koji im je ubacio čak 29 poena njihovom terenu i jasno je da Zadrane čeka gotovo nemoguća misija.

"Ne mogu reći koga bih izabrao da sam mogao da biram. I Partizan i Crvena zvezda visoko su podigli lestvicu, dominiraju ligom, kvalitetom i takmičarskim nabojem, naročito jednih prema drugima. U Beogradu se strašno dižu tenzije, motivisani su i jedni i drugi za osvajanje ABA prstena i sigurno neće ništa prepustiti slučaju. Mi ćemo da napravimo maksimalno što možemo. Protiv takvih ekipa nije lako igrati, nemaju slabu tačku. Dobri su šuteri, dobri su u odbrani, dobro skaču… Teško je naći pukotinu, ali ako tako razmišljaš ne treba ni da igraš. Moramo da budemo aktivni svih 40 minuta, da nađemo neku svoju šansu", dodao je hrvatski stručnjak koji je 2003. sa Zadrom bio prvak Jadrana.

Arijan Lakić, koji je svojevremeno nastupao u omladinskim kategorijama Crvene zvezde, dao je odlučujući koš za trijumf Zadra u Beogradu. Optimističan je pred treći okršaj sa bivšim klubom, iako je ulog ovoga puta daleko veći.

Igraćemo na jakom gostujućem terenu, pogotovo u plej-ofu, ali ipak idemo bez pritiska. Daćemo 100 odsto od sebe pa kako ispadne. Očekivanja su verovatno takva da mi nećemo ni da idemo na pobedu, tako je bilo i pre prve utakmice, ali mi smo tamo išli kako bismo pobedili i pobedili smo. Nema tu predaje. Ako rezultat bude na našoj strani biće odlično, ako ne bude, najvažnije je da smo dali sve od sebe”, istakao je Lakić.

ABA LIGA - PLEJ-OF (ČETVRTFINALE - PRVE UTAKMICE)

Petak

18.00: (1,17) Budućnost (20,0) Mega (6,00)

20.00: (1,90) Crvena zvezda (hendikep -18,5) Zadar (1,90)

Subota

18:30: (1,30) Cedevita Olimpija (17,0) FMP (4,10)

Termin nepoznat

SC Derbi - Partizan

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK ZadarDuško IvanovićFakundo KampacoNemanja NedovićFilip PetruševOgnjen DobrićLuka VildozaDanijel JusupLuka BožićArijan Lakić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara