"Sudije pod pritiskom"
"Sudije pod pritiskom"

Sudije su ugrožene, brinem za njih, ne smem da pomislim kroz šta prolaze

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.05.17. | 08:46

„Kolege, gledajte samo teren i ništa više“, jasan je u poruci Zoran Petrović, jedan od naših najboljih arbitara svih vremena

Sudije pod pritiskomIgra se fudbal - priča se o sudijama. Malo ko pominje Uroša Đurđevića, Aleksandra Jovanovića, Mihala Ristića, Vladana Đogatovića... Prvotimce Vojvodine, Napretka, Mladosti, Čukaričkog skoro niko i ne zarezuje. Postali su, nažalost, Zoran Široki i Danilo Grujić centralne mete u završnici superligaške sezone.

Ili ih je neko promovisao u takve. Razume se, ne bi trebalo. Na tu anomaliju, svojstvenu zapaljivoj atmosferi srpskog prvenstva, ukazuje Zoran Petrović, svakako jedan od naših najcenjenijih arbitara svih vremena. Bar do pojave Milorada Mažića, koji odgovornost za opšti metež prebacuje ne čelnike Partizana i Crvene zvezde.
Klubovi, zajedno sa svojim navijačima, stvaraju atmosferu linča i time ugrožavaju sudije, zbog čega sam iskreno zabrinut za njihovu bezbednost. Posle svega što se dešavalo poslednjih meseci, ispada da bi trebalo da se molimo bogu da se sezona završi bez ljudskih žrtava! Šampionska titula ili borba za opstanak u ligi ne smeju da budu pitanje života ili smrti. Ovde kao da se prave liste za odstrel“, zabrinuto deluje Petrović u izjavi za dnevni list Alo.

Izabrane vesti

Povod za njegovu konstzataciju je etiketiranje delilaca pravde. Bez obzira na imena.
Uzmite za primer to što navijači na društvenim mrežama ostavljaju brojeve telefona fudbalskih sudija. Kroz šta oni kasnije prolaze, ne smem ni da zamislim. I nisu u pitanju samo telefonske pretnje... Ko može da garantuje tim ljudima bezbednost kada na njih na ulici naleti neki fanatik. I te sudije imaju porodice. Objavljuju se fotografije s navodnim navijačkim opredeljenjem nekih arbitara, a danas u fotošopu može svašta da se uradi“.

Zoran Petrović i Đorđe Žutić, iz Sudijske komisije FSSPritisci na sudije nisu pojava od juče, ali kako je ulog veliki (ili se velikim samo čini, jer je titula ko god da je osvoji uglavnom za domaću upotrebu) tentije rastu. Samim tim i sudije postaju meta.
Godinama im govorim: ako dobijete pretnje, odmah ih prijavite. Obično se primedbe iznose tek kad se nešto loše desi, ali onda je kasno. Jasno je meni da su potrebni čvrsti dokazi kako bi neko bio krivično gonjen, ali sve ovo što se dešava, što čitamo po medijima, vrsta je žestokog pritiska. Pre deset godina su ozbiljne probleme imale sudije u Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj, ali ni blizu kao naše. Policija svakako treba da pruži pomoć organizatoru na samoj utakmici! S druge strane, zbog uvođenja dodatne pratnje neko bi se našao da protumači kako se dešavaju neke zakulisne radnje. Svi moramo da doprinesemo smirivanju tenzije i da se ovo naše prvenstvo završi bez novih skandala“.

Jezgrovoto je Zoran Petrović uputio poruku podrške imenjaku Širokom i Danilu Grujiću, koji će „svirati“ u Nišu i u Ivanjici, na mečevima na kojima bi mogla da padne odluka u šampionskoj trci.
Kolege, znate dovoljno, imate iskustva, gledajte samo teren i ništa više“, jasan je za Alo učesnik Mundijala u Italiji 1990, koji kaže da nije za strane sudije, jer „ako ćemo iskreno, nije ova naša liga takmičenje koje ima potrebu za 15 Mažića“.

(FOTO: Star sport, MN Press)


tagovi

SrbijaSudijeSuperligaZoran Petrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara