Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Sve je u glavi: Cicipas pomislio da ima Novaka u šaci, a onda se zver probudila!

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.11.22. | 19:04

Đoković u 56. masters finalu, u potrazi za sedmom titulom u Bersiju

Teško da ćete ovih dana u svetu tenisa naći impresivniji podatak od onog da je Novak Đoković među osam najbolje rangiranih tenisera na ATP listi iako nije dobio nijedan bod u tri od četiri grend slema (Australijan Open i US Open nije igrao, bodovi na Vimbldonu se nisu računali), ni na četiri Masters 1.000 turnira (Indijan Vels, Sinsinati, Majami i Monteral) u ovoj godini. Ovogodišnji poredak na rang listi uopšte ne odgovara realnosti, jer je Novak Đoković i dalje bez premca najbolji teniser sveta!

Diskutovaće se sigurno u budućnosti kolika je njegova krivica u svemu tome, samo zato što je branio svoja uverenja i pravo na slobodu izbora. Svakako, ni to što nije dobio mogućnost da se bori za 10.000 od mogućih 14.000 bodova na 12 najvećih turnira, on je i dalje najbolji na svetu! I to je potvrdio još jednom večeras. Pomislio je Stefanos Cicipas da je nadomak finala i pobede koju nije mogao da ostvari u Rimu i Astani, a onda se zver probudila! Posle skoro dva i po sata ludog tenisa Novak Đoković je pobedio Grka i zakazao finale za sedmu titulu u Bersiju protiv supertalentovanog Danca Holgera Runea - 6:2, 3:6, 7:6(4).

Izabrane vesti

"Ma tako je, bre", napisao je Novak na pločici kamere po završetku uzbudljivog susreta sa Cicipasom, kome je srpski as nabio ozbiljne komplekse. Moglo je da padne novo čišćenje sa terena dvorane u Bersiju, čak je pretilo da vremenski na Novak terenu provede još i manje vremena nego u finalu Astane, kada je Grka dobio za 76 minuta. Uzeo je prvi set za malo više od pola časa i nije izgledalo da Cicipas može da se vrati. Opet, da se ne radi o psihički najstabilnijem igraču na turu, mogao je Cicipas da ode korak dalje i ne bi bilo nezasluženo. Jer, kako je meč odmicao Grk je postajao sve bolji i bolji. I taman kada je pomislio da ima Đokovića u šaci, zver se probudila!

Slabo je srpski as reagovao na Cicipasovu promenu ritma, kada ga je rival naterao da trči više i brže troši energetske rezerve. To je petog igrača na svetu dovelo u povoljnu situaciju jer je meč počeo da se okreće u njegovu korist. Kada je odbio Novakovih 30:0 u drugom gemu drugog seta i tako ga sprečio da dođe do novog brejka, uspostavio je kontrolu koja je do kraja ovog perioda igre i praktično do samog kraja meča davala rezultat. Duplim brejkom je stigao do izjednačenja i odveo susret u treći set, da bi se onda odlično nosio i sa novim Đokovićevim pritiscima kroz odlučujući period igre.

Sve je Đoković verovatno mogao da reši da je iskoristio dve brejk lopte u trećem gemu, ali je nekim svojim greškama pružao Grku šansu da dođe do daha i vrati se u meč. Cicipas je gotovo bezizlaznu situaciju rešio u svoju korist kombinacijom dobrih servisa i pametnim “šetanjem“ Novaka po terenu.

Slična je situacija bila u devetom gemu. Novak je uspeo da stigne do 40:15 za prvu brejk loptu i kada je na trenutak slomio protivnika pokazao je prstom na čelo, jasno ukazujući da je sve u glavi. Srbin je i ovog puta poklekao, dozvolivši Cicipasu taman toliko prostora da ustane i dobrim, promišljenim udarcima izvuče novi gem prednosti. Malo ko je tada mogao da oseti da je Đoković ukazivanjem da je sve u glavi zapravo mislio na ono što se dogodilo kasnije u taj-brejku.

Držali su se obojica čvrsto za svoj servis sve do sedmog poena, kada je Cicipas iskoristio Novakovu grešku i uzeo mini brejk za 4:3. Da je u pitanju mentalno čudovište koje ne dozvoljava da ga takve stvari ne pokolebaju, Novak je pokazao minijaturama na Cicipasov servis. Umesto da se približi pobedi, Grk je stavljen na strašne muke, jer nikako nije mogao da zada Novaku konačni udarac. On mu se možda i “nudio“, ali kada je vratio dve pakleno teške lopte, bilo je kristalno jasno šta se sprema. A to je Novakov plasman u finale!

A, tamo ga čeka dansko čudo sa kojim se sastao dosad samo jednom u karijeri. Bilo je to u ranoj fazi US Opena prošle godine, kada je slavio sa 3:1. Holger Rune iza sebe ima sedmicu iz snova jer je vezao četiri pobede i to sve protiv tenisera iz Top 10, a za prvu Masters titulu boriće se sa čovek koji ih je samo u Bersiju osvojio već šest. Novakovo 56. Masters finale, Runeovo prvo. Najveći svih vremena protiv nadolazeće sile.

Biće dobrog tenisa od 15 časova.



tagovi

Novak ĐokovićStefanos CicipasMasters Pariz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara