Joandi Leal (©AFP)
Joandi Leal (©AFP)

Rođeni Kubanci aduti Brazila i Poljske u finalu Lige nacija – Leal ili Leon

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.06.21. | 09:41

Danas (15.00) u Riminiju meč za titulu u takmičenju pod pokroviteljstvom FIVB-a. Dvojica fenomenalnih primača servisa biće u epicentru

Ko će biti naslednik Rusije na tronu Lige nacija – Brazil ili Poljska? Odluka pada danas (15.00) u Riminiju u finalu takmičenja pod pokroviteljstvom FIVB-a. Dve odbojkaške sile udariće jednu na drugu. Biće to repriza finala Svetskog prvenstva iz Italije pre tri godine, kada je četa belgijskog stručnjaka Vitala Hejnena neočekivano lako pregazila selekciju iz Južne Amerike i odbranila krunu.

Nije bilo iznenađenje u jučerašnjim polufinalnim mečevima u Riminiju. Francuska i Slovenija nisu mogli da uzmu ni set favoritima, reprezentacijama koje su najviše pokazale u dosadašnjem toku Lige nacija. Trenutno dve najbolje selekcije sveta i favoriti za olimpijsko zlato u Tokiju ukrstiće koplja u spektaklu za odbojkaše sladokusce.

Izabrane vesti

Biće to obračun i dvojice rođenih Kubanaca, Joandija Leala Idalga i Vilfreda Leona, asova koji su pre nekoliko godina dobili pravo da promene državljanstvo. Imali su dvojica fenomenalnih primača servisa mnogo duela u italijanskom prvenstvu u dresovima Lubea i Peruđe u poslednjih nekoliko godina. Više uspeha imao je Leal sa Lubeom. Iskusni as je razbio Trikolore u polufiunalu. Imao je čak 20 poena i bio najzasužniji za laku pobedu Brazila protiv Galskih petlova.

15.00: (1,90) Brazil – Poljska (1,80)

S druge strane mreže biće Vilfredo Leon, po mnogima najbolji odbojkaš današnjice, zvezda Peruđe, najplaćeniji igrač na svetu. On nije bio akter finala Svetskog prvenstva 2018. godine, kada je Poljska sa Bartošem Kurekom očitala lekciju favorizovanom Brazilu. Leon je debitovao za Poljsku na velikim takmičenjima pre dve godine u Ligi nacija i na Evropskom prvenstvu, a sada će imati šansu da stigne do prve titule s novom selekcijom. Kurek i Leon bili su udarni tandem u meču sa Slovencma. Imali su ukupno 30 poena i bili ubedljivo najbolji akteri meča.

U obe selekcije sve puca od zvezda svetske odbojke. Na jednoj strani biće i Bruno Rezende, Volas de Souza, Rikardo Lukareli, Lukas Satkamp, Maurisio de Souza, a s druge strane mreže i Pjotr Novakovski, Mihal Kubijak, Aleksander Slivka, Jakub Kočanovski, Mateuž Bjenijek.

U ligaškom delu takmičenja, Brazil je bio ubedljiv, dobio je Poljake sa 3:0. Odbojkaši u žuto-zelenih dresovima dobili su svetskog šampiona na poslednje tri utakmice, a pre toga Poljska je bila bolja u Ligi nacija 2019. godine u borbi za treće mesto i u pomenutom finalu Svetskog prvenstva. Oba puta je bilo 3:0 za evropsku selekciju. Očekuje se neizvestan meč, ne bi bilo iznenađenje ako pobednika odluči peti set.

11.30: (1,50) Francuska – Slovenija (2,41)

U gradu na obalama Jadranskog mora danas (11.30) Francuska i Slovenija igraće za treće mesto. Trikolori su favortiti. Evropski vicešampion je dobio Ervina Ngapeta i kompaniju pre nešto više od dve nedelje posle pet setova u ligaškom delu takmičenja. Od poslednjih sedam međusobnih duela ovih selekcija pet puta su slavili Galski petlovi.

Podsetimo, u konkurenciji dama Amerikenke su odbranile tron, treći put su bile najbolje u Ligi nacija posle pobede nad Brazilom sa 3:1 u setovima.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠE (RIMINI, ITALIJA)

Nedelja

FINALE

15.00: (1,90) Brazil – Poljska (1,80)

ZA 3. MESTO

11.30: (1,50) Francuska – Slovenija (2,41)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga nacija za odbojkašefivbMuška odbojkaška reprezentacija FrancuskeMuška odbojkaška reprezentacija PoljskeMuška odbojkaška reprezentacija BrazilaVilfredo Leon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara