"grb Premijer lige"
"grb Premijer lige"

Španci vladaju Evropom i brinu zbog Engleza: Ne smemo da dozvolimo da prerastu u fudbalsku NBA ligu

Vreme čitanja: 2min | pet. 15.04.16. | 11:49

Prihodi Premijer lige odavno su duplo veći od onih na koje mogu da računaju na Pirinejima

grb Premijer ligeDva kluba u polufinalu Lige šampiona, dva kluba u polufinalu Lige Evrope. Možda bi ih bilo i više da Valensija, Bilbao i Barselona nisu pre vremena naletali baš na zemljake. Ali iako su španski klubovi suvereni vladari evropskog fudbala na Pirinejima razmišljaju i o onom sutra. I brinu zbog Premijer lige, jer uprkos svim posrtanjima Engleza na međunarodnoj sceni upravo u njima vide najvećeg rivala u budućnosti.

Pre svega zbog finansijske moći koji engleskih klubova. U sezoni 2013/2014 Premijer liga je, samo primera radi, zaradila 3.260.000.000 funti, Primera “skromnih“ 1.510.000.000. Engleski prihodi pritom rapidno rastu.
"Moramo i mi napred. U suprotnom će Premijer liga postati najveća na svetu i nećemo biti na istom ekonomskom nivou. Ne želimo da Premijer liga bude korak ispred svih ostalih. Ako zaostanemo, Premijer liga bi mogla da postane fudbalska NBA liga, a to ne bi bilo dobro za naš sport", jasan je predsednik La Lige Havijer Tebas najavljujući nove sponzorske ugovore i više novca od prodaje TV prava i za Primeru.

Izabrane vesti

Ne moraju Španci sasvim da sustignu Engleze. Samo da budu na barem približnim polaznim osnovama. Znanje Španaca učiniće ostalo.
"Ekonomska kriza u zemlji je primorala klubove da da pametnije ulažu novac u selekciju igrača. Kada imaš manje moraš da pronađeš jeftnijeg igrača. I mi smo se dobro snašli. U Premijer ligi je lakše, pa nisu naučili da treba da se pomuče", kaže Tebas.

Doduše, nije baš da su svi u Premijer ligi omanuli.
"Lester je napravio čudo! To je dokaz da se u fudbalu ne vrti sve oko novca".

(FOTO: Action Images)


tagovi

ŠpanijaPrimeraPremijer ligaHavijer TebasEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara