"Sistem za praćenje pokazatelja"
"Sistem za praćenje pokazatelja"

Kako da pobedite Brazil sa 7:1? Ključ je u nemačkoj tehnologiji

Vreme čitanja: 3min | sre. 09.07.14. | 13:37

Saradnjom kompanija Adidas i Eksos se osigurava da Panceri budu podmazani pred svaku utakmicu, a ništa se ne prepušta slučaju, svaki metar je bitan i svaka kapljica znoja se analizira

Sistem za praćenje pokazateljaNema sumnje da će Svetsko prvenstvo u Brazilu pamtiti po demoliranju domaćina od strane Nemačke, šta god da se dogodi u preostale tri utakmice. Nemci su glavni junaci turnira, svaka čast Kostarikancima, Kolumbijcima i Čileancima, ali je tako.

Kompanija Adidas je otkrila kako nemački reprezentativci postižu tako fantastične rezultate kao što su pobeda nad Portugalijom od 4:0, i uništavanje Brazila sa 7:1, a sve to na turniru u kojoj su pauza između utakmica veoma kratke. Proces, naravno, počinje već na treningu, a Nemcima po organizovanosti i tehnologiji koju koriste nema ravnih.

Izabrane vesti

Saradnjom kompanija Eksos – lidera u polju integrisanog izvođenja treninga - i Adidasovog MiCouch tim sistema pokriven je svaki ugao fizičke spremnosti igrača.

Svaki igrač na treningu nosi malu napravu koja meri razne parametre kao što su otkucaji srca fudbalera, brzina, pređenu razdaljinu, ubrzanje i snagu svakog igrača, a sve te informacije su uživo dostupne ekspertima na ivici terena, i sve se beleži u arhivi.

Direktor Eksosovog tima za inovaciju performansi Darsi Norman je objasnila kako ovaj složeni sistem funkcioniše.
"MiCouch sitem je bio integralni deo naših priprema i treninga za Svetsko prvenstvo. Koristi se na skoro svakom treningu da bi se pratio učinak svakog igrača i kako bi se beležila njihova statistika. Sa ovim vrednim informacija možemo analizirati učinak tima, da doteramo veštine svakog igrača i da planiramo buduće vežbe kako bi osigurali da napredujemo i da fokusiramo naše napore u pravim oblastima. Ovaj sistem koristi veliki broj pokazatelja, a svaki od njih može pomoći pri donošenju odluka u vezi s promenom trenažnog procesa", rekla je Normanova.

Trening Nemačke

Kod Nemaca nema oslanjanja na lični osećaj fizičke spremnosti igrača, sve se provera preko kompjutera.
"Jedan od glavnih pokazatelja je snaga. Što više snage igrač generiše tokom vežbe bez trošenja prevelike energije - više je efikasan i fizički spreman. Ako generišu nizak nivo snage sa velikim metaboličkim odzivom onda ih stiže umor i moramo da pripazimo na njih.

Takođe možemo da pogledamo totalnu pređenu razdaljinu kako bismo naravili brzu sliku toga koliko se igrač kreće tokom utakmice ili treninga u poređenju sa njegovim saigračima. Odatle i znamo da se do nje ne dolazi na isti način. Neke razdaljine se pređu šetanjem, a neke u sprintu, neke tokom vežbe, a neke tokom prelaska sa jedne na drugu. Svi ti faktori se koriste kada se odlučuje kako da se iskoriste podaci.

Sve zavisi i od pozicije, a i od toga kako igrač igra na toj poziciji. Na primer, zadnji vezni nekad ubrza kako bi pokrio veliku razdaljinu u visokoj brzini, ali onda mora da zastane i promeni pravac posle pet-deset metara. Bekovi sa druge strane – u zavisnosti od toga kako igraju – mogu da pokriju veće razdaljine pri velikoj brzini.

Imajući to u vidu, ove statističke podatke treba gledati u kontekstu utakmice i toga kako trener želi da igrač nastupa. Za zadnjeg veznog možemo gledati pređenu razdaljinu u odnosu na broj ubrzanja koja su napravili. Za beka pređenu razdaljinu, razdaljinu pri visokom intenzitetu i broj sprinteva". 

Onda se može pristupiti korišćenju podataka, a sve u cilju poboljšanja perforamansi.
"Čim smo ustanovili šta želimo da pratimo, možemo da postavimo ciljeve. Ovi ciljevi se fokusiraju na pojedinačne vežbe i treninge kako bi se isplanirale nedelje treninga u pripremi za jedan meč, a i za ceo turnir. Gledamo istoriju naših vežbi da bi odlučili koja vežba odgovara određenom danu tehnički, taktički i fizički. Čim imamo plan, sprovedemo ga u delo i onda gledamo brojke posle treninga kako bismo videli da li postižemo naše ciljeve. Odatle sve se vrti oko finog doterivanja sa sledeći trening. Dok su podaci ključni komponent pametnog treniranje, ono što treneri i igrači rade sa tim podacima određuje ishod", zaključila je Normanova.

Nemci možda nisu gromoglasno pevali himnu kao Brazilci, ali su pokazali da je njihov metod korisniji. 

Detalnije informacije o MiCoach sistemu pronađite OVDE.

(FOTO: Adidas)


tagovi

Brazil2014AdidasNemackameđunarodni fudbalEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara