Gonsalo Ečenike (©Reuters)
Gonsalo Ečenike (©Reuters)

Veleobrt i strela Nađa u srce Italijana! Mađarima prvo mesto i četvrtfinale, Grci izvukli najdeblji kraj

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.01.24. | 20:16

Svetski viceprvak će morati kroz doigravanje da traži prolaz do najboljih osam na Evropskom prvenstvu

Žolt Varga je ostavio superstarove kod kuće, nije poveo na Evropsko prvenstvo Gerga Zalankija, Deneša Vargu, Martona Vamoša, Kristijana Manherca, Silarda Janšika, golmana Somu Vogela... Krenuo je svetski šampion put Zagreba sa mladim sastavom i kreirao najveće iznenađenje!

Mađarima je bilo potrebno da dobiju Italijane sa pet razlike kako bi zauzeli prvo mesto u grupi i – uspeli su! Tri sekunde pre kraja Adam Nađ je odapeo strelu u srce Setebela – 10:5. Ako je tim Alesandra Kampanje kalkulisao, njemu na čast. Ići će u drugi deo kostura, a talentovani sastav Mađarske potencijalni je protivnik Srbije u četvrtfinalu.

Izabrane vesti

Izvesno će Delfini biti prvi na kraju grupne faze, očekuje ih duel sa Francuzima u osmini finala i prođu li – udariće na svetskog prvaka. Podmlađenog, ali želja ništa nije manja. Naprotiv. Mađari su pojeli u odbrani Italijane, golman Viktor Đapjaš izluđivao je šutere rivala. Kako je vreme odmicalo, postajalo je sve jasnije da će Grci izvući najdeblji kraj i u tom trouglu biti tup ugao.

Ruku pod ruku Mađari i Italijani idu u četvrtfinale, a Grci u – doigravanje. Svetski viceprvak će kroz baraž morati da traži prolaz do najboljih osam na Evropskom prvenstvu i toga je bio svestan i pre no što je derbi trećeg kola Grupe B okončan, jer prednost Mađara nije jenjavala.

Održavapo je prednost tim Žolta Varge, veći deo meča imao tri ili četiri gola prednosti. Balaž Haraj i Peter Kovač zadavali su probleme bekovima Setebela, obezbeđivali su prostor igračima iz spoljnje linije i navlačili rivale da naprave faul za isključenje. Gergo Fekete i Vince Vigvari imali su podešene nišanske sprave, a ključni kuršum ispalio je Adam Nađ.

Bek Ferencvaroša spada među iskusnije u ovom sastavu, ima razoran udarac i u odsustvu najvećih zvezda nam,etnuo se kao lider. Uzeo je šut na 17 sekundi pre kraja, zaustavio ga je Marko del Lungo, ali je lopta ostala u posedu Mađara. Veteran Balaž Haraj iznudio je isključenje Nikolasa Prešutija, a Adam Nađ je tri sekunde pre poslednjeg sudijskog zvižduka lansirao bombu pod prečku. Pogodio je gornji desni ugao.

Italijai su sami krivi, možda su to i želeli... Ne bi bio prvi put da imaju svoju računicu. Katastrofalno su šutirali, imali su mizernih 19 odsto. Siti su se ispromašivali Alesandro Veloto, Andrea Fondeli i Frančesko Kondemi, ali su bar jednom ispalili loptu ravno u metu. Đakomo Kanela ni toliko. Danas bi sa broda promašio okean. Pet puta je gađao i – sve promašio.

Mađari su bili sušta suprotnost. U visokim procentima su realizovali napade, a prednjačio je Gergo Fekete sa tri gola. Jedan manje delo je junaka Adama Nađa i Vince Vigvarija.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U HRVATSKOJ:

PRVA DIVIZIJA

GRUPA A (DUBROVNIK)

Četvrtak

Crna Gora – Francuska 10:10, petercima 10:9

Španija – Hrvatska 9:9, petercima 3:5

Subota

Crna Gora  Španija 12:14

Hrvatska  Francuska 12:7

Ponedeljak

Španija – Francuska 9:6

20.15: Crna Gora – Hrvatska

GRUPA B (ZAGREB)

Četvrtak

Gruzija – Italija 5:22

Mađarska – Grčka 8:10

Subota

Gruzija – Mađarska 11:15

Grčka – Italija 8:15

Ponedeljak

Gruzija – Grčka 9:18

Mađarska – Italija 10:5



tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija Italijevaterpolo reprezentacija Mađarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara