Loren Fatović (©European Water Polo Championship 2024)
Loren Fatović (©European Water Polo Championship 2024)

Evropljane može da ugrozi samo Amerika: Hrvatska pregazila Australiju kao plitak potok

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.02.24. | 12:42

Evropski vicešampion imao i sedam golova prednosti, mogao je da kombinuje do mile volje i posle furioznog prvog poluvremena otaljava posao…

Elvis Fatović je dug niz godina bio na klupi Australije, sa njim kao selektorom je imala uspehe i zenit generacije predvođene Aronom Jangerom trebalo je da budu Olimpijske igre u Tokiju. Pandemija je umnogome uticala na to da ni izbliza ne ostave dobar utisak, a posle toga sve se promenilo. Hrvatskog stratega zamenio je Tim Hamil, prva zvezda više nije u državnom timu i reprezentacija iz Okeanije sada više naginje ka ekipama koje je do skora rutinirala. Više nije u stanju da ugrozi Evropljane, sada to može da uradi samo Amerika.

Nekad su evropske reprezentacije zazirale od Australijanaca, teško su mogle da im pariraju u plivanju, stvarali su višak posle munjevite transformacije iz odbrane u napad. Imali su šta da ponude svetskom vaterpolu, katkad znali da uhvate ‘velike’ na spavanju. Više to nije slučaj. Malo je bilo potrebno Hrvatskoj da shvati da će se prošetati do pobede, pregazila je rivala kao plitak potok i već sada je jasno da će jedini pravi meč u grupi, vredan prvog mesta, biti onaj sa Španijom – 13:8.

Izabrane vesti

Evropski šampion je bio koncentrisan na početku, odigrao je na visokom nivou prvo poluvreme i – ugasio se. Stekao je sedam golova prednosti, video da može do mile volje da kombinuje i posle furiozne dve deonice krenuo da otaljava posao. Pomalo neizainteresovani su bili hrvatski vaterpolisti u nastavku, nezadovoljan je bio Marko Bijač, jer lakše su Australijanci dolazili u pozicije da upute udarac ka golu koji je branio. Tražio je od saigrača da budu odgovorniji u odbrani.

I pored toga što su Hrvati u glavama ‘zatvorili’ meč već u trećem periodu, Australija nije uspela drastično da spusti zaostatak i popravi utisak. Slabo su koristili situacije sa igračem više, Luk Paviljar imao je više promašaja od pogodaka, a opet je bio najefikasniji u timu. Isprva je Marku Bijaču napravio problem levoruki Džejkob Merčep, momak koji je kao junior bio prvak sveta sa Hrvatskom. Ali ni igrač koji pokriva nezgodnu stranu i koji će u nastavku sezone braniti boje dubrovačkog Juga u drugom delu meča nije bogzna koliko pokazao.

Hrvatska je potencirala igru preko centara, spuštala je loptu na sidraše Josipa Vrlića i Luku Lončara – u sastavu nije bilo kapitena Ivana Krapića – koji je dao dva gola, a od isključenja je profitirala spoljna linija. Jednostavno su Barakude završavale i akcije ‘šest na šest’, ali samo dok su imale želju i motiv. Loren Fatović i Rino Burić su na početku bili produktivni, Franko Lazić u završnici, dok su Marko Žuvela i Jerko Marinić Kragić veći deo susreta zadržali visok standard. Svi su dali po dva gola, dok je Marko Bijač upisao deset odbrana.

SVETSKO PRVENSTVO U DOHI ZA VATERPOLISTE:

GRUPA A

Ponedeljak

Južna Afrika – Španija 5:21

Hrvatska – Australija 13:8

Sreda

11.30: Australija – Južna Afrika

17.00: Španija – Hrvatska

Petak

11.30: Australija – Španija

14.00: Južna Afrika – Hrvatska

GRUPA B

Ponedeljak

Kina – Grčka 6:24

Brazil – Francuska 11:16

Sreda

07.00: Francuska – Kina

08.30: Grčka – Brazil

Petak

17.00: Grčka – Francuska

18.30: Brazil – Kina

GRUPA C

Ponedeljak

14.00: (9.00) Japan (13.0) Srbija (1.10)

15.30: (2.55) Crna Gora (6.50) SAD (1.85)

Sreda

10.00: SAD – Japan

15.30: Srbija – Crna Gora

Petak

07.00: Crna Gora – Japan

15.30: Srbija – SAD

GRUPA D

Ponedeljak

17.00: (1.85) Italija (hen -15,5) Kazahstan (1.85)

18.30: (1.75) Rumunija (hen 11,5) Mađarska (1.95)

Sreda

14.00: Kazahstan – Rumunija

18.30: Mađarska – Italija

Petak

08.30: Kazahstan – Mađarska

10.00: Rumunija – Italija

***kvote su podložne promenama



tagovi

Ivica TucakVaterpolo reprezentacija Australijevaterpolo reprezentacija HrvatskeSvetsko prvenstvo u vaterpoluRino BurićLoren FatovićMarko BijačFranko LazićMarko ŽuvelaJerko Marinić KragićLuka LončarJosip VrlićLuk Paviljar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara