Lazar Kukić (©Reuters)
Lazar Kukić (©Reuters)

Kukić i Đorđić igraju za istoriju i slavu, udaraju na strašni Magdeburg

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.05.22. | 10:25

Finale rukometne Lige Evrope: Benfika pred svojim navijačima u Lisabonu u borbi za prvi međunarodni trofej. Nemački titan favorit, ali srpski tandem traži novo čudo

Engleski as Gari Lineker je rekao da je fudbal igra u kojoj na kraju uvek pobede Nemci, a tako bismo mogli da kažemo i za EHF Ligu Evrope. Otkad se završni tunir drugorangiranog takmičenja na tlu Starog kontinenta igra kao i Liga šampiona u jednom gradu, od 2012. godine, klubovi iz Bundeslige su osvajali sedam od osam puta.

Uljez je mađarski Pik Seged koji je bio najbolji 2014. Dva puta su pehar osvajali rukometaši Berlina i Gepingena, a po jednom su trofej podigli igrači Rajn Nekar Leven, Kila i Magdeburga. Upravo će nekadašanji trostruki šampion Evrope (poslednji put 2002. godine), moćni Magdeburg da brani trofej danas (19.00) u grotlu navijača Benfike u Altis areni u Lisabonu.

Izabrane vesti

Imaće branilac trofeja ispred sebe motivisane, odlične domaćine zavšrnog turnira, iznenađenje sezone u Ligi Evrope, predvođene sjajnim srpskim tandemom, Lazarom Kukićem i Bojanom Đorđićem. Oba tima su lako stiga do finala u subotu. Magdeburg je rutinski dobio Nekse iz Našica (34:29), dok su lisabonski Orlovi lakše nego što se očekivalo pobedili Vislu iz Plocka sa 26:19.

19.00: (4,40) Benfika (9,00) Magdeburg (1,30)

Magdeburg je ove sezone napravio bum, po mnogima igra najlepši rukomet na svetu. U Nemačkoj je izvesno svrgao s trona moćni Kil. Treba mu bod u naredna tri kola za titulu, dok je krajem prošle godine dobio Barselonu, šampionu Evrope u finalu Supergloba, Svetskog prvenstva za klubove.

Benfika je potvrdila da portugalski rukomet krupnim koracima ide ka evropskom vrhu, da se rađa nova rukometna supersila. Od 26 golova domaćina, više od polovine su postigli Srbi – Đorđić je devet puta zatresao mrežu Poljaka, od toga šest s linije sedam metara, dok je Kukić sa pet golova bio jedan od junaka meča. Mestralno je igrao srednji bek reprezentacije Srbije, pogađao kad trebe, razigravao pivotmene. Na golu je briljiao rođeni Rus, sada Španac, Sergej Ernandez, koji je do ludila dovodio Kosorotova, Žitnjikova i ostale zvezde Visle.

Kvota u Mozzartu da će u finalu da bude više od 57,5 golova je 1,85.

Nemci su strašan tim. Ne zna se odakle preti veća opasnost, da li od Danca Damgarda, lucidnih Islanđana Magnusona i Kristjansona, Šveđanina Petersona, holandskog levorukog bombardera Smitsa ili od domaćih snaga Vebera i brzonogog krila Mušea. Magdeburg je favorit, ali Benfike živi svoj san, želi pred svojim navijačima prvi evropski trofej. I finale je najveći uspeh u istoriji kluba, ali se želi i korak više – tron u Ligi Evrope.

16.30: (1,30) Visla Plock (9,00) Nekse (4,40)

U polufinalu su domaću navijači zakazali. Nije Altis arena bila ni približno puna kao što se očekivalo. Danas bi u Lisabonu mogli da bude više od 10.000 navijača. Očekuje se da će Đorđić, Kukić i kompanija konačno imati vatrenu podršku s tribina.

Dok Đorđić ostaje u Benfiki i narednih sezona, Kukić menja sredinu ovog leta. Želi trofejem da se oprosti od lisabonskih Orlova.

Nismo uspeli da osvojimo domaće prvenstvo, ali možemo Ligu Evrope. Magdeburg jeste favoti, radi se o najjačem timu na svetu koji je u Bundesligi ispred Kila, ali verujem da će navijači da nam pomognu da dođemo do trofeja“, rekao je Kukić pre početka turnira za Mozzart Sport.

Magdeburg je u seriji od osam pobeda. Od poraza u finalu Kupa Nemačke od Kila (21:28) pre nešto više od mesec dana, ima maksimalan učinak. U četvrtak će verovatno da osvoje i „salataru“ u Bundesligi. Prošle godine su bili najbolji u Ligi Evrope i mogli bi da ponove uspeh Gepingena koji je drugi po jačini međunarodni kup osvajao dva puta uzastopno (2016. i 2017. godine).

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

EHF LIGA EVROPE (LISABON)

Nedelja

FINALE

19.00: (4,40) Benfika (9,00) Magdeburg (1,30)

ZA 3. MESTO

16.30: (1,30) Visla Plock (9,00) Nekse (4,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

RK BenfikaLazar KukićPetar ĐorđićRK MagdeburgRukometna Liga EvropeEHF

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara