(©CEV)
(©CEV)

Kubanci osvojili Evropu, drugi se pitaju da li je to fer: Poljska slavi što ima Leona, Turska zbog Vargas

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.09.23. | 10:27

MVP titule na oba EP otišle u ruke naturalizovanih igrača koji su stigli iz iste zemlje

Ne može da se ne primeti odmah na prvi pogled... Odbojkaši Poljske su do evropske titule doleteli na krilima Vilfreda Leona, a Turkinje su na tron prvi put u istoriji stigle zahvaljujući fantastičnim performansima Melise Vargas. Nekadašnji reprezentativci Kube bili su tokom celog prvenstva u centru pažnje, a na kraju su i završili takmičenje sa MVP nagradama u rukama.

Jasno je da su oboje napravili razliku, da su bili glavni glumci u filmovima i da bi bez njih možda sve bilo drugačije. Drugim zemljama koje su ostale iza ostaje samo da se pitaju da li je fer, da li tako treba i kako bi bilo da nema naturalizacije...

Izabrane vesti

Mada, njima nema šta da se zameri. Sve je bilo po pravilima i legalno. Da stanje u kubanskom sportu nije bilo kako je bilo - verovatno bi te reprezentacije i danas dominirale. Ovako, igrači su morali da pronađu nove domove i da povedu ka titulama nove saigrače. Zaslužili su da pokažu negde ono što znaju, kad već u svojoj zemlji nisu imali lep tretman.

Njima je bilo zabranjeno da igraju za klubove u inostranstvu, pa su odlaskom morali da se odreknu nacionalnog dresa. Iako su čekali više godina da bi dobili dozvolu da brane boje druge zemlje, to ih nije demotivisalo. Jedva su čekali da ponovo izađu na glavnu scenu i demonstriraju vrhunski kvalitet koji bez sumnje poseduju.

Kuba je izgubila Huantorenu, Leona, Leala, Vargas... Sve same zvezde. Da ih je imala u timu duže sigurno da bi rezultati bili sasvim drugačiji.

Melisa Vargas (CEV)Melisa Vargas (CEV)

Kad je muška reprezentacija u pitanju - Kuba je poslednju medalju na Svetskom prvenstvu osvojila 2010. godine, kada je u ekipi bio Vilfredo Leon sa 17 godina. Posle toga ređalo se 11, 18. i 14. mesto. Na Olimpijskim igrama poslednje odličje je uzeto davne 1976. godine.

Odbojkašice Kube su dugo dominirale svetskom odbojkom. Bile su svetske šampionke 1978, 1994. i 1998. godine. Osvajale su zlato na Olimpijskim igrama 1992, 1996. i 2000. godine. Na poslednjem SP nisu učestvovale, a pre toga su bile na 22, 21. i 12. mestu. Daleko od vrha i daleko od nekadašnjih rezultata.

Naturalizacija svakako nije ništa novo. Mnoge reprezentacije su se odlučile da dovedu igrače iz druge zemlje i da sa njima krenu u pohod na medalje. Pa i naše košarkašice su primer da takav potez može da donese dobre stvari. Za Srbiju je nekada igrala Danijel Pejdž, a sada je deo tima Ivon Anderson.

Dobro se sećamo i trenutka kada je rukometni golman Arpad Šterbik zaigrao za Španiju pa osvojio između ostalog svetsko zlato. Danijel Šarić je sa Katarom uzeo svetsko srebro. Košarkaš Lorenco Braun je prošle godine predvodio Španiju do evropskog zlata, Džej Ar Holden je doneo Rusiji zlato na EP 2007. godine - dao je pobednčki koš u finalu protiv Španije... Košarkašice Španije je takođe predvodila igračica iz Senegala do titule na EP 2019. godine - Astou Ndur.

Mnogo je primera kada se naturalizacija pokazala kao uspešna. Pitanje je samo ko je podržava, a ko ne.

MVP IGRAČICE NA EP U 21. VEKU

2001. godina - Antonina Zetova (Bugarska)

2003. godina - Malboržata Glinka (Poljska)

2005. godina - Dorota Švenjevič (Poljska)

2007. godina - Taismari Aguero (Italija)

2009. godina - Manon Flier (Holandija)

2011. godina - Jovana Brakočević Kancijan (Srbija)

2013. godina - Tatjana Košeljeva (Rusija)

2015. godina - Tatjana Košeljeva (Rusija)

2017. godina - Tijana Bošković (Srbija)

2019. godina - Tijana Bošković (Srbija)

2021. godina - Paola Egonu (Italija)

2023. godina - Melisa Vargas (Turska)

MVP IGRAČI NA EP U 21. VEKU

2001. godina - Ivan Miljković (Jugoslavija)

2003. godina - Andrea Sartoreti (Italija)

2005. godina - Alberto Čizola (Italija)

2007. godina - Semjon Poltavski (Rusija)

2009. godina - Pjotr Gruška (Poljska)

2011. godina - Ivan Miljković (Srbija)

2013. godina - Dmitrij Muserski (Rusija)

2015. godina - Antonin Ruzije (Francuska)

2017. godina - Maksim Mihajlov (Rusija)

2019. godina - Uroš Kovačević (Srbija)

2021. godina - Simone Đaneli (Italija)

2023. godina - Vilfredo Leon (Poljska)


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija PoljskeŽenska odbojkaška reprezentacija TurskeVilfredo LeonMelisa VargasEvropsko prvenstvo za odbojkaše 2023.Evropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara