Radomir Drašović (©Starsport)
Radomir Drašović (©Starsport)

Novi Beograd preti šampionu Italije: Vrhunski smo tim, najbolji u Ligi šampiona, napašćemo Brešu

Vreme čitanja: 5min | sre. 23.02.22. | 11:12

Drim-tim gostuje jedinoj neporaženoj ekipi u društvu najboljih, dok kragujevački Radnički ima zicer u Tbilisiju

Ostaće upamćen 22. februar 2022. kao dan koji je u ovoj godini doneo najviše promena na vaterpolo mapi Evrope. Dejan Savić je u Dubrovniku na “Gružu” imao treći trenerski debi na klupi Crvene zvezde, vizu za Fajnal-ejt Lige šampiona izvadili su Pro Reko i Marselj, a Starim kontinentom odjeknula je vest da će legendarni igrač i strateg Igor Milanović preuzeti Novi Beograd.

Plasirana je informacija veče uoči sudara Novog Beograda sa Brešom, italijanskim šampionom, na Čizmi, pa bi večerašnji meč (20.30) u Lombardiji mogao biti poslednji za Dejana Jovovića na klupi drim-tima. Stabilizovao je Jovović ekipu, ostvario je dve pobede u Ligi šampiona i tako doveo Novi Beograd do druge pozicije. Takođe, blindirao je prvu poziciju u Superligi Srbije i da nije bilo poraza od Crvene zvezde za vikend, imao bi besprekoran učinak kao kormilar.

Izabrane vesti

Ipak, očigledno da je Novi Beograd tragao za velikim imenom, čovekom koji zna kako da izađe na kraj sa vaterpolo zvezdama i da je bio spreman da je još jednom finansijski opruži. Bilo kako bilo, Novi Beograd nema rezultatsku presiju u grupnoj fazi Lige šampiona, jer je i pre početka iste, kao organizator, imao završni turnir u džepu. Stoga je Novobeograđanima ligaški deo elitnog takmičenja poslužio za uigravanje tima i vaganje sa najboljima.

Grupna faza Lige šampiona bliži se kraju, a Novi Beograd saznao je imena prva dva protivnika na Fajnal-ejtu, koji će početkom juna biti održan u srpskoj prestonici. Marselj je trijumfom nad Hanoverom u gostima, a evropski prvak Pro Reko nad OSC Budimpeštom izborio prohodnost na završni turnir Lige šampiona, a nekoliko timova nadomak su istog ostvarenja. Dubrovački Jug i večerašnji rival tima snova - Breša.

Gojko Pijetlović (©Starsport)Gojko Pijetlović (©Starsport)

Duel Novog Beograda i Breše na Apeninima derbi je 10. kola Lige šampiona. Dva najbolje plasirana tima iz Grupe A odmeriće snage, a Novi Beograd će pokušati da nanese prvi poraz prvaku Italije u ovosezonskoj Ligi šampiona. Tim Alesandra Bova jedini nije osetio bol poraza - računajući obe grupe - i drim-tim dočekuje sa skorom 7-2.

“Izuzetno bitna utakmica za dalji razvoj situacije u našoj grupi. Naš cilj je pobeda u Breši”, rekao je Dejan Jovović u uvodnom izlaganju pred gostovanje u Italiji i dodao: 

“Jako je važno da kompletna ekipa spozna koliko smo vredni, i da budemo svesni da smo najkvalitetniji tim u Ligi šampiona. U timu imamo vrhunske igrače koji i te kako znaju da igraju vaterpolo, i želja nam je da od ove utakmice sa Brešom pobeđujemo sve ekipe do kraja sezone i tako dokažemo da smo najbolji”.

Novi Beograd će biti kompletan za derbi meč sa vladarom Italije.

“Imamo manjih zdravstvenih problema, u pitanju su sitnije povrede koje su nastale u prethodnom periodu, ali ekipa će biti kompletna”, potvrdio je Jovović.

U prvom krugu Lige šampiona derbi na bazenu “11. april” okončan je bez pobednika, pošto je Boris Vapenski nekoliko sekundi pre kraja pogodio za izjednačenje - 11:11. U tom meču je Đorđe Lazić prvi put imao pravu zamenu na centarskoj poziciji, jer je Konstantin Bikari debitovao za Brešu u Ligi šampiona.

Dušan Mandić (©Starsport)Dušan Mandić (©Starsport)

Dušan Mandić je pre dolaska u Novi Beograd imao godinu kakvu je samo mogao poželeti, ali je u određenoj meri Breša uspela da mu je pokvari. Levoruki bombarder se sa Pro Rekom popeo na krov Evrope, bio je najkorisniji igrač Lige šampiona, radovao se i u kupu, ali ne i u prvenstvu Italije. U jednoj od najluđih plej-of serija koje je klupski vaterpolo video, Breša je šokirala Pro Reko, svrgnula ga sa trona, prekinula vladavinu slavnog italijanskog kluba dugu 14 godina i osvojila drugu nacionalnu titulu.

”Idemo na pobedu iako je pred nama teško gostovanje”, poručuje kapiten tima Dušan Mandić i dodaje:

“Breša je možda pokazala i najviše u dosadašnjem delu Lige šampiona, apsolutno su zasluženo lideri na tabeli. Ali, uopšte se nećemo ustručavati da ih napadnemo. Mislim da su se provukli u toj prvoj utakmici na našem bazenu, izjednačili su u poslednjim sekundama. Sigurni smo u sebe i učinićemo sve da zabeležimo trijumf”.

20.30: (1.85) Breša (6.50) Novi Beograd (2.55)

Kapiten Novog Beograda zna koji je recept za uspeh.

“Potrebno je da budemo malo koncetrisaniji u odbrani i da pokušamo da svedemo utakmicu na manji broj golova. U dosadašnjem toku sezone mi smo igrali veoma efikasno, postizali smo veliki broj golova, ali smo isto tako znali da dosta golova i primimo. Ukoliko budemo u odbrani dovoljno agresivni mislim da imamo velike šanse da iz ovog duela izađemo kao pobednici”, zaključio je Dušan Mandić.

Nikola Lukić (©Starsport)Nikola Lukić (©Starsport)

Novi Beograd gostuje jedinom neporaženom timu, a kragujevački Radnički jedinoj ekipi koja nije osvojila niti jedan bod u grupnoj fazi Lige šampiona. Imaju Kragujevčani zicer u Tbilisiju (16.00), crta im se druga pobeda nad Dinamom, kojom bi stigli do dvocifrenog broja bodova u društvu najboljih.

Šanse srpskog i regionalnog vladara da se plasira na Fajnal-ejt Lige šampiona mere se u promilima. Javila se nada u taboru Kragujevčana posle trijumfa nad Olimpijakosom da bi mogli da se uključe u bitku za visoku poziciju, ali je optimizam splasnuo posle debakla od Barselonete.

16.00: (15.0) Dinamo Tbilisi (18.0) Radnički (1.02)

Ali, kada se sve sabere i oduzme, Radnički ne može biti nezadovoljan učinjenim na povratku u Ligu šampiona. Dosta je oscilirao, ali je dokazao da može da se nosi sa najboljim timovima. Protiv Gruzina je jedini put imao ulogu favorita i - opravdao ju je.

“Dinamo u ovoj utakmici vidi šansu za osvajanje prvih bodova i sve će uraditi da ne završi sezonu na nuli. Na nama je da odigramo maksimalno koncentrisano i opravdamo ulogu favorita. Mi smo mlad tim u Ligi šampiona, ali u svaku utakmicu ulazimo sa pobedničkim ambicijama, jer želimo da napredujemo i stičemo reputaciju koju imaju ostali klubovi”, rekao je Uroš Stevanović.

Uvereni su u Radničkom da će uspeti da ponove rezultat iz prvog kruga grupne faze Lige šampiona, kada su u Kragujevcu savladali Dinamo rezultatom 14:7, i dođu do treće pobede u društvu najboljih.

“Definitivno smo izgubili veći deo šansi da se nađemo na završnom turniru, ali treba da nastavimo da igramo u dosadašnjem ritmu. Ovo je dobra prilika da uzmemo nove bodove i verujem da ćemo u tome uspeti. Sigurno je da će biti dosta teže nego u Kragujevcu, jer je Dinamo jako dobra domaćinska ekipa, ali se nadam da ćemo se odmoriti od izuzetno napornog puta i ostvariti novu pobedu”, zaključio je golman Stefan Todorovski.

LIGA ŠAMPIONA - 10. KOLO

GRUPA A

Sreda

16.00: (15.0) Dinamo Tbilisi (18.0) Radnički Kragujevac (1.02)

19.00: (2.45) Ferencvaroš (6.50) Barseloneta (1.90)

19.00: (4.00) Jadran Split (8.00) Olimpijakos (1.40)

20.30: (1.85) Breša (6.50) Novi Beograd (2.55)

***kvote su podložne promenama


GRUPA B

Utorak

Hanover - Marselj 7:14

Jug Dubrovnik - Crvena zvezda 17:11

Steaua Bukurešt - Špandau 5:16

Pro Reko - OSC Budimpešta 17:14



tagovi

VK Novi BeogradVK BrešaVK RadničkiVK Dinamo TbilisiDejan JovovićDejan SavićIgor MilanovićUroš StevanovićLiga šampiona u vaterpoluDušan MandićĐorđe LazićBoris Vapenski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara