Kako je Dalas oteo Novickog od Kindera i kakve veze sa tim su imali Stojaković i Paspalj

Vreme čitanja: 2min | ned. 16.12.18. | 17:45

Malo je nedostajalo da u leto 1998. godine šampion Evrope dovede veliko pojačanje

Nekadašnji vlasnik jednog od najtrofejnijih italijanskih košarkaških klubova Virtusa iz Bolonje, Alfredo Kacola otkrio je kako su crno-beli pre dve decenije ostali bez Dirka Novickog, a u celoj priči protagonisti su bili legendarni srpski košarkaši Žarko Paspalj i Predrag Stojaković.

On je naveo da je u leto 1998. godine, par meseci pošto je Kinder osvojio Evroligu, klub iz Bolonje postigao dogovor sa Novickim, ali da se u celu priču umešao tadašnji vlasnik Dalas Maveriksa Ros Pero junior.

Izabrane vesti

Kinderov plan bio je da Novicki zameni još jednog srpskog igrača, Zorana Savića koji je tog leta otišao u turski Efes.
“Nama je Sandro Gamba pričao o Novickom, trener Etore Mesina je bio upoznat sa situacijom i organizovali smo sastanak. Novicki je došao u Bolonju sa svojim menadžerom i mentorom Holgerom Gešvinderom. Sastali smo seu restoranu Roberta Brunamontija koji je tada bio generalni menadžer Kindera. Dali smo Novickom ponudu od 1.500.000 dolara, što je tada bila ozbiljna suma za 19-godišnjeg igrača koji je prvi put u karijeri trebalo da napusti Nemačku”, rekao je Kacola za Gazetu delo Sport.

Nemac je baš tog leta trebalo da izađe na draft, izabrali su ga Milvoki Baksi kao devetog pika na draftu, ali je nakon toga Dalas uspeo da postigne dogovor o trejdu.
“Njegov menadžer ga je savetovao da sačeka sa odlaskom u NBA ligu jer bi mu godinu dana u velikom evropskom klubu mnogo značilo. Ali, nekoliko dana kasnije Ros Pero junior je uskočio u svoj avion, došao u Bolonju i ubedio Dirka da sačeka draft. Posle smo pokušali da dovedemo Stojakovića, ali je i on otišao u NBA ligu, pa smo na kraju potpisali Paspalja”, objasnio je Kacola.

Inače, Paspalj se u Kinderu zadržao samo nekoliko meseci, odnosno do decembra 1998. godine, a onda je po savetu lekara završio igračku karijeru.

Foto: Reuters/Starsport/MN Press


tagovi

KinderDirk NovickiEtore MesinaŽarko PaspaljPredrag Stojakovic

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara