Vuk Todorović (©FIVB)
Vuk Todorović (©FIVB)

Divno odbojkaško jutro! Srbija sijala protiv svetskih vicešampiona, Grbić ostao bez odgovora

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.06.23. | 09:59

Izabranici Igora Kolakovića ostvarili veliku pobedu protiv kombinovanog sastava Poljske - 3:0

Teško da su ljubitelji odbojke u Srbiji mogli da zamisle lepše nedeljno jutro!

Pre nego što su odbojkaši dočekali Poljsku, upisali su pobedu protiv Kine i dva poraza u duelima sa Japanom i Slovenijom, a onda su zasijali kad se najmanje očekivao trijumf... Definitivno su ostavili najlepše za kraj. U poslednjem kolu prvog tunira Lige nacija ostvarili su pobedu protiv svetskih vicešampiona i tako pokazali da na neke od njih može ozbiljnije da se računa u budućnosti - 3:0 (25:21, 25:19, 25:14).

Izabrane vesti

Neko će reći da Poljska nije u najboljem sastavu. Naravno - to je tačno. Ali, ni Srbija nije u Nagoju stigla sa najjačom ekipom. Kolakoviću nedostaje čak 10 igrača u odnosu na tim koji je igrao na poslednjem velikom takmičenju - Svetskom prvenstvu. Zato je ova pobeda ogromna za Vuka Todorovića i drugare.

Tokom poslednjih godina može da se zaključi da Srbija u nekom trenutku deluje kao da je blizu svetskog vrha, a nekad se čini da je miljama daleko. Danas je izgledala kao sila. Za sve su se pitali momci u belim dresovima, u potpunosti su nadigrali tim Nikole Grbića, koji do danas nije znao za poraz.

Jasno je da su Poljaci bili umorni posle iscrpljujućih mečeva u pet setova koje su imali protiv Bugarske i Irana. Ali, svi ti argumenti su manje bitni. Srbija je od otvaranja utakmice i vođstva 4:0 u prvom setu, pa do samog kraja bila ekipa koja vodi glavnu reč. Samo je zastala u prvom delu drugog seta (Poljska povela 7:1), ali je preokrenula i ponovo preuzela inicijativu.

Desio se jedan zanimljiv momenat u trenucima kada je Poljska imala prednost u drugom setu - Kolaković je zatražio drugi tajm-aut, iako ga nije imao. Dobio je žuti karton, ali očigledno i povukao dobar potez. Orlovi su posle kratkog predaha zbog te situacije zaigrali bolje i u potpunosti promenili stanje na terenu.

Srbija je bila bolja u napadu, uspešnija u bloku, opasnija na servisu... Napravila je samo 11 grešaka za tri seta. Poljska je delovala uspavano, a i kad je želela da se probudi, razigrana Kolakovićeva ekipa joj nije dozvolila.

Luburić je ponovo bio pravi lider, za njega protivnik nije imao nikakav odgovor. Meč je završio sa 19 poena (napad 30-17, 57 odsto), a najbolje ga je ispratio Miran Kujundžić sa 15 poena (17-12 napad, 71 odsto, tri asa). Dok je novi odbojkaš Galatasaraja bombardovao protivničke igrače, Grbić je morao da zatraži tajm-aut na kome je rekao svojim izabranicima da "Miran nije igrač Peruđe koji zarađuje tri miliona evra". U pravo je da nije, ali je danas održao lekciju momcima sa većom reputacijom u svetu odbojke.

Odlični su bili srednji blokeri - Aleksandar Nedeljković sa osam (napad 5-4, četiri bloka) i Petar Krsmanović sa jednim manje (7-4 napad, tri bloka). Pavle Perić je zabeležio sedam poena (14-5 napad, 36 odsto).

Posebno treba napomenuti da je verovatno najbolju partiju u reprezentativnom dresu pružio dizač Vuk Todorović. Bio je odličan u organizaciji igre, plesao je po terenu i pobrinuo se da Srbija izgleda kao mašina. Važne odbrane je imao i libero Milorad Kapur, pa velike zasluge za trijumf idu na njegov račun.

U sastavu Poljske najbolji je bio Karol Klos sa deset poena (napad 10-7, tri bloka). Mateuš Bieniek je zabeležio osam, a Kamil Semenjuk i Artur Šalpuk po sedam.

Ovo je velika pobeda zbog svetske rang liste, koja može na kraju da odluči poslednje putnike za Olimpijske igre. Zato je Srbiji veoma važno što je uspela da sruši vicešampiona sveta i vodeću ekipu na listi.

Orlovi se sada vraćaju kući, nastavljaju pripremu za naredni turnir na kom će igrati sa Amerikom, Nemačkom, Italijom i Holandijom u Roterdamu. Trenutni skor naše reprezentacije je 2-2. Poljska koja ima zagarantovano učešće na završnom turniru u Gdanjsku, u ovom trenutku ima učinak 3-1.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠE - PRVI VIKEND

Nedelja

Kanada - SAD 0:3

Slovenija - Iran 3:0

Srbija - Poljska 3:0

12.10: Japan - Francuska

17.00: Argentina - Holandija

20.30: SAD - Brazil



tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeLiga nacija za odbojkašeIgor KolakovićNikola Grbić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara