Bogdan Radivojević, Nemanja i Vanja Ilić, Lazar Kukić i Dragan Pešmalbek (©Starsport)
Bogdan Radivojević, Nemanja i Vanja Ilić, Lazar Kukić i Dragan Pešmalbek (©Starsport)

Nikad bolji Orlovi: Kukićeva sezona karijere, Đorđićev bum, dominacija Milosavljeva, Ilići raspucani u Francuskoj

Vreme čitanja: 7min | sre. 15.06.22. | 08:00

Fantastična godina za izabranike Tonija Đerone. Srbija ima najboljeg strelca Lige Evrope, najboljeg golmana Bundeslige, dvojicu u Top 10 strelaca u zemlji Galskih petlova... Vladimir Cupara može do pehara Lige šampiona

Pune decenije Srbije nema na rukometnoj mapi Evrope i sveta. Od srebra Orlova u Beogradu 2012. godine, pod vođstvom Veselina Vukovića, traje posrtanje muške reprezentacije. Česte promene selektora, problemi na relaciji igrači-trener, punili su stupce medija prethodnih godina. Nekada trofejni sport je pao na niske grane, ali tračak nade postoji. Budi se rukomet u Srbiji.

Pozitivni vetrovi dogodili su se pre dve godine kada je na kormilu reprezentacije stigao španski stručnjak Toni Đerona. Nadali smo se dobrom rezultatu na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj protekog januara, ali korona virus i teška grupa, u kojoj su bile supersile Hrvatska i Francuska, uticali su na to da Srbija u Segedinu završi takmičenje već posle prve runde.

Izabrane vesti

Nada da vreme radi za ovu generaciju bili su mečevi baraža za Svetsko prvenstvo sa Slovencima ovog proleća. Četvrta selekcija Evrope iz 2020. godine je pobeđena u Celju i Kragujevcu, pa rukometna javnost veruje u renesansu srpskog rukometa naredne godine u Poljskoj i Švedskoj.

Da Toni Đerona ima sastav za velika dela, reprezentaciju koja može da uradi nešto veliko, govori i klupska sezona koja je na izmaku. Ostao je još završni turnir Lige šampiona u Kelnu ovog vikenda gde ćemo navijati za Vesprem trenera Momira Ilića i igrače Petra Nenadića i golmana Vladimira Cuparu. Našeg najboljeg rukometaša u poslednjih pet, šest godina nećemo više gledati u dresu Orlova, ali tu je standardni čuvar mreže Srbije. Vesprem se bori za najveći trofej u svetu rukometa u konkurenciji branioca titule Barselone, Vive Kjelce i Kila.

BENFIKA DO SENZACIONALNE KRUNE NA KRILIMA SJAJNOG SRPSKOG TANDEMA

Petar Đorđić (©Privatna arhiva)Petar Đorđić (©Privatna arhiva)

Orlovi su briljirali na individualnom planu, mnogi su odigrali sezonu karijere. Najveći bum ove sezone napravila je Benfika. Lisabonski Orlovi su senzacionalno osvojili Ligu Evrope, drugorangirano takmičenje na tlu Starog kontinenta, a perjanice portugalskog kluba bili su srpski bekovi, Lazar Kukić i Petar Đorđić. Obojica su odigrala fantastično završni turnir u Lisabonu. Postigli su ukupno 194 golova u Ligi Evrope. Đorđić je sa 109 pogodaka podelio laskavu nagradu kralja strelaca sa hrvatskim levim bekom iz Neksea, Halilom Jaganjcem. Šapčanin je veći deo karijere igrao u Bundesligi. Branio je boje Veclara, Flenzburga i Hamburga, igrao Ligu šampiona sa beloruskim Meškov Brestom, ali je zvezdane trenutke doživeo u Benfiki. Ne mrda iz Lisabona, ostaće do 2025.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE VESPREM DA OSVOJI LIGU ŠAMPIONA JE 5,00.

Odigrao je možda i najbolju sezonu u karijeri. Njegovi projektili sa deset i više metara bili su neuhvatljivi za golmane.

Mnogi mi kažu da mi je ovo najbolja sezona u karijeri. Ne znam da li je baš najbolja, ali je bilo sigurno najduža. Rano smo krenuli s pripremema, igrali dva kola kvalifikacija. Onda je došlo to Evropsko prvenstvo. Dva puta u kratkom periodu sam dobio koronu. Malo sam potonuo posle svega što mi se dešavalo u Segedinu, ali sam se vratio u pravom trenutku“, rekao je Đorđić za Mozzart Sport posle osvojene Lige Evrope sa Benfikom.

Lazar Kukić je u Segedinu potvrdio da je vođa reprezentacije, da je neko oko koga će da se gradi selekcija u narednih pet, šest godina. Stasao je u Partizanu, kako sam kaže, rukometni je „progledao“ u Španiji u Logronju, a druga sezona u crvenom dresu lisabonskog giganta mu je ubedljivo najbolja u karijeri.

Mislim da sam sazreo za stepenicu više. Išao sam korak po korak dosad u karijeri, napredovao iz sezone u sezonu. Želim da za dve, tri godine igram u jednom od tri, četiri najbolja kluba na svetu“, istakao je Kukić za Mozzart Sport.

BANDA ZAČARAO MREŽU U BUNDESLIGI

Fantastičnu sezonu imao je i golman Fuksea iz Berlina Dejan Milosavljev. Popularni Banda je briljirao na golu Orlova u Celju i posebno u Kragujevcu, najzaslužniji je za prolazak Srbije na Svetsko prvenstvo, a dobru formu je potvrdio i u dresu Lisica iz nemačke prestonice. Drugu godinu uzastopno je najbolji golman u najjačoj ligi na svetu.

Bivši golman Jugovića, Partizana i Vardara, u sezoni 2020/2021 je imao 365 odbrana na 38 utakmica, a u nedavno završenoj Bundesligi je popravio taj učinak. Sakupio je 368 intervencija na 34 meča. Berlin je završio na trećem mestu. Neprikosnoven je bio Magdeburg, dok su se Lisice dugo borile s Kilom za mesto broj dva i plasman u Ligu šampiona, ali su Zebre s Baltika na kraju bile ispred. Koliko su u prestonici Nemačke zadovoljni odbranama Milosavljeva govori podatak da je krajem prošle godine potpisao novi ugovor do čak 2027. godine. On je u Berlin stigao 2019. godine posle titule šampiona Evrope s Vardarom.

Hvala mojim saigračima i stručnom štabu koji su uvek bili pored mene, u dobrim i lošim trenucima. Ponosan sam na naš golmanski tim koji predvodi Dejan Perić. Iznad svega, svi smo ostali zdravi. Jedva čekam sledeću sezonu“, rekao je Milosavljev.

Odličnu godinu u dresu Berlinaca imao je i pivotmen Mijailo Marsenić. I on je dobio novi ugovor koji ga u dresu Lisica ostavlja do 2027. Retki su u rukometu ovako dugotrajni parafi.

Uz Nemačku Bundesligu, najbolji rukomet se igra u Francuskoj. I ove sezone su raspucana bila braća Ilić, Nemanja i Vanja. Stariji Nemanja, rukometaš Tuluza, koji s klupe vodi nekadašnji srpski reprezentativac Danijel Anđelković (trener sezone u Francuskoj), završio je kao sedmi na ovoj listi sa 168 golova, a njegov rođeni brat Vanja je deveti sa 155.

RADIVOJEVIĆ POKORIO MAĐARSKU, A ĐUKIĆ MAKEDONIJU

Ne moramo da brinemo i na poziciji desnog krila. Bogdan Radivojević je bio najbolji naš igrač na Evropskom prvenstvu u Segedinu, a sa svojim klubom Pik Segedom u dramatičnom finalu plej-ofa uspeo je da odbrani mađarski tron u sudaru sa favorizovanim Vespremom. Duplu krunu u Makedoniji sa Vardarom je osvojio Darko Đukić u debitantskoj sezonu u redovima dvostrukog šampiona Evrope.

Vladimir Cupara je ove sezone sa Vespremom osvojio Kup Mađarske, a za vikend se bori za titulu šampiona Evrope. Individualno je imao slabiju sezonu u odnosu na prošlu. Bio je u senci Španca Rodriga Koralesa.

NIKOLIĆEVA DVA KORAKA NAPRED, PEŠMALBEK SE SELI U VESPREM

Treba pomenuti i sjajnu sezonu Jovice Nikolića u dresu Vojvodine. Mladi desni bek Novosađana je bio najbolji igrač Superlige Srbije. Uz Slovenca Gregora Ocvirka je pravio razliku na terenu i bio najzaslužniji za impozantan skor od 14-0 u plej-ofu čete Borisa Rojevića. Dobre partije u crveno-belom dresu donele su mu i transfer u nemački Veclar. Zimus je potpisao dvogodišnji ugovor. Veliki izazov i dva korak napred u karijeru za levorukog bombardera koji je budućnost Orlove na poziciji desnog beka. Đerona je na toj mestu više koristio u prethodnim akcijama iskusnijeg Miloša Orbovića, rukometaša švajcarskog Krijensa iz Lucerna.

Još jedan važan šraf Orlova je Dragan Pešmalbek, koji je zimus debitovao u dresu Srbije. Snažni pivotmen menja klub i zemlju. Posle vicešampiona Francuske Nanta ovog leta prelazi i srpsku koloniju u Vespremu, u jedan od najbogatijih klubova na svetu.

Mladi Uroš Borzaš je u Segedinu nagovestio da može da bude budućnost Srbije na poziciji levog beka. Malo je igrao u Tuluzu prethodne sezone. Naredne dve godine igraće za norveškog šampiona Elveruma. Videćemo da li će Skandinavci da dobiju specijalnu pozivnicu za Ligu šampiona, pa bismo i momka iz Ade, koji je takođe debitovao za Orlove na Evropskom prvenstvu u Segedinu (igrao za mlađe kategorije Mađarske), mogli da gledamo od septembra u najjačeg evropskom takmičenju.

Od nosilaca igre Srbije klub menja i Lazar Kukić. On je prošle godine potpisao ugovor sa Meškovom, ali posle izbacivanja beloruskih klubova iz Evrope, srednji bek bi mogao put Bukurešta u ambiciozni i sve jači Dinamo kod Ćavija Paskvala, nekadašnjeg trofejnog trenera Barselone. Ukoliko Kukićev ugovor s timom iz Bresta bude poništen, lucidnog organizatora igre Orlova ćemo gledati prvi put u Ligi šampiona.

Jovica Nikolić i Ilija Abutović ovog leta menjaju i klub i zemlju (©Starsport)Jovica Nikolić i Ilija Abutović ovog leta menjaju i klub i zemlju (©Starsport)

Specijalista za odbranu, tihi heroj u dvomeču sa Slovenijom, Ilija Abutović, naredne sezone braniće boje Šartra kod selektora Tonija Đerone. Posle četiri godine napušta Rajn Nekar Leven u koji je stigao 2018. iz Vardara gde je proveo sedam godina i osvojio titulu šampiona Evrope 2017.

Đorđe Đekić je otkrovenje selektora Đerone. Posle Finske, igrao je šest meseci za Šartr, a naredne sezone ostaje u najboljoj francuskoj ligi, ali će nositi dres Kreteja. Talentovani desni bek Milan Milić napustio je Nant gde je malo igrao, a karijeru nastavlja u Zagrebu.

Ima Srbije klince koji kucaju na vrata najboljeg tima. Vranjanac Stefan Dodić je igrao za Orlove protiv Francuske u Zrenjaninu u kvalifikacijama pre godinu i po kada nije bio ni punoletan. Imao je problem oko kluba, malo je igrao, pa ga nije bilo na Evropskom prvenstvu, ali na njega Đerona ozbiljno računa u narednim akcijama. Od naredne sezone biće član Vive Kjelcea, šampiona Poljske, učesnika Lige šampiona. Radiće sa legendarnim Talantom Dujšebajevim. U RSS veruje da će u budućnosti u dresu Srbije da zablistaju i Leskovčani, braća Cenić, Ognjen i Aleksandar koji su članovi slavne Barselone, najtrofejnijeg kluba Evrope.

Posle dugo vremena, Srbija ima čime da se ponosi kada je rukomet u pitanju. Verujemo da će i reprezentacija imati koristi od toga u narednim godinama, možda već na narednom Svetskom prvenstvu u januaru 2023. Početkom jula je žreb u Katovicama kada ćemo saznati protivnike Orlova u grupnoj fazi na planetarnom šampionatu. Pre toga, podmlađena Đeronina četa igraće ovog meseca na Mediteranskim igrama, a na jesen počinju i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine, a rivali su Norveška, Finska i Slovačka.



tagovi

Bogdan RadivojevićPetar ĐorđićLazar KukićDejan MilosavljevEHFEHF Liga šampionaNemanja IlićVanja IlićToni ĐeronaRukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara