Srećko Lisinac (levo) na mreži brani smeč Osmanija Huantorene (@Shutterstock)
Srećko Lisinac (levo) na mreži brani smeč Osmanija Huantorene (@Shutterstock)

Skener Lige šampiona: Ko su favoriti, autsajderi, Srbi u eliti... Na startu duel dva bivša prvaka Evrope

Vreme čitanja: 7min | uto. 01.12.20. | 09:46

Mečom Trentino – Lokomotiva Novosibirsk počinje odbojkaška Liga šampiona. Italijanski tim bez tehničara Simonea Đanelija, ali i njegove rezerve. Ruse predvode srpski asovi Dražen Luburić i Marko Ivović. Čak 13 Srba u borbi za pehar najboljeg tima Starog kontinenta

Konačno, posle skoro devet meseci pauze, vraća nam se i najjače klupsko takmičenje u Evropi - Liga šampiona. Prošle nedelje startovale su dame, a sada će i muškarci krenuti u borbu za šampiona Starog kontinenta.

Evropska odbojkaška federacija (CEV) morala je da modifikuje raspored. I dalje će učestvovati 20 najboljih ekipa, podeljenih u pet grupa sa po četiri tima. Sve ekipe igraće u grupnoj fazi po šest mečeva kao i ranije, s tim da će se igrati na dva turnira po tri utakmice. Dve od četiri ekipe imaće tu privilegiju da polovinu mečeva igraju na svom terenu, dok će druga polovina sve utakmice morati da igra na gostovanjima, ali zbog predostrožnosti uvedene su ove promene kako bi se smanjila putovanja i rizik od zaraze.

Izabrane vesti

Pobednici svih pet grupa, kao i tri najbolje drugoplasirane ekipe igraće na proleće četvrtfinale. Podsetimo, prošla sezona nije završena, pa nismo ni dobili novog vladara Starog kontinenta. Krunu i dalje drži Lube iz Čivitanove koji je u finalu Lige šampiona prošle godine u Berlinu bio bolji u četiri seta od Zenita iz Kazanja.

I naredne godine, na proleće, igraće se Superfinale, kao i u sezoni 2018/2019, kada je Berlin bio domaćin finalnog duela i u muškoj i ženskoj konkurenciji. Još se ne zna koji grad će organizovati utakmice za pehar najboljeg tima Evrope. Nažalost, srpskog šampiona Vojvodinu ove sezone nećemo gledati u najjačem takmičenju. U konkurenciji Trentina, na kvalifikacionom turniru, Novosađani nisu mogli do elite, pa će takmičenje nastaviti u Kupu CEV-a.

Trentino bez bolesnog Đanelija, Luburić i Ivović aduti Novosibirska

Takmičenje počinje danas mečevima u Trentu. Domaćin je Trentino, a igraće i ruski šampion Lokomotiva iz Novosibirska, nemački prvak Fridrishafen i autsajder grupe, Karlovarsko iz Češke. Odmah na startu imaćemo derbi, duel dve najbolje ekipe u Grupi E Trentina i Lokomotive iz Novosibirska (16.00), koji bi trebalo da odluče o prvom mestu. Iz prikrajka vreba redovni učesnik elite, najbolji nemački tim Fridrishafen. Za češko Karlovarsko svaka pobeda, pa čak i set u ovako jakoj konkurenciji, bilo bi uspeh.

Meč Trentina i Lokomotive iz Novosibirska je duel nekadašnjih šampiona Evrope. Italijanski gigant je bio na krovu Evrope 2009, 2010 i 2011. godine, dok je ekipa iz dalekog Sibira bila najbolja 2013. Oba tima su loše počela sezonu u domaćem prvenstvu. Pogotovo je razočaranje Trentino koji u Italiji ima smo tri pobede i čak pet poraza. Odlazak našeg asa Uroša Kovačevića pokazao se kao nenadoknadiv gubitak. Starosedeocu Srećku Lisincu, kome je ovo treća sezona u timu iz Trenta, od ove godine se pridružio nekadašnji igrač Lubea i Peruđe Marko Podraščanin.

Simone Đaneli (@Shuttersock)Simone Đaneli (@Shuttersock)

Problem za Trentino je što je italijanski reprezentativac, tehničar Simone Đaneli bio pozitivan na COVID-19. Zbog toga je meč domaćeg šampionata sa Padovom odložen prethodnog vikenda. U izolaciju je morao i rezervni tehničar Lorenco Speroto, pa će trener Anđelo Lorenceti morati u vatru da pošalje nepoznatog Filipa Picinija. Osim našeg tandema srednjih blokera perjanice ekipe su Brazilac Rikardo Lukareli i holandski korektor Nimir Abdel Aziz.

Lokomotiva iz Novosibirska u šampionatu Rusije ima učinak od pet pobeda i tri poraza. Najbolji poenter tima iz Sibira je srpski reprezentativac Dražen Luburić. On je za vikend u meču protiv Nižnjeg Novgoroda imao čak 27 poena. Društvo u dalekom Novosibirsku pravi mu još jedan reprezentativac Srbije, primač servisa Marko Ivović. Momak iz Ljiga već treću sezonu nosi dres Lokomotive. Osim srpskih odbojkaša treba obratiti pažnju na Rusa Sergeja Savina.

U Grupi E sve vrvi od bivših šampiona Evrope. Osim italijanskog i ruskog tima i Fridrishafen je bio na tronu Evrope 2007. godine. U meču sa Karlovarskom danas (19.30) najbolji nemački tim je favorit i trebalo bi lagano da slavi, ali će teško u konkurenciji Trentina i Lokomotive do nokaut faze. U ekipi su čak devetorica stranaca - dvojica Amerikanaca, korektor Džozef Vorsli i libero Ejveri Ejlsvort, Rumun Jonut Balean, Belgijanac Arno van de Velde, Slovenac Dejan Vinčić, Francuz Nikolas Marešal, Kubanac David Rodrigez i domaće snage – Markus Beme, Ben Simon Bonin i Linus Veber.

I Karlovarsko ima čak šestoricu stranaca, od toga dvojicu Poljaka Lukaša Visea i Lukaša Tihačeka.

Poljski obračun u Grupi A

U Grupi A o mestu koje vodi u narednu fazu trebalo bi da odlučuju poljski giganti Keđežin Kozle koji s klupe predvodi Nikola Grbić i Skra Belhatov sa čak trojicom Srba, Petrićem, Petkovićem i Mitićem. Grbićev tim nije mnogo menjao ekipu u odnosu na prošlu sezonu. Tehničar je i dalje iskusni Francuz Benžamin Tonuti. Pojačanje za Keđežin je i oporavak od teške povrede poljskog reprezentativca Lukaša Kašmareka.

Nikola Grbić (@Shutterstock)Nikola Grbić (@Shutterstock)

Belhatov je bio treći u Evropi 2018. godine, ali prošle godine nije igrao elitno takmičenje. Ovog leta je ekipa pojačana odličnim Amerikancem, primačem servisa Tejlorom Sanderom. Stigao je i poljski reprezentativac Mateuš Bijenek, koji je prošle sezone igrao u Lubeu. Uz korektora Gžegoža Lomaša i Iranca Milada Ebadipura to je ekipa koja može daleko i po imena odbojkaša je prvi favorit u Grupi A.

U konkurenciji dva jaka poljska kluba turski Fenerbahče i belgijski Lindmans Alst su autsajderi.

Grupa smrti – bitka Lubea i Peruđe

Ubedljvo najjača je Grupa B u kojoj su italijanski giganti Lube i Peruđa. Ova dva kluba su najveći favoriti za titulu najboljeg tima Evrope. Šampion Starog kontinenta iz 2019. godine je pretrpeo samo jednu bitnu promenu. Lube je ostao bez brazilskog asa, tehničara Bruna Rezendea. On se posle dugo godina vratio u otadžbinu. U ovoj sezoni brani boje Funvik Taubatea. Umesto njega iz konkurentske Peruđe stigao je Argentinac Lučijano de Čeko. Pojačanje za tim iz Čivitanove je i češki korektor iz poljskog Olština Jan Hadrava. Osim odlaska Rezendea ostali asovi su i dalje u redovima šampiona Italije i Evrope. Kapiten je Kubanac sa italijanskim pasošem Osmani Huantorena, a tu su i još dvojica Kubanaca, Joandi Leal Hidalgo (brazilski pasoš) i visoki srednji bloker Robertlendi Simon. Na klupi je ostao trener Ferdinando de Đorđi.

Aleksandar Atanasijević (@Shutterstock)Aleksandar Atanasijević (@Shutterstock)

Najveći rival Lubeu u novoj sezoni biće Peruđa. Posle odlaska De Čeka kapitensku traku je preuzeo srpski korektor Aleksandar Atanasijević, koji je potpisao novi dvogodišnji ugovor sa Đavolima. Veliki posao je nekadašnji šampion Italije obavio ostankom najboljeg odbojkaša današnjice, Kubanca sa poljskim pasošem Vilfreda Leona. Zamena za De Čeka je stigla iz belgijskog Mazeika, a u pitanju je nemački reprezentativac Jan Cimerman. Došao je i iskusni Dragan Travica iz Padove koji na početku sezone ima prednost. Novi član Peruđe je i Argentinac Sebastijan Sole iz Verone. Klub je napustio srpski srednji bloker Marko Podraščanin koji je pojačao Trentino. Posle Lubea i Peruđe igraće i za treći najveći klub na "čizmi". Na klupi Đavola ostao je belgijski stručnjak Vital Hejnen. Iskusni trener je sa Poljskom bio šampion sveta.

U ovoj grupi su i francuski Tur i turski Arkas. U nekoj drugoj grupi ova dva tima bi bila kandidati za mesto među osam najboljih u Evropi, ali u konkurenciji titana sa "čizme" su otpisani.

Zenit iz Kazanja opet želi na tron

Ervin Ngapet (@Shutterstock)Ervin Ngapet (@Shutterstock)

Na papiru najveći rival italijanskim timovima Lubeu i Peruđi za evropski tron biće Zenit iz Kazanja, šestostruki šampion Starog kontinenta. Moćna ekipa iz Tatarstana imala je dve loše sezone, izgubila je primat i u Rusiji. Na klupi se vratio trofejni stručnjak Vladimir Alekno, koji je sa ovim timom četiri puta uzastopno bio najbolji u Evropi (2015, 2016, 2017, 2018. godine). Nema više u timu bugarskog korektora Cvetana Sokolova koji je pojačao moskovski Dinamo. Korektor će opet biti ruski as Maksim Mihajlov. Ostao je jedan od najboljih igrača sveta, Francuz Ervin Ngapet, a pojačanje na poziciji primača servisa proteklog leta je Poljak Bartoš Bednorž iz italijanske Modene. Ekipa iz Kazanja ne bi trebalo da ima problema u konkurenciji poljskog Jastrzebskog, Berlina i ACH Ljubljane.


Zajcev protiv bivšeg kluba

U Grupi D najveći rivali za prvo mesto trebalo bi da budu Modena i šampion Rusije iz 2019. godine Kuzbas iz Kemerova. Ruski tima je ovog leta pojačao italijanski as Ivan Zajcev. On nije hteo da pristane na 50 odsto manju platu, pa je pojačao Kuzbas. Zamenio je ruskog korektora Viktora Poletaeva koji je otišao u Zenit iz Sankt Peterburga. Popularni Car će vojevati bitke u grupi sa nekadašnjim klubom. Modenu s klupe i dalje predvodi legenda svetske odbojke Andrea Đani. Za ovaj italijanski tim igraju srpski internacionalci, sadašnji i bivši kapiteni Srbije Nemanja Petrić i Dragan Stanković. Osim ova dva kluba u konkurenciju za prvo mesto može da se umeša i poljska Varva iz Varšave. Trener poljskog tima je poznati Italijan Andrea Anastazi. Osim domaćih igrača najpoznatije ime je Belgijanac Igor Grobeljni.

Čak 13 Srba u Ligi šampiona

U ovogodišnjoj Ligi šampiona biće čak 13 Srba. Od igrača tu su: Srećko Lisinac i Marko Podraščanin (Trentino), Dražen Luburić i Marko Ivović (Lokomotiva Novosibirsk), Milan Katić, Dušan Petković i Mihajlo Mitić (Skra Belhatov), Aleksandar Atanasijević (Peruđa), Božidar Vučićević (ACH Ljubljana), Nemanja Petrić i Dragan Stanković (Modena) i Petar Krsmanović (Kuzbas Kemerovo). Srbija će imati i trenera u eliti, a to je proslavljeni as, nekadašnji selektor Srbije Nikola Grbić koji predvodi poljski Azoti Keđežin Kozle.

LIGA ŠAMPIONA – 1. KOLO

GRUPA E (TRENTO, ITALIJA)

16.00: Trentino - Lokomotiva Novosibirsk

19.30: (6,80) Karlovarsko – Fridrihshafen (1,07)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampiona u odbojciOK ZenitLubeOK PeruđaAleksandar AtanasijevićSrećko LisinacMarko Podraščanin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara