Slavlje Hrvata (©Slobodan Sandić)
Slavlje Hrvata (©Slobodan Sandić)

Evropa ima novog šampiona, Hrvatska zauzela tron! Splitsko grotlo progutalo Mađare

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.09.22. | 21:41

Drugo domaćinstvo i druga evropska kruna za Barakude

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Zna se šta biva kada Hrvatska dobije organizaciju Evropskog prvenstva, ishod može biti samo jedan. Zagreb je bio taličan Barakudama, postao je uvertira za najveći uspeh hrvatskog vaterpola - osvojeno zlato na Olimpijskim igrama. Posrećio se Hrvatskoj i Split, u grotlu Spaladium arene po drugi put je postala evropski prvak. Zaglušujuća buka, gvozdena odbrana i čarobnjak Marko Bijač “ugušili” su igru Mađarske i skinuli joj krunu - 10:9.

Izabrane vesti

Punoletstvo prođe od velike fešte u Splitu, od poslednje Hajdukove titule, niko u gradu podno Marjana nije ni pomišljao da će prvu narednu erupciju izazvati neko drugi, proizvele su je - Barakude. Na dve nedelje se Split pretvorio u vaterpolo centar, disao je kao jedno sa hrvatskom reprezentacijom i načinio je vladarima Starog kontinenta. 

I niko u Hrvatskoj nije zamišljao da će se godinu dana nakon povlačenja brojnih superstarova iz državnog tima Barakude opet popeti na vrh. Domaćinstvo na stranu. Ivica Tucak tvorac je ekipe šampionskog kova, koju niko nije tako brzo očekivao. 

Hrvatsko zlato je iz vedra neba. Udario je evropski vaterpolo pravo u rebra, a silina tog udarca najviše je zabolela Mađare. Žolt Varga stao je nadomak cilja na prvom velikom takmičenju, čudo nije napravio, ali je Mađarskoj vratio nadu u bolje sutra. Ivica Tucak učinio je da makar još koji dan Barakude budu tema broj jedan, posle se sve vraća na staro. 

Blok, pa opet blok. I tako ko zna koliko puta. Ukazivao je Ivica Tucak da će neprekidno Mađari mahati rukama, da će one uvek biti visoko podignute i da se moraju birati pravi trenuci za šut. Trebalo je Barakude da čekaju da mađarski defanzivci propadnu - često nisu imali strpljenja. Prebrzo su pucali , želeli su da što pre dođu do vođstva. 

Niz promašaja, fantastičnih odbrana prve linije odbrane, ali i mala pukotina. A, ona je sasvim dovoljna Konstantinu Harkovu. Ruski bombarder to ne propušta, Soma Vogel nije stigao da reaguje. Ni tada na start meča, ni kasnije kada je najbolji strelac prethodnog Evropskog prvenstva potezao sa distance. 

Pravili su Somi Vogelu ogroman problem šutevi sa velike razdaljine, reakcije su bile spore i usmerio je Hrvate da što više pokušavaju iz takvih pozicija. Lopta je samo u specijalnim situacijama išla na centre, najčešće kada su dobijali prednost u igraču više. Iz njega je na suprotnoj strani prvenac u velikom splitskom finalu dao Gergo Zalanki, strašan posao radio je u pozicionom i kontranapadu epizodista Erik Molnar, a dok su predmeti leteli na sve strane, Marko Bijač je serijom odbrana dodatno podgrevao atmosferu. 

Bez ikakvog rešenja bila je Mađarska kada ostane sa igračem manje u bazenu, protok lopte Hrvata u trećem kvartalu bio je savršen. Taj segment igre doterao je Ivica Tucak sa njegovim momcima do perfekcije, a ključan igrač za pad protivničke odbrane u nekoliko navrata bio je Rino Burić. Talentovani bek splitskog Jadrana “zaludeo” je potezima Spaladium arenu. 

Najbolji mađarski šuteri teško su dolazili do izražaja, Kristijanu Peteru Manhercu bio je potreban peterac da bi rasparao mrežu iza Bijačevih leđa, bila je spremna Hrvatska ovoga puta. Nisu joj se ponovile Olimpijske igre iz Tokija, kada joj je Manherc sasuo sedam komada, ali na “drugopozivce” nije računala. Trunku poštovanja nisu imali Akoš Konarik i Vendel Vigvari

Razmenjivali su vatru šibenski bombarder Andrija Bašić i mađarski kapten Silard Janšik, “lomljena” je prečka u više navrata, a posle serije isključenja u finišu je usledila i serija peteraca. Jerko Marinić Kragić je oba realizovao, Kristijan Peter Manherc sa kojim je na treningu pred finale imao srdačan razgovor pogodio je - prečku. Pretočio je Silard Janšik drugi u gol, ali bilo je kasno.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE - FINALE:

Subota

Mađarska - Hrvatska 9:10

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE - MEČ ZA BRONZU:

Subota

Španija - Italija 7:6

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE - MEČ ZA PETO MESTO:

Subota

Grčka - Francuska 10:8

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE - MEČ ZA SEDMO MESTO:

Subota

Crna Gora - Gruzija 14:11


tagovi

Žolt VargaIvica Tucakvaterpolo reprezentacija Mađarskevaterpolo reprezentacija HrvatskeEvropsko prvenstvo u vaterpoluJerko Marinić KragićKonstantin HarkovMarko BijačRino BurićKristijan ManhercGergo ZalankiSoma Vogel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara