Sander Sagosen, Dika Mem i Mikel Hansen (©Reuters)
Sander Sagosen, Dika Mem i Mikel Hansen (©Reuters)

Fantastični Sagosen plaši Furiju, tradicija uz Španiju, Faraoni izazivaju svetske šampione

Vreme čitanja: 3min | sre. 27.01.21. | 12:51

Danas u Egiptu na programu su četvrfinala Svetskog prvenstva za rukometaše. Derbi ove runde je duel evropskog prvaka i dvostrukog uzastopnog vicešampiona planete. Norvežani nisu pobedili Špance više od 23 godine. Francuska favorit protiv Mađarske, kao i Švedska protiv Katara

Sada kreće tek ono pravo – bitka za medalje na Svetskom prvenstvu za rukometaše u Egiptu. Favoriti su tu, jedino nema Hrvatske koja je razočarala, više se očekivalo od Slovenije i Nemačke, a najprijatnije iznenađenje je Katar, azijski šampion koji je izborio plasman među osam najboljih selekcija planete posle pobede nad Argentinom u poslednjem kolu druge faze takmičenja.

Derbi četvrtfinalne runde je meč Španije i Norveške (20.30), evropskog šampiona prošle godine i dvostrukog uzastopnog vicešampiona sveta. Skandinavci su poraženi na premijeri od Francuske, ali su onda vezali pet pobeda. Furija je takođe napravila kiks na startu protiv Brazila (remi 29:29), ali je onda usledila serija od pet trijumfa. Razbijena je Mađaska (36:28) u meču za prvo mesto u Grupi 1 i izbegavanje Francuske u četvrtfinalu.

Izabrane vesti

Norvežani su poslednjih pet godina u svetskom vrhu, a predvodi ih najbolji rukometaš današnjice Sander Sagosen. On je postigao više od četvrtinu golova svoje selekcije u Egiptu. Zatresao je mreže rivala čak 50 puta od 193 gola Norveška na SP. Od njega se najviše pribojavaju u taboru čete Đordija Ribere.

Očekuje se neizvesna utakmica, a tradicija je apsolutno na strani Španaca. U poslednjih 17 utakmica protiv Vikinga Španci imaju 17 trijmufa, dok je jedan meč završen bez pobednika. Norvežani su pobedili današnjeg rivala pre nešto više od 23 godine, tačnije 26. novembra 1997. godine u meču kvalifikacija za EP.

Danska gazi na ovom prvenstvu. Ima svih šest pobeda, koliko i Francuska, U poslednjem meču je četa Nikolaja Jakobsena pregazila Hrvatsku sa 38:26 iako nije igrao najbolji igrač Mikel Hansen. Danski bombarder imao je problema sa stomačnim virusom, ali biće spreman za meč sa silno motivisanim domaćinom Egiptom u Kairu (17.30). Faraone s klupe predvodi španski stručnjak Roberto Garsija Parondo, koji je sa Vardarom bio šampion Evrope.

Hansen je pre početka SP pretio da neće igrati u Egiptu ako bude bilo publike. Jedan od najboljih rukometaša sveta nezadovoljan je organizacijom šampionata.

"Možda bi trebalo da budem iznenađen, ali nisam. Nisam se nadao da ćemo videti ljude u dvorani, ali eto tu je nekih 1.000 svuda okolo. Neću biti iznenađen ni ako odjednom protiv Egipta bude 5.000 u dvorani“, rekao je Hansen za danske medije, prenosi portal Balkan-handball.

Francuska je favorit protiv Mađarske (20.30). Očigledno je poraz od Srbije u Zrenjaninu i remi u Kreteju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo upalio alarm u redovima Trikolora koji igraju odlično u Egiptu. Mađari su imali pet vezanih pobeda, ali su poraženi od Španije ubedljivo (28:36) u poslednjem meču druge faze, pa to borbe za medalju put vodi preko rukometne supersile.

Švedska je na šampionat stigla silno oslabljena, ali u konkurenciji Rusije i Slovenije, Skandinaci su izborili četvrtfinale i ne bi trebalo da imaju problema protiv Katara (20.30). Iskusni španski stručnjak Valero Rivero uspeo je azijskog šampiona da odvede u četvrtfinale što je veliki uspeh. Katarani u svojim redovima ima najboljeg stelca šampionata, Karola Marzoa, koji je postigao 53 gola. On je poreklom s Kube, a u selekciji ove bogate arapske zemlje je u njegov zamljak Rafael Kapote. Na golu je vremešni 43-godišnji Danijel Šarić.

Podsetimo, titilu u Egiptu brane Danci koji su pre dve godine pobedili Norvežane u finalu. Bronzana reprezentacija bila je Francuska koja je za treće mesto bila bolja od Nemačke.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE U EGIPTU – ČETVRTFINALE

Sreda

17.30: (1,22) Danska (11,0) Egipat (5,20)

20.30: (1,40) Francuska (8,50) Mađarska (3,60)

20.30: (2,20) Španija (8,00) Norveška (1,90)

20.30: (1,25) Švedska (10,0) Katar (4,90)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Rukometna reprezentacija ŠpanijeRukometna reprezentacija FrancuskeIHFSP u rukometuRukometna reprezentacija Norveške

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara