Rukometaši Srbije (©Starsport)
Rukometaši Srbije (©Starsport)

Skener Orlova: Radivojević blistao, Cupara na nivou, Kukić je vođa, Orbović najveće razočaranje

Vreme čitanja: 9min | uto. 18.01.22. | 09:22

Krilni igrači najbolji deo naše selekcije na Evropskom prvenstvu i pored izostanka lakih golova iz kontri. Škripalo na bekovskim pozicijama

(od izveštača Mozzart Sporta iz Segedina)

Znali smo da je Grupa C na Evropskom prvenstvu za rukometaše paklena, da će biti teško do drugog kruga u konkurenciji olimpijskog šampiona Francuske i vicešampiona Evrope Hrvatske, ali je utisak da je moglo i moralo bolje. Korona pakao sigurno je najveći razlog posrtanja Orlova u Segedinu. Stigli smo u mađarski grad blizu granice sa Srbijom bez nekoliko ključnih igrača – golmana Fuhse iz Berlina, Dejana Milosavljeva, kapitena, levog krila Nemanje Ilića, specijaliste za igru u odbrani, Ilije Abutovića, trojice desnih bekova, Nemanje Zelenovića, Milana Milića i Jovice Nikolića... Ako se tome doda da je naš najbolji šuter Petar Đorđić odigrao samo meč protiv Ukrajine na premijeri, jasno je koliko smo bili desetkovani na kontinentalnom šampionatu. Pred duel sa Hrvatskom dobio je Šapčanin pozitivan test na virus korona, pa nije mogao da nastavi Evropsko prvenstvo.

Izabrane vesti

Pored problema sa virusom korona, nismo mogli da računamo ni na Petra Nenadića, našeg najboljeg rukometaša u poslednjih pet-šest godina. Analize tek slede, šta je uzrok novog razočaranja? Hrvatska je bila ranjiva, Francuska, ipak, neka druga dimenzija. Možda nas je i poljuljala laka pobeda protiv Ukrajine na premijeri, selekcije koje je u Segedin došla na izlet, apsolutno lišena bilo kakve ambicije da iznenadi.

Drugi put zaredom na Evropskom prvenstvima Srbije pada u prvoj fazi. Posle kraha u Gracu pre dve godine, Nenad Peruničić je napustio kormilo. Status selektora Tonija Đerone ne bi trebalo da bude sporan. Dosta je menjenja kormilara posle jedne zime, vreme je za kontunuitet, sistem, te čarobne reči koje tako fale srpskom rukometu.

Na skeneru Mozzart Sporta našli su se igrači i selektor. Ko je zadovoljio, ko je mogao bolje, ko je razočarao?

GOLMANI

VLADIMIR CUPARA – Odbrane 24/70

Pao je veliki teret na leđa Vladimira Cupare posle izostanka Dejana Milosavljeva. Prošle sezone je imao mnogo bolju sezonu u Vespremu, ove je u senci sjajnog Španca Rodriga Koralesa, ali je iskusni čuvar mreže i u Segedinu potvrdio da je stub Orlova. Malo je branio protiv Ukrajine, protiv Hrvatske je bio naš najbolji rukometaš. Protiv Francuske solidan sa 10 odbrana. Bio je odličan na startu prvog poluvremena, kada je skinuo tri vezane lopte, posle koje smo stigli do jedinog izjednačenja – 3:3 i imali napad za vođstvo. Razbranio se i u finišu. Golmani su najmanja briga za Đeronu. Imamo vrhunske čuvare mreže, to bi trebalo da bude snaga za budućnost. OCENA 7,5.

MILAN BOMAŠTAR – Odbrane 9/23

Vreme radi za nekadašnjeg golmana Metaloplastike, sada uzdanice španskog Ademar Leona. Protiv Ukrajine na premijeri je dobio šansu i pokazao da je Srbija nepresušni izvor talenata među stativama. Sakupio je devet odbrana. Odlično se postavlja, visok je dva metra, prototip čuvara mreže za budućnost. Ovo mu je prvo veliko takmičenje, biće oštra konkurencija u narednim godinama Cupari i Milosavljevu. U mečevima sa Hrvatskom i Francuskom nije dobijao šansu. OCENA 6,5.

TIBOR IVANIŠEVIĆ – Odbrane 2/14

Najiskusnii igrač Srbije na ovom Evropskom prvenstvu je naknadno dobio poziv da se nađe u Segedinu posle bolesti Dejana Milosavljeva. Branio je samo na trećem meču protiv Francuske, kada je skinuo dve lopte Trikolorima. Specijalista za sedmerce nije imao dovoljno prostora da se iskaže. Pitanje je da li ćemo ga više gledati u dresu Orlova. Golman Gumersbaha je ovog meseca stigao da pomogne. Za svaki slučaj. OCENA –.

LEVA KRILA

MLADEN ŠOTIĆ – Šut 5/7

Igrač Vojvodine dobio je prelaznu ocenu. Nije igrao protiv Hrvatske, kada je ustupio mesto kraj leve aut-linije Vanji Iliću. Na početku utakmice protiv Ukrajine, Šotić je bio nepogrešiv – 3/3. Protiv Francuske 2/4. Na kraju solidan šut 5/7. Nekadašnji rukometaš Crvene zvezde i Partizana neko je na koga može da se osloni. Nije ga bilo u planovima Tonija Đerone krajem prošle godine. Prednost su imali braća Ilić, Nemanja i Vanja, ali je dobio šansu da brani boje Srbije. Iskoristio je. OCENA – 6,5

18.00: (2,15) Poljska (8,00) Nemačka (1,95)

VANJA ILIĆ – Šut 1/2

Skroman učinak rukometaša francuskog Šartra. Virus ga je oborio neposredno pred put u Segedin. Propustio je meč protiv Ukrajine. Vratio se dan pre meča sa Hrvatskom. Samo jedan gol iz dva pokušaja i to protiv Kauboja. Videlo se da mu fali svežine. Nije blo sigurnih golova na koje smo navikli od nekadašnjeg rukometaša PKB-a i Partizana. Očekivalo se mnogo više, ali ima i opravdanje u prelažanoj koroni. OCENA – 5,5

DESNA KRILA

BOGDAN RADIVOJEVIĆ – Šut 17/18, sa linije sedam metara 6/6

Bogdan Radivojević (©Starsport)Bogdan Radivojević (©Starsport)

Popularni Bogi, kako ga zovu navijači Pik Segeda, bio je ubedljivo naš najbolji igrač. Nekadašnja nada Partizana sada je već iskusan igrač, koji je skoro deceniju u vrhunskim evropskim klubovima. Do utakmice sa Francuskom bio je bez promašaja – 10/10. Protiv Galskih petlova takođe sjajan, sedam pogodaka iz osam pokušaja. Taj jedan promašaj je imao u prvom poluvremenu, kada je iz teške situacije pogodio stativu gola Vensana Žerara. Apsolutni junak Srbije na Evropskom prvenstvu. Nekadašnji as Flenzburga i Rajn Nekar Levena treću sezonu je u Pik Segedu. Dobru formu iz kluba je potvrdio i na ovom šampionatu. Posle svakog gola se raduje kao da je osvojio titulu, pleni strašću u dresu s državnim grbom. Ako ćemo da bude sitničavi, jedino nije bilo golova iz kontri. Taj segment je zatajio na ovom prvenstvu. OCENA – 9

DARKO ĐUKIĆ – Šut 7/9, sa linije sedam metara 4/4

Osim golmana, ne moramo da brinemo i na poziciji desnog krila, imam dvojicu odličnih rukometaša koji igraju Ligu šampiona. Radivojević je bio naš prvi izbor, ali je igrač Vardara Darko Đukić pokazao da može da bude veoma pouzdan šraf u timu Tonija Đerone. Šteta zbog one stative protiv Hrvatske u drugom poluvremenu. Kao i Radivojević, nije promašio iz sedmeraca. OCENA – 7

PIVOTMENI

MIJAJLO MARSENIĆ - Šut 8/13

Kapiten Srbije uvek ostavi poslednji atom snage na terenu. Navikli smo prethodnih godina na bolje partije od Beranca u nacionalnom timu, pogotovo u napadu. Imao je dva promašena zicera na početku drugog poluvrema protiv Hrvatske, kada je razbranio Matea Šunjića. Šteta. Tada smo mogli da se vratimo u igru. Nije nalazio ni put do mreže Vensana Žerara u prvom poluvremenu meča sa Francuskom, ali se u nastavku raspucao, stigao do četiri gola. U odbrani je stub. Sa Draganom Pešmalbekom prvi put je igrao zajedno u odbrani i delio minutažu u napadu. Predstavljaće bedem u sredini defanzive, šteta što nije bilo i Ilije Abutovića. U napadu je pivotmen Fuhse iz Berlina morao bolje, koncetrisanije, sigurnije kada je ostajao oči u oči sa golmanima. OCENA – 6.

DRAGAN PEŠMALBEK – Šut 6/8

Od debitanta na velikim takmičenjima tek treba da se očekuje da zablista u dresu Orlova. Za prvo takmičenje zadovoljavajući učinak. Protiv Ukrajine i Hrvatske nije promašio, protiv Francuza jeste dvaput. Važan deo odbrane koje je bila odlična na ovom prvenstvu i koja je iznela teret. Možda je u napadu mogao više da koristi, da ima više upotrebljivih lopti, ali to nije njegova krivica. OCENA – 6,5.

ŽIVAN PEŠIĆ – Bez šuta

Treća opcija na mestu kružnog napadača nije se naigrao u Segedinu. Igrao je samo desetak minuta u meč sa Ukrajinom na premijeri. Nije šutirao nijednom. OCENA -.

LEVI BEKOVI

UROŠ BORZAŠ – Šut 4/10

Posle odustva Petra Đorđića, momak iz Ade je postao naš prvi izbor na levom beku. Ovo je prvi veliko takmičenje za rukometaša koji je u prethodnom periodu branio boje Mađarske u mlađim kategorijama. Videlo se da ima potencijal, razoran šut, ali ga je slabo koristio. Odapeo je strele na startu mečeva protiv Hrvatske i Francuske, ali se posle utopio u sivilo tima. Nije ga heo šut, a i često je bespotrebno ulazio u kontakte. Vreme radi za ovog beka rođenog 1999. godine. OCENA – 5,5.

PETAR ĐORĐIĆ – Šut 2/6

Šapčanin je igrao samo dvadesetak minuta proiv Ukrajine. Nije se baš proslavio, dva puta je pogodio iz šest pokušaja. Projektovan je da bude ključni igrač protiv Hrvatske, da razornom desnicom bude bombarder, ali nekoliko sati pre duel sa Kaubojima dobio je pozitivan nalaz na koronu. Šteta za sada već iskusnog beka. Dugo se čekalo da zablista u dresu s državnim grbom. Nažalost, bolest ga je sprečila da pokaže zašto je prvi bek Srbije. OCENA -.

DANSKA OSVAJA EP - KVOTA 1,90

FRANCUSKA OSVAJA EP - KVOTA 5,00

ŠPANIJA OSVAJA EP - 5,50

MARKO MILOSAVLJEVIĆ – Šut 3/5

Bio je džoker Tonija Đerone, ulazio kada je trebalo da se odmeni Uroš Borzaš. Nije mnogo ni šutirao, tri gola iz pet pokušaja na EP. Protiv Hrvatske igrao skor pola sata, a nijednom nije uputio šut ka mreži Kauboja. Očekvalo se više. OCENA – 5,5.

STEVAN SRETENOVIĆ – Šut 3/5

Sličo kao i Milosavljević, imao je solidnu minutažu, ali nije mnogo šutirao. Ima bek Meškova iz Bresta razoran desnicu, pogotovo šut "sa zemlje“, ali to nam nije pokazao u Segedinu. OCENA – 5,5.

SREDNJI BEKOVI

LAZAR KUKIĆ – Šut 15/19

Lazar Kukić (©Starsport)Lazar Kukić (©Starsport)

Ubedljvo naš najbolji bek, dirigent tima. Najbolju partiju je pružio protiv Ukrajine, kada je postigao sedam pohodaka, Hrvatima i Francuzima je dao po četiri gola. Nameće se kao vođa ove generacije. Falila mu je svežina u bitnim trenicima. Ostao je praktično jedini srednji bek u rotaciji. Igrao je skoro svaki napad. Nema šta da mu se zameri. Vreme je da bilo da napravi korak više u klupskoj karijeri. Naredne sezone igraće u Ligi šampiona u dresu beloruskog Meškova iz Bresta. Ima hrabrost da preuzme rizik, dobro sarađuje s pivotmenima. Nekad možda preterno petlja, traži teža rešenja kako da stigne do gola. OCENA – 7,5.

DANILO RADOVIĆ – Šut 0/1

Nametnuo se bek pančevačkog Dinama igrama u Superligi Srbije. Dobio je šansu u prijateljskom meču protiv Slovačke i ubedio Tonija Đeronu da mu je mesto u Segedinu. Dobijao je šansu na "kašičicu“ u mečevima sa Francuskom i Hrvatskom. Samo je jednom šutirao i bio neuspešan. OCENA - .

DESNI BEK

MILOŠ ORBOVIĆ – Šut 4/12

Najveće razočaranje na ovom Evropskog prvenstvu. Imali smo veliku konkurenciju na poziciji desnog beka, ali redom si otpadali zbog povreda i bolesti Jovica Nikolić, Milan Milić i Nemanje Zelenović. Ostao je Orbović sam, nije bilo svežine. Igrama prošle godine izborio se za status prvog desnog beka, ali nije ga išlo u Segedinu. Na startu mečeva protiv Hrvatske i Francuske promašio je nekoliko zicera, izgubio nekoliko lopti. To ga je demoralisalo, pa je srljao iz greške u grešku, pre svega protiv Galskih petlova. Videćemo u narednim akcijama da li je izgubio mesto startnog desnog beka. Nije bila ovo nedelje Vrbašanina, rukometaša Krijensa iz Lucerna, prošle sezone Motora iz Zaporožja. OCENA - 5.

18.00: (2,15) Island (8,00) Mađarska (1,95)

MIHAJLO MITIĆ – Šut 0/1

Igrao je samo pet minuta u meču sa Ukrajinom. Posle brojnih problema sa povredama dobio je šansu da nosi dres Orlova. OCENA - .

SELEKTOR

TONI ĐERONA

U srpskoj javnosti Đerona je dočekan sa oduševljenjem. Posle odličnih kvalifikacija za EP, nadali smo se da možemo u drugi krug, ali jaki rivali, problemi s koronom uticali su da Orlovi idu kući. Našpanovao je odlično odbranu španski stručnjak, pogotovo u meču sa Hrvatskom, ali je napad bio jalov u većem delu šampionata. Ništa nismo mogli u pozicionim napadima protiv rukometnih velesila. Krila su malo korišćena, a bila su veoma raspoložena u Segedinu. Nije bio ni kontri, polukontri, a nedostajala je i igra sa dva pivotmena, sa čovekom više u napadu, umesto golmana. Sve se zasnivalo na sigurnoj igri. Napad je delovao smušeno. Falilo je malo hrabrosti, rizika, plana B u Đeroninoj taktici. Španski stručnjak je zaslužio da dobije novu šansu, da nastavi da vodi Orlove. Mora da "izmisli“ nove bekove za naredne akcije. Ne može odbrana i golmani uvek da dobijaju utakmice, mora malo i kreativnosti u napadu. I dalje je spoljna linija veoma tanka, a ne mogu se rezultati praviti bez bekova. Zna se ko pravi razliku na terenu. Nemamo igrača svetske klase. OCENA – 6.



tagovi

Toni ĐeronaRukometna reprezentacija SrbijeBogdan RadivojevićLazar Kukićep u rukometuEvropsko prvenstvo u rukometu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara