""
""

Šta smo naučili posle 2.460 mečeva?

Vreme čitanja: 8min | pon. 28.04.14. | 09:06

Cinici kažu da NBA sezona u stvari počinje tek u aprilu, kao i da je regularni deo najjačeg košarkaškog šampionata na planeti tek puko odrađivanje posla. Naravno, mi ne delimo takvo mišljenje i podvlačimo crtu na vrlo interesantan ligaški deo

Još jedna NBA sezona je završena, barem njen regularni deo. Klapa je prošle nedelje pala na 67. izdanje ligaškog dela "letećeg cirkusa" i samim tim je označen početak završnog poglavlja, uvek uzbudljivog plej-ofa. U tačno 2460 mečeva stalo je mnogo uzbuđenja koji su nas ostavili bez daha.

Nemoguće je prepričati sve ono zanimljivo što se dogodilo tokom regularnog dela sezone. Međutim, moguće je izvući siže, napraviti presek i izdvojiti u krupni plan detalje koji svim pravim ljubiteljima NBA lige "bodu oči".

Izabrane vesti

Novicki postao 10. strelac u istoriji NBA

Negde u "foto-finišu" sezone, najbolji evropski igrač u NBA ligi svih vremena, superstar Dalasa Dirk Novicki, ušao je na listu od 10 najboljih strelaca svih vremena. Na meču sa Jutom Džez, koji je po našem vremenu odigran 9. aprila, Nemac je ubacio 21 poen i na taj način pretekao legendarnog Oskara Robertsona. Istisnuo je bivšu zvezdu Milvokija sa 10. mesta večne liste strelaca. Dirk Novicki je sezonu završio sa neverovatnih 26 786 poena. Koliko je ovaj učinak izuzetan govori i činjenica da je sa pomenutog 10. mesta "pomerio" jedinog košarkaša u istoriji koji je jednu sezonu završio prosečno beležeći tripl-dabl (Oskar Robertson je u sezoni 1960/1961. prosečno beležio 30,8 poena, 12,5 skokova i 11,4 asistencija po meču)!

Imena koja se nalaze ispred Dirka na listi strelaca dovoljno govore o dostignuću asa Dalasa: Kobi Brajant, Majkl Džordan, Karim Abdul-Džabar, Vilt Čemberlen, Šakil O'Nil...  Poređenja radi, sledeći Evropljanin po broju ukupnih poena u NBA ligi je Pau Gasol, momak koji je 89. strelac svih vremena sa 16.576 ubačenih poena.

Eksplozija Korija Bruera

Kada neko pomene Minesota Timbervulvse, za ljubitelje košarke sa Balkana prva asocijacija je Nikola Peković. Oni koji ovlaš prate NBA ligu mogu da kažu i da u tom klubu igraju još Riki Rubio i Kevin Lav, eventualno Kevin Martin. Ime Korija Bruera, startera Vukova, po rejtingu stoji tek na petom, poslednjem mestu.

U noći između 10. i 11. aprila po srednjoevropskom vremenu dogodilo se čudo. Nasmejani momak, prepoznatljiv i po traci koju nosi oko glave, potpuno je "otkačio" i meč sa Hjuston Roketsima završio sa neverovatnih 51 poena! Takav broj ne bi bio neverovatan da je u zapisniku sa utakmice stajala pored imena Kobija Brajanta, Kevina Duranta, Lebrona Džejmsa, Karmela Entonija ili još nekog etabliranog NBA superstara. Međutim, Kori Bruer je sve samo ne zvezda u NBA krugovima.

Posle meča trener Minesote Rik Adelman dao je veoma zanimljivu izjavu.
"Možda igrači poput Kevina Lava ili Nikole Pekovića sputavaju Korija Bruera! Možda ovaj momak ima više talenta nego što se misli, ali nema prostora da ga pokaže", izjavio je stručnjak.

Sjajna sezona Dragića i Sansa

Finiks na kraju ipak nije uspeo da se probije do plej-ofa u izuzetno jakoj konkurenciji Zapada. Pravi ljubitelji NBA reći će da je to velika šteta, a sve zbog nekoliko "neplaniranih" poraza u finišu sezone. Četa bivšeg igrača Sansa Džefa Hornaseka može da bude ponosna na skor od 49 pobeda i 33 poraza. To nije slaba uteha ili prazna priča! Imajte u vidu da se prvi put u 67 godina dugoj istoriji NBA dogodilo da jedan tim upiše 49 pobeda i ostane bez plej-ofa.

Međutim, sezona Finiksa je sve samo ne neuspešna. Pre početka godine američki analitičari - među njima i NBA legende Čarls Barkli, Stiv Ker i Šakil O'Nil – Sansima su prognozirali maksimalno 25 pobeda. Nije mali broj onih koji su verovali i da su ih bivše zvezde "častile" sa pet trijumfa više. A onda se dogodio Goran Dragić. Reprezentativac Slovenije, momak srpskog porekla, odigrao je u maniru istinskog superstara. Sezonu je okončao uz prosečan učinak od 20,3 poena i 5,9 asistencija. Zbog sjajnih partija našao se i na pragu svog prvog Ol stara, ali se na njemu nije našao, smatraju mnogi, apsolutno neopravdano.

Možda ovaj učinak Finiksa ne bi bio tako veliko iznenađenje da ekipa iz Arizone pre početka sezone nije promenila sve – od trenera, preko igrača i kompletnog stručnog štaba. Tim je preuzeo ambiciozni generalni menadžer Rajan Mekdona, na klupu je postavio ruki trenera i legendarnog šutera Džefa Hornaseka, a iz kluba je oterao gotovo kompletnu prvu petorku iz prošle sezone.

Sve igrače, tačnije skoro sve. Ostao je – Goran Dragić. U klub je stigao ćudljivi Erik Bledso koji je, smatralo se pre nekoliko godina, trebalo da postane nova NBA zvezda (zbog toga ovog igrača i zovu Mini Lebron). I zaigrao je dobro. Međutim, povredio se. I baš kada se očekivao pad Finiksa Dragić je digao „pticu“ iz pepela. Ispostavilo se da to nije bilo dovoljno za plej-of ili Ol star nastup, ali za pohvale sigurno jeste.

Lebron probio kotu 60

Pamtiće se i da je 4. marta 2014. Lebron Džejms, poznat pod nadimku Kralj, inagurisan u cara NBA lige! Superstar Majamija je na susretu sa Šarlotom ubacio neverovatan 61 poen i na taj način oborio dva rekorda - lični i klupski. Uprkos neverovatnim ostvarenjima od 2003. kada je stigao u NBA, Lebron Džejms nikada ranije u karijeri nije ubacio više od 60 poena. Nikada u istoriji kluba koji je osnovan 1988. godine nije se dogodilo da igrač Hita ubaci 60 ili više koševa. Prethodni rekord kluba držao je dobar prijatelj Vlada Divca Glen Rajs koji je 1995. postigao 56 poena.

Još nešto je tu zanimljivo – Lebron je srušio tim koji ima četvrtu najbolju odbranu NBA lige. Bolju čak i od samog Majamija. Šarlot je ove sezone prosečno dopuštao rivalima da ubace svega 97,1 poen po meču. Interesantno, Majami je peti najbolji defanzivni tim lige koji je rivalima dozvoljavao 97,4 poena po meču. Upravo ova dva kluba igraju seriju u prvoj rundi plej-ofa.

Durant i njegovi rekordi

Popularni Durantula ove sezone je dobio novi nadimak: Mršavi Kosač. Povod su bile neverovatne role ovog momka tokom čitavog šampionata. Uostalom, prvi put u poslednjih pet sezona dogodilo se da najbolji strelac lige prosečno beleži više od 30 poena po utakmici, pošto je Kevin Durant završio sezonu prosečno beležeći 32 poena, 7,4 skoka i 5,5 asistencija!

Prethodno, u sezoni 2009/2010. ponovo je Durant bio taj koji je kroz celu sezonu beležio 30+ poena. Ne samo što je sada ubacio daleko najveći broj ukupnih poena (čak 2.593), ne samo što je ove sezone, tačnije 12. januara, ubacio rekord karijere od 54 poena, ne samo što je ove sezone beležio rekorde u svim glavnim statističim kategorijama, već je ove sezone srušio i još jedan rekord!

Naime, fantastični Durant je u periodu od čak 41 uzastopne utakmice ubacivao po više od 25 poena na svakom meču. Prethodno tako nešto je uspeo samo najveći od svih, Majkl Džordan lično u sezoni 1986/1987. Kada se podvuče crta na neverovatnu sezonu, može se videti da je Kej Di odigrao čak 47 mečeva u kojima je ubacio 30+ poena. Od toga, na 14 mečeva je ubacio više od 40 i u dva navrata je prebacio broj od 50 poena. Naravno, biće MVP, bez dileme.

I melo "obradovao" Džordana

Nešto pre nego što je Lebron sasuo Šarlotu 61 poen, tim vlasnika Majkla Džordana "obradovao" je i Karmelo Entoni. Naime, najveća zvezda Njujork Niksa je 25. januara do vrha zatrpala mrežicu Bobketsa, pošto im je isporučila nestvarna 62 poena. Melo je već nakon prvih 24 minuta ubacio 37 poena, a kao šlag na torti bio je pogodak sa polovine terena, sa zvukom sirene za kraj prvog poluvremena. Do kraja meča Entoni je brojao do 62 i na taj način oborio klupski rekord legendarnog Bernarda Kinga koji je na Božić 1984. Nju Džerziju ubacio 60 poena.

Uprkos ovoj partiji, Niksi su završili sezonu bez plej-ofa sa sramotnim učinkom 37-57. Prema svim do sad dostupnim informacijama, veoma je verovatno da će Karmelo pobeći iz "Medisona" već ovog leta.

Terens Ros kao bos

Ko je Vins Karter u Srbiji znaju i oni koji ne prate košarku. Međutim, za ime Terensa Rosa manje se zna na ovim prostorima. Međutim, u NBA krugovima od ove godine jedan bivši i jedan sadašnji igrač Toronto Reptorsa imaju nešto zajedničko. Bio je 25. januar kada je osmi pik sa drafta 2012. ubacio u meču sa Los Anđeles Klipersima neverovatan 51 poen! Na taj način Ros je izjednačio klupski rekord jedinog kanadskog NBA ligaša po broju ubačenih poena.

Pre Terensa Rosa 51 poen ubacio je legendarni Vins "Er Kanada" Karter, danas veteran u taboru Dalas Maveriksa.

Mirzin rafal

Na Evropskom prvenstvu u Sloveniji reprezentativac Bosne i Hercegovine Mirza Teletović pogađao je nestvarne trojke sa 10 metara, a poznati TV komentator Edin Avdić je na meču protiv Litvanije urlao u transu sada već antologijsku rečenicu: "Mirza s parkingaaaaaaa!" Međutim, malo ko je verovao da će, nakon užasne ruki kampanje, ovaj momak to isto raditi i u NBA ligi. A onda je, takođe 25. januara, u meču njegovog Bruklina sa Dalasom, Teletović sasuo rafal od neverovatna 34 poena i to za samo 26 minuta na parketu.

Nesuđeni igrač Partizana iz igre je šutirao neverovatnih 18-12, a za tri poena je gađao fantastičnih 11-7. Od te utakmice za Teletovića se sve promenilo i dobio je mnogo više prostora u igri Netsa.

Sto četrdeset dva minuta za Nedovića

U poslednjih 10 godina nikada se nije dogodilo da Srbija u NBA ligu pošalje jednog beka koji je izabran u prvoj rundi drafta. A onda se, 28. juna 2013. godine, na sam kraj prve runde "ušunjao" bivši igrač Crvene zvezde Nemanja Nedović kojeg su kao 30. pika izabrali Golden Stejt Voriorsi. Nakon što je na NBA testiranju evropskih igrača u Trevizu Nemanja dobio najviše ocene, budući da je posedovao najbolje fizičke karakteristike od svih evropskih igrača, ovaj momak je dobio nadimak "evropski Derik Rouz".

Međutim, u ruki sezoni od Nedovića nismo na terenima NBA lige videli gotovo ništa. Ubrzo nakon starta sezone prekomandovan je Razvojnu ligu, na jednom meču je ubacio sjajnih 30 poena u NBDL, međutim, u NBA je igrao na kašičicu. Brojni problemi s povredama uslovili su da reprezentativac Srbije odigra tek ukupno 142 minuta i da ubaci samo 26 poena tokom čitave godine. Međutim, mladi igrač sasvim sigurno nije rekao sve što ima i ne bi trebalo sumnjati da može više od poražavajućeg 1,1 poena po meču.

Doduše, neki već smatraju da je Nedović pogrešio što se sa 22 godine otisnuo u NBA avanturu. Među njima je i vrhunski autoritet, legendarni Aleksandar Đorđević, selektor Srbije.
"On ima potencijal za NBA, ali je rano otišao. Golden Stejt je doveo na njegovu poziciju Stiva Blejka, kao trećeg plejmejkera, a Nedovićevo mesto je na poziciji jedan. U Evropi bi mogao da igra i dvojku. Trebalo je da ostane, odigra još nekoliko sezona u Evroligi, stekao bi sigurnost. Pritom čak ne gledam ni aspekt naše reprezentacije, već šta je bolje za igrački razvoj Nedovića. Neka Nemanja stane sada ispred ogledala, pogleda se i upita da li je to bila dobra odluka, da li je zadovoljan što igra NBDL ligu. Ipak to ne može da se poredi sa igranjem Evrolige i radom kod evropskog trenera. Razumem velike NBA ambicije, ali…"izjavio je Đorđević za Sportski žurnal.

(FOTO: Action images)


tagovi

Mirza TeletovićLebron DžejmsNemanja NedovićNBA ligaKevin DurantKarmelo EntoniDirk Novicki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara