""
""

Doktor ponovo ordinira – jači od kiše i sudbine na Asenu

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.06.17. | 13:43

Kiša u finišu za veliku holandsku pobedu Italijana! Drugi je Danilo Petrući, a treći Mark Markez u trci koja će se tek prepičavati

Holandija skandira VR 46 fenomenu. Doktor je stigao do 115. podede u karijeri, Danilo Petrući je drugi, a Mark Markez treći u ludom raspletu trke koju smo dugo, dugo čekali. Ništa se nije znalo do samog kraja. Bitan trenutak desio se u trećoj etapi trke kada je na stazi Asen istaknuta bela zastava zbog kiše. Tada su mogli da se menjaju motocikli ili da se hazarderski zaigra na sve ili ništa. Bukvalno na ruletu su tada bile ambicije Valenina Rosija, Marka Markeza, Danila Petrićija i Andree Divicioza. Svako od njih je imao svoju šansu, svako je mogao da pobedi, a sve je krenulo fantastičnim jurišem nosioca pol-pozicije...

Izabrane vesti

Odlično je startovao novi Vanzemaljac! Žoan Zarko je zadržao prvu poziciju na startu trke u Asenu. Iza njega su se našli Mark Markez i Valentino Rosi. Važno je napomenuti da je Jamahin pulen na „M1“ motociklu u prvom delu trke prosečno vozio najbolje krugove. Tako je počela bitka između VR 46 fenomena i Marka Markeza za drugu poziciju u sabijenoj formaciji koju je upotpunio Danilo Petrući koji je u tom momentu bio na četvrtom mestu.

Kroz razvoj situacije na pisti TT Asen delovalo je da Markez i Rosi iz zavetrine Žoana Zarka čekaju čas zamora pneumatika na motociklu francuskog motocikliste, pa da krenu u proboj! Temperatura je rasla, naravno mislimo na metearološke aspekte na stazi na šta je Valentino Rosi odgovorio nešto ranijim izvlačenjem motocikla iz krivine. To je taktička razlika u vožnji Marka Markeza i Rosija 18 krugova pre kraja trke.

Onda je počela holandska igranka! Rosi je 15 krugova pred kraj napao Marka Markeza i uspeo. Iskoristio je lično najbolje prolazno vreme u drugom sektoru piste i realizovao pripremne radnje. Pretekao je i Žoana Zarka. Španac na Repsol Hondinom motocilu je pokušao da napravi manevar saplitanja Doktora, ali ništa od toga. Bitan momenat nastupa u trenutku kada Rosi je pravi sitnu grešku. Italijan je zaalupio vrata Zarku ukoliko govorimo u trkačkom žargonu. Tako je Markez došao do nagradnog drugog mesta i dao se u poteru za Valentinom Rosijem.

Bitno je reći da je Maverik Vinjales izleteo 14 krugova pred kraj trke. Tako se dodatno zakomplikovala borba u šampionatu kraljevske klase. Na 11 krugova pred kraj, Danilo Petrući iz sporedne dobija glavnu ulogu na TT Asenu. Pretekao je Marka Markeza i krenuo ka Valentinu Rosiju. Zarko je u tim momentima bio četvrti, a Doviciozo peti koji posle bele zastave zbog početka kiše dolazi na treću poziciju VN Holandije.

Da li zameniti motocikl, to je bilo pitanje za milion dolara! Valentino Rosi je krenuo na sve ili ništa! Sve to bilo je poklon za Andrea Dovicioza koji se probio na drugo mesto i izazvao adrenalinski haos na pisti. On i Petrući su se smenjivali na žilet od Valentina Rosija! Desilo se čudo, Danilo Petrući je obišao Doktora četiri kruga pred kraj! Naravno, Italijan nije to dopustio i ponovo je poveo trku! Pobednik je VR 46 Moto GP fenomen, Danilo Petrući drugi, a Mark Markez treći!

Na kraju, Kračlou se zadovoljio četvrtim mestom. Andrea Doviciozo, prošlogodišnji pobednik VN Holandije je peti, a slede Džek Miler i Karel Abraham iz ekipe Aspara. U prvih deset ušli su Loris Baz, Andrea Janone i Aleiš Espargaro. Na osnovu ovih rezultata Andrea Doviciozo je preuzeo vodeću poziciju u generalnom plasmanu sa  115 bodova. Maverik Vinjales ima četiri manje, a Valentino Rosi je na trećoj poziciji sa 108 bodova. Mark Markez je od danas na četvrtom mestu, a da li će na njemu i ostati videćemo za nedelju dana na VN Nemačke!

VN HOLANDIJE

1. Valentino Rosi (Movistar Jamaha)
2. Danilo Petrući (Okto Pramak)
3. Mark Markez (Repsol Honda)
4. Kal Kračlou (LCR Honda)
5. Andrea Doviciozo (Dukati)
6. Džek Miler (VDS)
7. Karel Abraham (Aspar)
8. Loris Baz (Avintia rejsing)
9. Andrea Janone (Suzuki)
10. Aleiš Espargaro (Aprilija)

GENERALNI PLASMAN

1. Andrea Doviciozo (Dukati) 115
2. Maverik Vinjales (Movistar Jamaha) 111
3. Valentino Rosi (Repsol Honda) 108
4.  Mark Markez (Honda) 104
5. Dani Pedrosa (Honda) 87
6. Žoan Zarko (Jamaha) 77
8. Horhe Lorenco (Dukati) 60
9. Kal Kralou (Honda) 58
10. Jonas Folger (Jamaha) 51

Piše: Miloš Milić

(Foto: Movistar Jamaha, Moto GP/Press, Action Images)


tagovi

Valentino RosiMoto gpMark Markezdanilo PetrućiAndrea Doviciozo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara