Odbojkašice Srbije (©CEV)
Odbojkašice Srbije (©CEV)

Srpkinje dopustile Slovenkama da se ponadaju, pa im pokazale ko su svetske šampionke

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.08.23. | 18:19

Naša reprezentacija u Gentu upisala drugu maksimalnu pobedu na Evropskom prvenstvu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Genta)

Dva duela sa autsajderima grupe A - šest osvojenih bodova za Srbiju! Naše odbojkašice su posle Ukrajine, ostavile i reprezentaciju Slovenije na nuli. Bilo je potrebno neko vreme da podignu radnu temperaturu, malo su se mučile do sredine prvog seta, ali su u nastavku svetske šampionke pokazale repertoar koji se od njih i očekuje - 3:0 (25:20, 25:11, 25:15).

Izabrane vesti

Prva dva meča na Evropskom prvenstvu u Gentu su bila priprema za ono što sledi. Najteži izazov u grupnoj fazi takmičenja Srbiju čeka u ponedeljak od 17.00 časova, kada će izaći na megdan Poljskoj. Taj duel bi trebalo da odluči ko će završiti uvodni deo na prvoj poziciji i na taj način dobiti lakši put u pohodu na medalju. Ekipa koja izgubi najverovatnije će u četvrtfinalu morati da igra sa Turskom, što će predstavljati veoma komplikovan zadatak.

Ono što je najvažnije - izabranice Đovanija Gvidetija su posao u prva dva kola odradile kako je i bilo potrebno. Osvojile su šest setova, nisu izgubile nijedan, pa u pobedničkom raspoloženju čekaju naredne protivnike.

I na drugom susretu u Belgiji najefikasnija je bila Tijana Bošković sa 14 poena (17-12 napad, 71 odsto), ali ovog puta su joj veoma blizu po učinku bile i saigračice. Maja Aleksić je prikazala odličnu partiju i završila duel sa 13 poena (16-11 napad, 69 odsto). Jovana Stevanović je osvojila osam poena (napad 9-6, 67 odsto), a Sara Lozo sa sedam. U sastavu Slovenije izdvojila se Eva Zatković sa 13 poena.

Na današnjem meču nije sve počelo glatko... Prvi set uopšte nije bio prijatan. Baš kao što su dva dana ranije Slovenke mučile na startu Poljsku, tako su i danas naterale Srpkinje da se ozbiljno trgnu sredinom uvodnog perioda i podignu nivo igre. Mlada Eva Zatković sa pozicije korektora je napravila mnogo problema Srbiji. Bila je veoma raspoložena u napadu, a pratile su je i ostale. U igri svetskih šampionki je bilo nesigurnosti, to su motivisane rivalke znale da iskoriste. Naš selektor je zamenio primače servisa umesto Buše i Uzelac, ušle su Lazović i Lozo. Posle tih izmena, Slovenija je ponovo osvojila poen i povela 17:14. Morao je Gvideti da zatraži tajm-aut. Predah je prijao devojkama, a dobrodošli su i saveti sa klupe. Maja Aleksić je odservirala as, pa su prošle Boškovićeva i Lozo i za čas je stiglo izjednačenje. U pravom trenutku je proradio i blok - prvo Stevanovićeve, a potom i Uzelac. Srbija je došla do potpunog preokreta. U finišu su posao odradile Sara Lozo sa dva asa i Jovana Stevanović sa dva uspešna napada za 25:20. Posle toga se već lakše disalo...

U drugom setu su mnogo ranije stari postavljene na željeno mesto. Od starta je bilo uočljivo ko je favorit na ovom meču. Prednost je rasla i u jednom trenutku postala dvocifrena - 15:5. Marko Bonita je tada zatražio predah i pokušao da nekako zaustavi nalet Srpkinja. Međutim, ni posle toga se stanje nije mnogo promenilo. Maja Ognjenović je nastavila da razigrava srednje blokere, a one su bile veoma uspešne u napadu. Posle as servisa Uzelac Srbija je vodila 20:8. Nije tu bilo nikakve mogućnosti za preokret. Samo se čekalo da se vidi koji će konačni rezultat u ovom setu biti. Slovenija je sve više i grešila - pa je slika na terenu bila baš onakva kakva se i očekivala kada je najavljen ovaj okršaj. Realnu razliku u kvalitetu oslikava rezultat u drugom setu - 25:11.

Nisu popuštale Gvidetijeve izabranice ni u nastavku. U startnoj postavi u trećem setu bile su Sara Lozo, koja je zamenila Uzelac, i Teodora Pušić, koja je ušla na mesto Aleksandre Jegdić. Nije mnogo prošlo vremena - a na semaforu je već pisalo 10:5. Slovenke više nisu imale snage za nadigravanje, čekale su samo da se meč završi. U drugom delu trećeg seta selektor je Maju i Tijanu izveo, a uvek Bojanu Drču i Anu Bjelicu. Nastavile su devojke u istom ritmu do samog kraja.

SRBIJA - SLOVENIJA 3:0

/25:20, 25:11, 25:15/

Dvorana: Top Sport u Gentu

SRBIJA: Buša 4, Lazović, Drča, Popović, Uzelac 5, Ognjenović 4, Kurtagić, Pušić, Bjelica 2, Aleksić 13, Stevanović 8, Jegdić, Bošković 14, Lozo 7.

SLOVENIJA: Mlakar 2, Pogačar 1, Pucelj 3, Lorber Fijok 4, Zatković 13, Šiftar 3, Najdic, Velikonja Grbac 3, Milošič 4, Boisa, Mazej, Planinsec, Banko, Ramić.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Nedelja

GRUPA A

Srbija - Slovenija 3:0 (25:20, 25:11, 25:15)

20.00: Mađarska - Poljska


GRUPA C

Grčka - Češka 0:3 (21:25, 22:25, 17:25)

20.00: Turska - Azerbejdžan

GRUPA D

Francuska - Finska 3:0 (25:22, 25:22, 25:14)

19.00: Holandija - Estonija



tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.Đovani GvidetiTijana BoškovićMaja OgnjenovićAleksandra UzelacMaja AleksićJovana StevanovićAleksandra JegdićBianka Buša

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara