"Amblem Mančester Sitija"
"Amblem Mančester Sitija"

SUPERKLUB - Mančester Siti vlada i na terenu i na berzi

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.01.18. | 16:36

Građani predvode listu 100 finansijski najmoćnijih fudbalskog kluba na svetu koja savršeno oslikava u kom pravcu se kreće najvažnija sporedna stvar. A taj pravac se mnogima nikako ne sviđa...

Amblem Mančester SitijaHteli mi to ili ne, novo fudbalsko doba dolazi. Evrocentrizam u kojem smo odrasli došao je do konca i sada preostaje da vidimo kako će se dalje odvijati situacija. Ali jedno je jasno - vrhunski fudbal se polako seli sa Najstarijeg kontinenta.

Krenulo je odlascima na pripremne turneje po Aziji i Severnoj Americi, nastavilo se utakmicama superkupova koji se neretko igraju van Evrope, a poslednji dokaz da je novo vreme došlo je podatak da je Mančester Siti postao finansijski najmoćniji fudbalski klub na planeti. Pre svih "giganata" kao što su Real Madrid, ali i Mančester junajted i Barselona koji su svrgnuti sa vrha koji sada pripada Građanima.

Izabrane vesti

Ekonomsku analizu 100 finansijskih najmoćnijih klubova na svetu uradio je "Soccerex", kompanija koja je se bavi fudbalskim biznisom i kao takva je lider u toj sferi najvažnije sporedne stvari na svetu. Glavni cilj ove liste, u čijem kreiranju je učestvovalo nekolko desetina vrhunskih stručnjaka je upravo ono o čemu smo pisali ovde, a to je REALNOST. A ona kaže da je Mančester Siti trenutno bez premca, i na terenu, ali i na berzi, a ispod njega su Arsenal, PSŽ, Guangdžu Evergrande, Real Madrid... Jer lova koja je došla iz Abu Dabija napravila je od ovog Sitija pravi "superklub" - termin koji je savršen za opisivanje ovoga što se dešava, ne samo u Mančesteru, nego i u Parizu, Kini, Rusiji, Indiji...

Lista je pravljena po šest kriterijuma - fudbaleri pod ugovorom, nekretnine, novac u banci, potencijal vlasnika za ulaganje i ukupan dug. Pa tako Mančester Siti u igračima ima 637 miliona evra, u nekretninama 534 miliona, u banci 75 miliona, duguje 15 miliona, a vlasnik mu je "težak" čak 30 milijardi! Podaci iz ove liste nam mnogo govore, kao na primer da je dug Arsenala samo osam, a Čelsija čak 400 miliona evra. Pa ako ste se pitali zašto Arsen Venger i dalje sedi na klupi Tobdžija, sada vam je sigurno jasnije. Velika, ogromna je lova u pitanju.

Navijači Guangdžou EvergrandeaA setite se samo kakvo je bilo stanje stvari pre nego što je veliki novac ušao u evropski fudbal. Setite se kako su Steaua i Crvena zvezda osvajale Evropu, da bi potom, baš zbog njih bio uveden sistem takmičenja koji favorizuje najbogatije - Liga šampiona. A potom i Liga Evrope. Elita je izdvojena kao kajmak, a mnogi legendarni fudbalski centri su u tom liberalno-kapitalističkom projektu uništeni ili na kolenima. Pa, pogledajte samo Milan ili Ajaks ili baš našu Crvenu zvezdu. Što ne i Partizan... To su sve klubovi sa daleko lepšom i sjajnijom istorijom, ali i sa mnogo više pravih navijača i simpatizera nego Mančester Siti ili pak, Zenit iz Sankt Peterburga, Guangdžou Evergrande, RB Lajpcig i mnogi drugi.

Ova lista je i dobar pokazatelj koji klubovi će vladati narednih godina i decenija jer je jasno da je sada najvažnije imati jaku finansijsku zaleđinu. Na njoj, naravno nema srpskih klubova, ali je na poslednjem, 100. mestu protivnik Crvene zvezde u šesnaestini finala Lige Evrope, CSKA.

Sveukupno , na listi se našlo 26,7 posto klubova iz Ujedinjenog Kraljevstva, 16,7 % iz SAD, po 13,3 % iz Španije i Nemačke, 10 % iz Francuske, 6,7 % iz Italije, i po 3,3 % iz Kine, Ukrajine i Rusije. Zanimljiv je i podataka da vlasnici klubova koji su se našli na ovoj listi zajedno vrede skoro 500 milijardi dolara, tačnije 475!

Pored seljenja finasija, uskoro treba očekivati i seljenje timova, ali i organizovanje novih, nadnacionalnih takmičenja kao što je Liga šampiona, ali i sa klubovima iz Kine, Indije, arapskih zemalja itd. Setite se samo u koje vreme je igran prvi ovosezonski El klasiko... Od 13 časova zbog navijača u ovim zemljama koje smo vam nabrojali. 

Budućnost fudbala je došla i odvija se pred našim očima. Nažalost, ništa nije u našim rukama tako da se ništa neće ni promeniti ili vratiti na staro. Kako će se srpki fudbal snaći u svemu ovome, ostaje da se vidi. Ali da se ne piše dobro, to je svima jasno.

Top 10(foto: Action Images, Shutterstock)


tagovi

ArsenalEngleskaGvangdžou EvergrandeItalijaKinaLiga 1Mančester SitiMilanPari Sen ŽermenPremijer ligaSerija Aujedinjeni arapski emirati

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara