Jovana, Egonu, Bianka, Vargas, Sara, Herbots... Tržište odbojkašica je proključalo!

Vreme čitanja: 4min | pet. 17.02.23. | 14:41

U narednim danima bi trebalo da se dogovori nekoliko velikih transfera

Ovo je doba godine kada se crtaju konture odbojkaških timova za narednu szeonu a na tržištu odbojkašica se očekuje nekoliko zaista velikih transfera. Naravno, u centru pažnju su najbolji klubovi iz dve najjače lige: Turske i italijanske.

Najveći posao je praktično gotov. I odblokirao je tržište. Mnogi su čekali odluku Tijane Bošković kako bi mogli da planiraju sledeće poteze. Vakif i italijanski klubovi su bili spremni da iskoriste šansu ako im se ukaže da se domognu najbolje odbojkašice sveta ali je ona rešila da makar još jednu sezonu provede u Ezadžibašiju sa kojim ove sezone u prvenstvu Turske i Ligi šampiona ima sve pobede. Tijanina odluka će direktno uticati na razvoj situacije na tržištu.

Izabrane vesti

Novom srpskom selektoru Đovaniju Gvidetiju se nije ispunila ambicija da sa Boškovićevom radi u Vakifu i da baš ona zauzme mesto Paole Egonu koja nije ispunila očekivanja od megatransfera iz Koneljana prošlog leta. Italijanka je letos potpisala ugovor na godinu plus godinu sa Vakifom vredan preko 1.000.000 evra po sezoni ali nije na nivou partija iz Koneljana. Pride je koncentranciju i energiju rasipala na neke aktivnosti van terena i ostavila pomalo neozbiljan utisak.

Vakif ima rok do 31. marta da se izjasni o aktivaciji druge godine iz ugovora ali prema pisanju italijanskih i turskih medija, to se neće desiti. Posle neuspelog pokušaja da angažuje Tijanu, Vakif se sada okrenuo Melisi Vargas iz Fenerbahčea kao naslednici Egonu na poziciji korektora. Vakif nema mnogo izbora. Kubanka sa turskim pasošem igra odlično od povratka iz Kine a ne bi zauzimala ni mesto stranca u ekipi. Vakif ju je navodno već kontaktirao ali treba očekivati i da se Fenerbahče bori za nju novim ugovorom. Kira van Rajk iz Turkiš Erlajnza se pominje kao alternativa ako Vargas pređe iz Fenera u Vargas. Na kraju tu je i jedna pomalo neverotavna vest koju je jutros lansirao italijanski Tutosport. Navodno je i Fenerbahče u igri za dolazak Egonu što znači da bi Vakif kao i letos samo trampio korektore.

Ne treba isključiti mogućnost razmene, ali za Egonu je posle Vakifa najrealnije da se vrati u Italiju. Od povratka u Koneljano nema ništa jer su tamo prezadovoljni sa Izabel Hak i verovatno likuju zbog letošnje trampe. Ni Novara neće biti buduća destinacija Egonu. Iako prvi korektor Ebrar Karakurt odlazi u rusku Lokomotivu, na njeno mesto će najverovatnije doći Poljakinja Magdalena Stisjak koja je u Monci u senci Džordan Tompson.

A upravo su Monca i Skandići dve realne opcije za Egonu. Tim iz Milana je voljan da žrtvuje Tompson i baciće sve karte na dovođenje Egonu. Međutim, i Skandići ima velike planove i računa na Egonu kao šlag na tortu za projektovani Drim tim. Skandići želi da upari Egonu sa Džu Ting i spreman je da za ugovore njih dve u narednoj sezoni izdvoji ukupno 2.500.000 evra! Kineksinja nije baš na onom nivou kada je bila najbolja na svetu igrajući za Vakif pre nekoliko godina, ali i daje je igrač svetske klase.

I to nije sve od Skandićija. Pregovaraju sa sjajnom Belgijankom Brit Herbots koja sigurno napušta Firencu i Majom Ognjenović koja odlazi iz Ezadžibašija. Ako Herbots popuni mesto drugog primača, bila bi to skoro pa nezaustavljiva napadačka linija. Još ako bi im dirigent bila Maja... Ona je donedavno figurirala kao pojačanje Novare, delovalo je da je sve dogovoreno ali Skandići joj sada nudu bolju priču.

Umesto Maje, Ezadžibaši je već dogovorio povratak klupske legende Naz Ajemir Akjol koja otvara prostor za još jednu stranu odbojkašicu u timu. Očekuju se sigurna pojačanja na poziciji srednjaka i primača. Za ovu prvu ulogu se pominjala Robin De Krojf ali od sinoć je Jovana Stevanović favorit da potpiše za Ezadžibaši i zameni Lauru Hejrman koja sigurno odlazi. Srpkinja jhe jedna od najboljih na svetu na svojoj poziciji, sa Tijanom je blistala u reprezentaciji i njen dolazak bi bio značajan korak napred za tim iz Istanbula. Što se primača tiče, turski mediji javljaju da se Ezadžibaši dogovorio sa Kanađankom Aleksom Grej iz Koneljana a s obzirom da Hande Baladin i Irina Voronkova ostaju, Ezadžibaši bi dobio još jednu kvalitetnu opciju na primačkim pozicijama.

Osim odlaska Egonu i dolaska novog korektora, i u Vakifu se očekuje još promena. Sigurno ostaju najbolja igračica Gabi, dizač Džansu Ozbaj, srednjak Zehra Guneš a verovatno će i drugi srednjak Čijaka Ogbogu produžiti ugovor. Međutim, primači Kara Badžema i Nika Dalderop će sigurno napustiti Gvidetijev tim jer nisu ispunile očekivanja i očekuje se dolazak dve nove igračice. Za ta dva mesta u timu kandidati su srpske reprezentaztivke Bianka Buša i Sara Lozo, ali i Amerikanka Aleksandra Franti iz Kazalmađorea. Gvideti će sigurno pokušati da dovede neku od igračica sa kojima će sarađivati u reprezentaciji.

Vruči dani nas očekuju na odbojkaškoj pijaci, sledi vreme velikih potpisa...


tagovi

Paola EgonuJovana StevanovićBrit HerbotsSara LozoBianka BušaMelisa Vargas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara