(©Reuters)
(©Reuters)

Samo za vaše oči: Carske bitke u skijaškom kraljevstvu

Vreme čitanja: 5min | uto. 09.02.21. | 07:09

Svetski šampionati često su pružali priliku autsajderima da šokiraju skijaški svet, a takva mogućnost postoji i ovoga puta, posebno kad je reč o brzinskim disciplinama, kojima pripada i superveleslalom, jer je na programu samo jedna vožnja

Silvester Stalone se u filmu ‘’Alpinista’’, snimljenom kao i film iz serijala o Džejmsu Bondu ‘’Samo za tvoje oči’’ u italijanskom zimskom sportskom centru Kortini D’Ampeco i njenoj okolini, svojski trudio da se što brže popne, a majstori alpskog skijanja će narednih dana gledati da na istom mestu što brže siđu u podnožje Dolomita na 46. Svetskom prvenstvu i nateraju svojim navijačima na oči suze radosnice.

Kombinacijska trka u konkurenciji dama, čiju polovinu čini i suprveleslalom, a jedna od potencijalnih učesnica je i Srpkinja Nevena Ignjatović, zbog problema utzrokovanih vremenskim uslovima je pomerena, tako da se o favoritkinjama u ženskoj i uzdanicama u muškoj konkurenciji (ovi drugi su na programu u četvrtak) u okviru klasičnog ‘’super G’’ nadmetanja može govoriti samo na osnovu učinjenog u prošlosti. Bližoj i daljoj zajedno.

Izabrane vesti

Švajcarkinja Lara Gut – Behrami briljira na superveleslalomaškim trkama ove sezone. Tridesetogodišnja smučarka ‘’dribla’’ kapije kao što njen suprug Valon Behrami, poznati švajcarski fudbaler rođen u našoj Kosovskoj Mitrovici, to čini na fudbalskom terenu, a da li je forma u kojoj se nalazi dovoljno dobra ili će morati da bude sehr gut (vrlo dobra) da bi se konačno, posle drugog i trećeg mesta na prethodnim Mundijalima u ovoj vrsti skijaških obračuna, dočepala ‘’zlata’’ saznaćemo danas.

Žena koja je na pet ovogodišnjih nadmetanja u superveleslalomu u okviru Svetskog kupa zabeležila čak četiri pobede, što joj je donelo trenutno vodeću poziciju u generalnom poretku u ovoj disciplini, dva puta u karijeri je beležila trijumfe u Kortini, što govori da dvostrukoj osvajačici globusa Svetskog kupa u ‘’super džiju’’ tlo u italijanskoj pokrajini Veneto odgovara, pa ukoliko njene skije zaoru stazu kako valja – žetva medalja biće upotpunjena.

Pošto ovoga puta publike neće biti zbog pandemije virusa korona, lepoti i umeću braniteljke titule svetske prvakinje iz švedskog Orea 2019. Mikaele (Mikejle) Šifrin divićemo se samo putem ekrana. Kao takmičarska s velikim skijaškim pedigreom Amerikanka, osvajačica globusa u superveleslalomu u okviru Svetskog kupa 2018/19, uprkos svim nedaćama koje su je opterećivale u poslednjih godinu dana, vraća se superveleslalomu nakon pauze, da bi pokazala kako neko iz Kolorada osim zlatnog grumenja zna da ‘’kopa’’ i odličja na sportskim smotrama. Možda istoriju Kortine D’Ampeco ne poznaje dobro, ali sigurno zna kako se u ovom malo većem selu pobeđuje, to je učinila pre dve sezone, tako da se ne treba čuditi ako i danas, iako je nije bilo u dosadašnjem delu tekuće sezone u , za nju, uspešnoj disciplini, odskija do najsjanije medalje, na osnovu iskustva ako ni zbog čega drugog.


U pitanju je disciplina koja leži Švajcarkinjama, još jedna učesnica iz ‘’zemlje časovnika i čokolade’’ tokom sezone 2020/21. na zvaničnom satu će ‘’štelovati ’’ vreme koje donosi visok plasman , a reč je o Korin Suter. Svetska juniorska šampionka iz 2014. godine, vlasnica bronzane medalje s prethodnog planetarnog šampionata, smučarka koja je prošlu sezonu Svetskog kupa okončala na prvom mestu superveleslalomaškog poretka i u takmičarskoj godini koja traje često se, umesto ‘’milkom’’, sladi visokim plasmanima, što potvrđuje i činjenica da je u ovom trenutku na poziciji broj 2 na tabeli ‘’ubrzanog veleslaloma’’, odmah iza Gut – Behrami.

Slovenski svet, tačnije rečeno Česi, velike nade polažu u 26-godišnju Pražanku Ester Ledecku. U njen sportski pasoš upisana je najvažnija medalja u sportu – zlatna olimpijska, iz tog razloga, čak i da ostavimo po strani dosta dobre vožnje tokom ove sezone, najpre u Val D’Izeru iz kog je otišla kao prvoplasirana, svrstavamo je u kandidatkinje najbliže odličju. Naštimuje li svoje skije za pobednički ritam i u Italiji, nema sumnje da će njen otac, poznati češki muzičar Janek Ledecki,isto učiniti i na gitari i zasvirati u čast svoje naslednice.

Prepuštajući ulogu najvećih favoritkinja prethodno navedenim smučarkama, Federika Brinjone, uzdanica zemlje organizatora, vlasnica srebrnog trofeja u superveslalomaškom ‘’odseku’’ Svetskog kupa prošle sezone gledaće da pomrsi račune konkurentkinjama,sa istim ciljem startovaće i reprezentkinja zemlje u koju je otišlo najvše zlatnih medalja (7) u superveleslalomu kad su svetska prvenstva u pitanju Austrijanka Tamara Tipler, a sportski je u obzir uzeti i trenutno vodeću u ukupnom poretku kupa planete, nešto skromniju na ‘’super dži’’ trkama, Slovakinju Petru Vlhovu.

U muškoj konkurenciji je još veći ‘’nered’’ nego kod dama.

Odrediti glavnog favorita ovoga puta je ravno pronalasku novog kontinenta, a onom kome bi to pošlo za rukom, bolje reći glavom, zaslužuje veliki dobitak!

Gledajući kretanja u tekućoj sezoni, austrijski skijaš Vinsent Kirhmajer donekle se izdvaja od ostalih, jer zauzima 1. mesto u svetskom kupu superveleslalomaša, jedini je dvostruki pobednik na pet dosad održanih trka, a iz istorije može da izvuče i srebrnu svetsku medalju osvojenu pre dve godine u Švedskoj.

Nasuprot njemu stoji još jedan Jodler – Matijas Majer, aktuelni olimpijski prvak, juniorski vicešampion u ‘’super džiju’’ pre 13 godina, sin Helmuta Majera, vrsnog skijaša, osvajača odličja na najznačajnijim takmičenjima tokom osamdesetih godina prošlog veka.


Pobedu nema, međutim, ima drugo mesto na tabeli u ovoj disciplini, u sezoni prekinutoj zbog održavanja Mundijala.

Švajcarci su ugrabili tri zlatne medalje u ovoj disciplini na dosadašnjim Svetskim prvenstvima, po tome su na drugom mesti, odmah iza Austrijanaca (4), pa se u skladu s tradicijom i od njihovih predstavnika očekuju dobre trke.

Prvi je Mauro Kaviezel, drugi, a moglo bi senavesti i obrnutim redom, Marko Odermat.

Kaviezel je već pustio šampionsko korenje, osvojio je prvo mesto u superveleslalomu za Svetski kup minule sezone, a sad želi da iščupa i koju medalju i u Kortini, jer mu je mundijalska trofejna vitrina i dalje prazna. Jednom je ove sezone izašao uzdignutih ruku, ali je razlika između Svetskog kupa i prvenstva planete u tome što na potonjem nema popravnog. Ili si as ili si (samo) učesnik.

Isto to na umu ima i njegov sunarodnik Odermat, s tom razlikom što je 24-godišnjak u juniorskoj konkurenciji osvojio ‘’zlato’’ na SP 2018. godine, okačivši još pet kolajni tog sjaja u karijeri, a trenutno drži 4. mesto u Svetskom kupu.

No, seniorske i juniorske bitke razdvaja velika provalija, pa se često dešava da najbolji takmičari u mlađim kategorijama upadnu u nju , pošto kroz seniorski staž prođu bez uspeha.

Pretprošle godine do najvišeg stepenika pobedničkom postolja stigao je Italijan Dominik Paris.

Kortina D’Ampeco, ‘’kraljica Dolomita’’ spremila je krunu novim, a možda i starim vladarima skijaških staza. Pozlatila im se.


tagovi

alpsko skijanje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara