""
""

Oglasio se Dejan Bodiroga: Evropsko prvenstvo bez Srbije ne bi bilo isto

Vreme čitanja: 2min | pet. 22.04.16. | 19:15

"Imamo spremnu konkretnu ponudu Evroligi", rekao legendarni srpski košarkaš

Dok se otvoreni sukob na relaciji Fiba - Evroliga ne smiruje, a reprezentacije i klubovi strepe za svoju evropsku budućnost, legendarni srpski as Dejan Bodiroga pozvao je kompletnu košarkašku Evropu da bude smirena.

Izabrane vesti

Nekadašnji kapiten košarkaške reprezentacije Srbije i sadašnji predsednik komisije za takmičenje FIBA Evropa gostuje u Moskvi, a za rusku Izvestiju po prvi put otvoreno je govorio o stanju košarke na Starom kontinentu. 

Pre svega Bodiroga je rekao da Fiba Evropa ima spremljen konkretan plan za čelnike Evrolige o izgledu budućih klupskih takmičenja.
"Situacija je izuzetno kompleksna i zahteva duboku analizu. Za subotu je zakazan sastanak Borda Fiba Evrope. Iskreno, imamo rešenje za celu problematiku, ili bolje da se izrazim – konkretnu ponudu Evroligi. Ali, ne smem da govorim ništa dok se sastanak ne održi. S moje tačke gledišta – košarka mora da bude iznad politike. Igrači ne bi smeli da trpe zbog neslaganja", rekao je Bodiroga za Izvestiju.

Na pitanje da li može da zamisli Evrobasket sledeće godine bez Srbije, Španije, Rusije, Italije i ostalih deset zemalja kojima preti suspenzija od strane Fibe, čuveni košarkaš je rekao:
"Jako teško. Evropsko prvenstvo bez ovih reprezentacija ne bi bilo isto. Uveren sam da neće doći do toga. Svi bi trebalo da budu smireni i sačekaju da pronađemo rešenje".

Tokom 2014. godine Bodiroga je napustio svoju poziciju potpredsednika Košarkaškog saveza Srbije, što je iznenadilo kompletnu javnost.
"Moj rad u Savezu došao je do logičnog kraja. Tim je osvojio srebro na Svetskom prvenstvu, a nakon toga odlučio sam da se maksimalno fokusiram na privatni biznis. Ali, košarka i dalje ostaje deo mog života. Pored toga što radim u Fibi, držim i košarkaški kamp na kojem sam za deset godina trenirao preko 10.000 mališana iz skoro 30 zemalja. Ne zaboravljam korene i držim kamp u rodnom Zrenjaninu, jer želim da pomognem svojim sugrađanima".

Bodiroga je čak otkrio i razlog zbog kojeg je košarku ostavio već u 34. godini.
"Već tada bio sam jako umoran od košarke. Igrao sam skoro 20 godina na profesionalnom nivou i shvatio sam da sam postao malo slabiji. To mi je bio jasan znak da moram da stanem i prepustim štafetu mlađima. Osvojio sam sve što sam želeo, a više nisam imao motivaciju".

Kao najdraži trofej popularni Bodi Bond izdvojio je čuveno zlato na Mundobasketu 2002. godine.
"Tada niko nije verovao da možemo do titule, posebno jer se turnir održavao u SAD. Uspeli smo da pobedimo Amerikance u četvrtfinalu, a onda i Argentince u finalu, koje je tada vodio Manu Đinobili. To su bili sjajni dani, koji će mi zauvek ostati u sećanju. Ako pričamo o klupskoj titulu, odmah mi na pamet pada osvajanje Evrolige".

(FOTO: MN Press)


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeFIBA Liga šampionaFIBA EvropaEvroligaEvrobasket 2017Dejan Bodiroga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara