Frančesko Banjaja
Frančesko Banjaja

Šampion bezbrižno dočekuje odmor: Banjaja odbranio VN Holandije, Binderu ponovo oduzeto mesto na podijumu

Vreme čitanja: 2min | ned. 25.06.23. | 14:42

Italijan uvećao prednost u odnosu na najbliže pratioce

Vreme je za pauzu u MotoGP šampionatu, a prvak kraljevske klase Frančesko Banjaja je na istu otišao u velikom stilu. Peko je slavio u trci za Veliku nagradu Holandije, poslednjoj pred odlazak na jednoipomesečni odmor u kojem će bez ikakve sumnje uživati. Biće miran, bezbrižan, znajući da je u prvom delu sezone rivale ostavio u prašini.

Tamo gde je prošle sezone najavio senzaciolani preokret u šampionskoj trci sa Fabiom Kvartararom, Banjaja je ove nedelje samo potvrdio da nema nameru da preda titulu. Vozač Dukatija slavio je na stazi u Asenu sa više od sekunde i po prednosti u odnosu na Marka Becekija i tako uvećao prednost u generalnom plasmanu odnosu na sunarodnika i dobrog prijatelja, ali i Horhea Martina, dvojicu glavnih izazivača u (nepostojećoj) borbi za titulu.

Izabrane vesti

Podijum je kompletirao Aleš Espargaro, ponovo na uštrb Breda Bindera! Južnoafrički motociklista juče je kažnjen zbog nepoštovanja okvira staze, ali na grešci nije naučio. Štaviše, ponovio ju je na identičnoj krivini, pred sam cilj, i poklonio Alešu njegov prvi plasman na pobedničko postolje ove sezone. Binder je na kraju završio na četvrtom mestu, a Horhe Martin je opet odvozio odlično i premašio jučerašnji podvig sa sprinta (startovao deseti, prošao peti kroz cilj).


Binder je najbolje započeo trku, izbio je u prvom krugu na čelo kolone, ali je već u trećem Banjaja preuzeo glavnu reč. Od tog trenutka u vrhu se uz aktuelnog šampiona izdvojio Beceki, uspešno je pratio Frančeskov tempo, ali su ga vremenom pneumatici "izdali", pa je Peko desetak krugova pre kraja definitivno slomio otpor sunarodnika iz VR46 tima.

Fabio Kvartararo, koji je jučerašnji sprint završio kao četvrtoplasirani, ni ove godine nije uspeo da završi trku u Asenu. Diablo je već u trećem krugu, praktično u istom trenutku kada je Banjaja pretekao Bindera, izgubio kontrolu nad motociklom i izleteo sa staze, a zajedno sa sobom "povukao" je i zemljaka Žoana Zarka, koji je baš tada nameravao da ga pretekne. Nije to, nažalost, bio jedini incident, Maverik Vinjales napravio je grešku već u narednom krugu, Enea Bastijanini pao je sa vozila u sedmom, a trku nisu završili ni Migel Oliveira, Iker Lekuona i Fabio Di Đanantonio. Mark Markes, podsetimo, nije vozio zbog povreda koje ga prate još od prošlonedeljne trke u Nemačkoj.

Banjaja je na pauzu otišao sa 194 poena, 35 više u odnosu na drugoplasiranog Martina (159), a 36 više od trećeplasiranog Becekija (158).

STANJE U GENERALNOM PLASMANU

1. Frančesko Banjaja 194

2. Horhe Martin 159

3. Marko Beceki 158

4. Bred Binder 114

5. Žoan Zarko 109


tagovi

Frančesko BanjajaHorhe MartinBred BinderMarko Beceki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara