Sava Ranđelović protiv Italijana (©Starsport)
Sava Ranđelović protiv Italijana (©Starsport)

Balkanska kolonija sa Kavkaza poslednja prepreka pred ukrcavanje na avion za Ameriku

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.03.23. | 11:58

Srbija će u završnom meču turnira Svetske lige u Podgorici megdan deliti sa Gruzijom (17.30)

I pre no što je srpska ekspedicija otputovala u glavni grad Crne Gore, želela je jedno - da u poslednjem kolu odlučuje o svojoj sudbini. Uspela je u tome pobedama nad crnogorskim Ajkulama i svetskim prvakom Španijom, izvesno će se naći na superfinalu Svetske lige u Los Anđelesu, ali preostala je još potvrda.  

Poslednja prepreka pred ukrcavanje na avion za Ameriku je balkanska kolonija sa Kavkaza. Potrudili su se Delfini da kalkulacije pred odlučujuće utakmice u njihovoj grupi budu jednostavne. Španija se, uprkos porazu na peterce od olimpijskog šampiona, plasirala na završni turnir. Dok se Srbija samo u slučaju da izgubi od Gruzije i potom Crna Gora dobije Grčku neće naći u Los Anđelesu.  

Izabrane vesti

Kako je Srbija odigrala protiv Crne Gore i Španije, malo je verovatno da će biti ta koja će izvisiti i dopusti da o njenoj sudbini u večernjem terminu odlučuju Heleni. Ali, i dalje je sve otvoreno, pa nema sumnje da Uroš Stevanović neće previše eksperimentisati. Ne samo da bi Srbija bila mirna pred duel Grka i Crnogoraca, već jer je turnir u Podgorici jedna od malobrojnih prilika za uigravanje tima i sprovođenje taktičkih zamisli u delo.  

Zbog toga treba očekivati da Dušan Mandić, Strahinja Rašović, Sava Ranđelović, Đorđe Lazić i ostali dugogodišnji reprezentativci imaju punu minutažu. Pride, iako Gruzija nema apsolutno nikakve šanse za plasman dalje - to često ume da bude mač sa dve oštrice - i doživela je ubedljive poraze od Grčke i Španije - oba bila dvocifrenom razlikom - nije za potcenjivanje. Bar Srbija ne bi smela to da uradi, jer ekipa Dejana Stanojevića je na Evropskom prvenstvu u Splitu igrala četvrtfinale. Dok su Delfini takmičenje završili jednu stepenicu ranije.  

Uticao je na to splet različitih okolnosti, ali dok srpska reprezentacija ponovo ne bude u vrhu, nikoga ne sme uzimati zdravo za gotovo. Pogotovo ne ekipe koje je dobro poznaju.  

Iako na velikim takmičenjima sa Gruzijom nije odigrala “brdo” utakmica, imaće Delfini u bazenu osećaj kao da igraju sa selekcijom iz komšiluka. Jer, srpski strateg Dejan Stanojević je na Kavkazu napravio balkansku koloniju. Okupio je igrače iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, napravio je miks sa Gruzinima i beleži respektabilne rezultate u poslednje vreme.  

Proteklog leta je namučio Hrvatsku u doigravanju - Barakude u četvrtfinalu Svetskog prvenstva na Margit Sigetu tukle Delfine - a tada se Marko Jelača našao u neobičnoj situaciji. Zagrebački div igrao je protiv svoje zemlje. Pred početak tekuće sezone napustio je gruzijski klupski vaterpolo, iz Dinamo Tbilisija vratio se u zagrebačku Mladost. Sedmostruki evropski prvak je povukao i dva reprezentativca - Valika Dadvanija i Sandra Adeišvilija.  

Gruzijski tandem nastupa u Mladosti pod komandnom palicom Zorana Bajića, dok Nika Šušiašvili nosi kapicu Novog Beograda, deli svlačionicu sa srpskim asovima i otkako je stigao u Srbiju imao je priliku da sarađuje sa Vladimirom Vujasinovićem, Dejanom Jovovićem, Igorom Milanovićem i Živkom Gocićem. Iz trenutnog sastava Gruzije pre njega je i Andrija Bitadze bio član srpskih klubova.  

Pored Marka Jelača od igrača sa Balkana za gruzijsku reprezentaciju nastupaju i crnogorski vaterpolista Jovan Sarić, kao i Zvezdin prvotimac Dušan Vasić, a na turniru u Podgorici nema ponajboljeg strelca - Borisa Vapenskog.

Srbija se neće prošetati do pobede i lako osigurati plasman u Los Anđeles, ali daleko od toga da treba da treba da ispoljava nervozu, jer Gruzija je kvalitetom, ipak, rang ispod. Uz sva ulaganja i konstantan napredak i dalje kaska zanajboljim evropskim reprezentacijama. No, i te kako ume da bude neugodna, osetila je to na svojoj koži Crna Gora, kojoj je u poslednjim sekundama pobedu izboksovao Vasilije Radović.

RASPORED SVETSKOG KUPA, GRUPA PODGORICA:  

Sreda

Australija - Srbija 6:10

Grčka - Španija 8:11

Crna Gora - Gruzija 13:12

Četvrtak

Crna Gora - Španija 6:10

Gruzija - Australija 13:12

Petak

Španija - Gruzija 20:10

Srbija - Grčka 14:16

Subota

Crna Gora - Srbija 9:11

Grčka - Australija 20:5

Nedelja

Crna Gora - Australija 12:11

Španija - Srbija 9:9, petercima 13:14

Ponedeljak

Grčka - Gruzija 17:7

Australija - Španija 8:18

Utorak

17.30: (1.95) Gruzija (hen 7,5) Srbija (1.75)

19.30: (6.75) Crna Gora (9.00) Grčka (1.20)

RASPORED SVETSKOG KUPA, GRUPA ZAGREB:

Sreda

Italija - Japan 13:7

Hrvatska - SAD 16:14

Francuska - Mađarska 6:10

Četvrtak

Hrvatska - Francuska 12:7

SAD - Japan 13:11

Petak

Mađarska - Italija 8:9

Francuska - SAD 9:12

Subota

Italija - Hrvatska 14:13

Japan - Mađarska 7:17

Nedelja

Hrvatska - Japan 14:8

Francuska - Italija 8:11

Ponedeljak

SAD - Mađarska 15:9

Japan - Francuska 18:15

Utorak

18.30: (2.75) Mađarska (7.50) Hrvatska (1.70)

20.30: (1.30) Italija (8.00) SAD (5.10)



tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija GruzijeSvetski kupUroš StevanovićDejan StanojevićMarko JelačaDušan VasićJovan SarićNika ŠušiašviliBoris Vapenski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara