""
""

Zastava Formule 3 rodom je iz Kragujevca

Vreme čitanja: 2min | pon. 13.02.17. | 13:10

Šumadijskim studentima Fakulteta tehničkih nauka trebalo je četiri godine da od nule konstruišu takmičarski bolid spreman za stazu i veliku trku u Mađarskoj

Svi znamo za nekadašnju Zastavu. Ovo ipak nije priča o starim vremenima, kooperaciji nekadašnje kragujevačke kovnice narodnih vozila i DMB-a zbog izgradnje trkačkog bolida! Ovo je saga o grupi studenata Fakulteta tehničkih nauka kojima je trebalo četiri godine, ne da završe studije, već da konstruišu trkački bolid iz klase Formule 3. Nazvaše ga simbolično, a i kako bi drugačije „zastava“! Oni će sa ovim vozilom nastalim u Šumadiji krenuti put Mađarske ne bi li se oprobali u trci s kolegama iz 30 zemalja celog sveta.

Izabrane vesti

Celom projektu se prišlo veoma ozbiljno. U projektantskoj i proizvodnoj akciji učestvovalo je 20 studenata Kragujevačkog univerziteta. Tehnički potkovani predavanjima, kolukvijumima i seminarskim radovima studenti su za zadazak imali da naprave isplativ bolid. Da li je to realno u auto sportu? Konkretno nije, ali oni su tako hteli, a u ceo projekat izrade šasije, ogibljenja i svega potrebnog uključilo se čak 50 entuzijasta.

Ubacili su motor od „honde CBR 600“, pritegli mu dotok vazduha, pa su tako ispunili prvi homologizacijski zadatak. Formula 3 iz Kragujevca morala je biti ograničena na brzinu od 120 km/č.

Koliko se projektu ozbiljno pristupilo govori i par „sitnih“ detalja koje ćemo navesti. Bolid ima preko 800 delova konstruisanih i testiranih u Kragujevcu, a kako to pravila profesionalnosti nalažu u aerodinamičkom tunelu su testirana svojstva vozila. Kompletan set spojlera od karbonskih vlakana takođe je konstruisan i testiran od strane samih studenata.

Na kraju, red je da spomenemo da je bolid „zastava“ obojen u crno - narandžaste boje fakulteta. U timu studenata našli su se Andreja Milovanović, Miroslav Petrović, Mihajilo Vasiljević, Mirko Poledica, Natalija Aleksić, ali i mnogi drugi…

Pošto ovakav projekat nije moguć bez pomoći sa strane entuzijaste su pored matičnog fakulteta podržali i grad Kragujevac, kao i mnoga preduzeća. Tako je skockana “zastava” za boj na stazi u Mađarskoj.

(Foto: Printscreen)


tagovi

Formula 3Kragujevaczanimljivosti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara