Novak Đoković i Stan Vavrinka (Reuters)
Novak Đoković i Stan Vavrinka (Reuters)

Nek teniska aristokratija opet uzme džojstik u ruke - Sten će uživati ako ga Novak ne ubije

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.07.23. | 08:19

Srpski i švajcarski as oči u oči, 27. put, ali premijerno na travnatoj podlozi

Ne pamtimo kada su se u trećem kolu, ma u prvoj nedelji nekog grend slem turnira sudarila dvojica tenisera koja skupa imaju 26 grend slem trofeja, što u zbiru mogu da se pohvale sa preko 500 pobeda na četiri najveća turnira belog sporta. Teniska aristokratija na crvenom tepihu zelene boje. Oči u oči 27. put.

Novak Đoković je, naravno, kategorija za sebe. Sa Rafom Nadalom i Rodžerom Federerom deo velike trojke. Endi Mari je, često pomalo i nasilno, bio svrstavan u veliku četvorku, ali Stenu Vavrinki takođe, defakto pripada mesto međ teniskom elitom.

Izabrane vesti

Rafa i Fedeks jesu najveći Đokovićevi suparnici s reketom, ali i Sten na Srbinovoj listi večnih i večitih rivala zauzima posebno mesto. Iz Novakove vizure svakako jedan od najopasnijih. Zamislite, u društvu najopasnijih, a pobeđivao ga je Đoković 20 puta u 26 okršaja. Ali na grend slemovima je skor 4-4. Zapravo, na prethodna tri sučeljavanja na najvećim turnirima sva tri puta slavio je Švajcarac. On je jedan od razloga što Đoković danas nema koju grend slem titulu više - uzimao mu je meru u finalu Rolan Garosa 2015, te poslednjem meču US Opena 2016. godine. A bilo je i ono četvorosatno četvrtfinale Australije iz 2014. kada je zaustavio Novaka sa 9:7 u petom setu.

"Uzeo mi je dva grend slema, pobedio me u dva finala! Volim Stena, sjajna je osoba i radi izvanredne stvari, radi ono što ne može svako. I dalje ispisuje istoriju tenisa, a imao je operacije kolena... On je trostruki grend slem šampion, to je svakako za veliko poštovanje nakon svega što je prošao. I dalje je tu. Poseduje jedan od najboljih bekhenda koje sam video, jak, kompletan, može da igra na svim podlogama. Voleo bih da se ponovo sastanemo, bio bi to okršaj dvojice veterana", pričao je Novak i pre nego što je Vavrinka obezbedio treće kolo i želja mu se ispunila.

Novak Đoković (1,02) - Stan Vavrinka (9,90)

Zbog svega o čemu je Novak pričao, a posebno zbog istorijata međusobnih okršaja, prezime Vavrinka uvek poziva na oprez. Čak i kada mu je 38 godina i 100 dana, a naročito pošto će se najverovatnije ne pre 19.00, prvi put sudariti na travi.

Tek onako usput da pomenemo, Novak će preskočiti Rodžera Federera i postati teniser protiv kojeg je Vavrinka najčešće igrao ATP mečeve.

Aleks De Minor (1,60) - Mateo Beretini (2,19)

Još jedan adut za Švajcarca biće njegova apsolutna opštenost pred duel sa najdugovečnijim i najtrofejnijim čovekom koji se ikada latio reketa. Stavio veteran iz Lozane sebe u ulogu potpunog autsajdera. Kao da je hteo da poruči da njegove godine (a dve godine je stariji od Novaka) i diskretni šlaufčić oko struka, neće moći da pariraju čoveku koji istim tim godinama prkosi.

“Jeste ga vi videli kako igra?! Hajde, pokažite mi jednu njegovu slabost. Fenomenalno je igrati protiv Novaka, perfektan igrač. Sve je kod njega čisto, ima sjajne udarce u pravim momentima. Volim da ga gledam kako igra koliko volim da gledam i Rodžera. Kako igra, servira sjajno, kako riternira. Sve radi. Nisam iznenađen uopšte”, nastavio je Sten na konferenciji istim tonom kojim je govorio nakon što je zakazao duel sa Novakom: "Samo nemoj da mi kažeš skor (sa Novakom prim. aut.)" , smejao se Vavrinka dajući izjave na terenu nakon drugog kola, pa nastavio: "Uživaću ako me ne ubije. Bilo je neverovatno gledati šampiona. Nikada nismo igrali na travi. Srećan sam što ću imati priliku da igram sa njim bar jednom na travnatoj podlozi pre nego što odem u penziju. Biće veliki izazov, moraću da igram na visokom nivou i da ga guram do maksimuma kao što sam radio u našim prethodnim mečevima."

Vavrinka je pobedom nad Tomasom Martinom Ečeverijem postao tek treći teniser u poslednjih gotovo pola veka koji je prebacivši 38. godinu uspeo da se domogne trećeg kola Vimbldona. Njegov podvig je utoliko veći jer su preostala dvojica Džimi Konors (1991) i Rodžer Federer (2021) izraziti specijalisti za travu, dok je Stan samo dva puta u karijeri dobacivao do četvrtfinala londonskog grend slema.

Ali Vavrinki se poslovično užari ruka kada sretne Đokovića na velikoj sceni.

Napisa Endi Rodik na Tviteru, onog 7. juna 2015. godine gledajući finale Đokovića i Vavrinke: "Ova dvojica izgledaju kao da igraju video igricu. Nerealan tenis."

Pa neka opet bude kao da je konzola u pitanju. Neka teniska aristokratija ponovo uzme džojstik u ruke. Samo neka Sten ovoga puta sedne za Plejstejšn kec, onaj beli koji je većina klinaca imala, a Đoković se zaigra ne Petici kojoj ništa ne može da parira.


tagovi

Vimbldon 2023Novak ĐokovićStan Vavrinka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara