""
""

Da li je bridž sport? Evropski sud pravde kaže da nije!

Vreme čitanja: 1min | čet. 26.10.17. | 15:36

Suprotno odluci Međunarodnog olimpijskog komiteta iz 1998. godine, u kojoj se bridž priznaje za sport, najviša evropska sudska instanca negativno se izrazila i ocenila da igra s kartama nije sportska disciplina

Da li je bridž sport ili ne? To pitanje je činilo se bilo rešeno još 1998. godine, kada je Međunarodni olimpijski komitet ovu igru s kartama priznao za sport. Evropski sud pravde međutim od danas ima drugačije mišljenje… Presuđeno je da bridž nije sport!

Izabrane vesti

Zbog čega je doneta takva odluka? Čime je Evropski sud pravde potkrepio svoju odluku?
“Sud zaključuje da aktivnost poput bridža, koju karakteriše zanemarljivi fizički element, ne spada pod koncepciju sporta”, stoji u sudskom zaključku.

Ovakva odluka suda kosi se željama Engleskog bridž saveza EBU, koji je zahtevao da se bridžu dodeli status sporta, kako bi ulozi za učešće na turnirima bili oslobođeni od poreza. Nezavisno od odluke suda, EBU bi mogao tražiti oslobađanje od poreza zbog važnosti bridža u kulturi Ujedinjenonog Kraljevstva.

Naravno, sve se razlikuje od zemlje do zemlje. Primera radi, u Austriji, Belgiji, Francuskoj i Danskoj, bridž je kao sport oslobođen od poreskih izdataka,  dok u Švedskoj važe druga pravila…

(Foto: Shutterstock)


tagovi

zanimljivosti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara