"Zlatko Bolić i Mindaugas Žukauskas"
"Zlatko Bolić i Mindaugas Žukauskas"

Zlatko Bolić za MOZZART: Svi i dalje pamte Božić 1999. i Žalgiris, a vreme je da ova generacija napravi nešto veliko! (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | čet. 05.02.15. | 12:05

"Igra kojoj crveno-beli treba da teže jeste ona iz meča sa Albom i takav pristup zadatku i igra ih može odvesti daleko", ističe legendarni as

Zlatko Bolić i Mindaugas Žukauskas

Vreme je za košarku! Šesto kolo TOP 16 faze Evrolige donosi novu, izuzetnu poslasticu za košarkaše Crvene zvezde. Na parketu Kombank arene već je bio Kraljevski klub, igrači Barselone, Makabija i Panatinaikosa se tek čekaju, a predstojeći meč sa Žalgirisom (20.45, TV Sportklub 1) čini interesantan spoj borbe za prestiž, za eventualni plasman u četvrtfinale Evrolige, prevagu u međusobnim okršajima dva kluba i budi posebne emocije među svim poklonicima kraljice igara, koji Crvenu zvezdu prate decenijama unazad.

Izabrane vesti

Bio je to Božić 1999. godine. Crvena zvezda, kao tadašnji šampion Jugoslavije, u jedinstvenom paklu dvorane Pionir dočekuje moćni Žalgiris, predvođen Mindaugasom, Žukauskasom, Šaulijusom Štombergasom i Arvidasom Sabonisom, koji je košarkaški boj u Beogradu propustio zbog povrede u poslednjem momentu. Bilo je to zlatno vreme evropske košarke - kada su vrhunski igrači harali Starim kontinentom, a u masi vrhunskih majstora s loptom isticali su se samo najveći i najbolji! 

Dok je grotlo jedne od najpoznatijih evropskih dvorana vrvelo od velikih šampiona i asova, tribine su bile ispunjene do poslednjeg mesta (a i preko toga)! Zvezdu su predvodili Milenko Topić, Zlatko Bolić, Igor Rakočević, Oliver Popović, Nikola Jestratijević, potpomognuti NBA pojačanjem - Vladom Divcem! Niko tada nije znao šta se sprema i kakav scenario se očekuje - crveno-beli na krilima Divca, Topića, Bolića i Popovića ruše budućeg šampiona Evrope (77:69), koji je na svom putu do šampionskog prstena ređao pobedu za pobedom!

Zlatko Bolić

O toj utakmici, trijumfu i veličini jedne od poslednjih velikih generacija kluba Malog Kalemegdana priča se i danas, a upravo je jedan od heroja velike pobede Crvene zvezde, Zlatko Bolić, za naš portal govorio o dešavanjima sa tog, neverovatnog, božićnog spektakla! Ali, prvo o predstojećem duelu...
"Crvena zvezda ima realnih šansi da pobedi, Žalgiris nije jaka ekipa kao što je to u istoriji bila. Istina, ušli su u TOP 16 fazu, ali mislim da je Zvezda kvalitetniji rival. Igra kojoj crveno-beli treba da teže jeste ona iz meča sa Albom i takav pristup zadatku i igra ih može odvesti daleko", rekao je za MOZZART Sport Bolić.

Legendarnog asa kluba s Malog Kalemegdana pitali smo i šta bi to moglo da donese prevagu u borbi dva tima sa po jednom pobedom u TOP 16 fazi?
"Uh, malo je nezahvalno pričati o tome, jer svih 12 igrača predstavljaju bitne šrafove u igri Crvene zvezde. Ono što je ohrabrujuće jeste da u svakoj novoj utakmici neko drugi iskoči u prvi plan. Boban Marjanović je apsolutno najdominantniji igrač Zvezde i igra na konstantnom nivou, ali to ništa ne znači. Crveno-beli imaju odličnu spoljnu liniju, a Boban dobre zamene u reketu. Mislim da je Zvezdina prednost u odnosu na sve to što su - TIM".

Bolić nije krio oduševljenje zbog rezultata koje Crvena zvezda beleži ove sezone, kako u Jadranskoj ligi, tako i u Evroligi.
"Rezultat dovoljno govori šta je Zvezda postigla u dosadašnjem delu sezone. Ima 20 pobeda u nizu u regionalnom takmičenju, obezbedila je plasman u TOP 16 zvezda, uz to je tim odlično ukomponovon i vođen sa klupe. Mislim da bi suvišno bilo reći bilo šta osim toga i zameriti nešto igračima. Sada igraju košarku na jednom novom nivou, u TOP 16 fazi gde je veliki kvalitet timova. Ono što je najbitnije jeste da treba pokazati želju na svakoj utakmici, što se kod igrača Crvene zvezde i vidi, a svaka pobeda će mnogo značiti igračima i samom klubu".

Retka fotografija, za sva vremena - Divac i Sabonis pred meč u Beogradu

Podsetili smo Zlatka Bolića i na neka druga vremena i već pomenute utakmice sa Žalgirisom, kada je zajedno sa Igorom Rakočevićem, Vladom Divcem i Milenkom Topićem uspeo da skine skalp litvanskim snajperistima.
"Setite se samo - pobedili smo budućeg šampiona Evrope. Kada se samo setim, bio jelok aut u NBA ligi, Divac je igrao za nas, kod njih nije Sabonis, ali je bio u 'civilu' i posmatrao je utakmicu. Žalgiris je tada bio tim sa velikim imenima, a mi smo im praktično jedini stali na put do šampionskog pehara. Posle tog prstena igrači Žalgirisa napravili su sjajne karijere", setno je govorio Bolić, a potom nastavio:
"Za nas kao tim bilo je to jedno sjajno iskustvo! Publika na tribinama i u Jugoslaviji tada je imala priliku da pogleda jednu sjajnu utakmicu... Kako smo budućem šampionu uzeli meru. I time i dalje možemo da se pohvalimo. O toj utakmici se priča i dan-danas, ali je vreme da sadašnji tim Zvezde napravi nešto više".

Novinara MOZZART Sporta zanimalo je da li čuveni igrač Crvene zvezde može da podvuče paralelu sa tadašnjim timom i ovim koji sada igra TOP 16 fazu.
"Prvo, košarka se mnogo promenila od tada kada smo mi igrali. Sada se forsira snažnija, brža igra, igrači igraju od tri do pet minuta u najjačem ritmu i budu zamenjeni... Meni se, lično, ne sviđa taj sistem. U ono vreme mi smo imali sjajnu ekipu, kao što Zvezda ima sada. Žalgiris je imao super, super, super igrače... stvarno! Žalgiris je državni projekat i uvek ima odlične igrače, ekipe i trenere. Ovaj sadašnji tim Zvezde ima sve potrebne elemente da napravi nešto veliko, sada ostaje samo na njima da to i ostvare", zaključio je Bolić.

Što se same utakmice tiče, Crvena zvezda imaće jasan zadatak - da izoluje najboljeg igrača, Džejmsa Andersona! Fenomenalni 25-godišnji šuter je „bog i batina“ litvanskog šampiona, važi za apsolutnog heroja među navijačima Žalgirisa i jedan od, nesumnjivo, najboljih i najkompletnijih stranaca na Starom kontinentu. Anderson poseduje sve - razorni šut, izuzetno brz prvi korak, košarkašku inteligenciju, atletski je potkovan gotovo savršeno, a uz sve to i nema strah kada se nađe u najtežim situacijama. Gotovo je nezaustavljiv kada se ustremi ka košu, nije mu strano da krene sam u prodor kroz pun reket i „šumu“ ruku i gotovo uvek nađe rešenje. Neretko izvuče i najteže šuteve, koje retko ko uspe, a šutevi za pobedu su mu poslastica. To je ove sezone učinio protiv Dinamo Sasarija, u prvoj fazi Evrolige.

Njegova statistika govori sama za sebe - na čak 12 od 15 utakmica imao je dvocifren učinak i samo je u dva navrata išao „ispod“ 15 koševa, a beleži prosečno 15,1 poen. Bez sumnje, Branko Lazić, Čarls Dženkins i Nemanja Dangubić imaće pakleno težak zadatak i od njihove dobre odbrane mnogo toga će zavisiti. Jer ako zaustave Andersona - odradili su više od pola posla za kompletan tim!

No, defanzivna linija crveno-belih moraće da obrati mnogo pažnje i na tandem Milaknis-Jankunas, koji funkcioniše na različitim talasnim dužinama. Dok Milaknis često koristi fokus protivnika na Andersona kako bi se iskrao van vidokruga i pogodi trojke kojim „zatrpava“ koš, Jankunas cirkuliše oko reketa i zbog svoje građe ume da bude veliki zalogaj za mnoge.

Još kad na to dodamo sidraše Javtokasa i Gudaitisa i prekaljenog asa Darijusa Songajlu, jasno je zašto je Žalgiris moćnijim rivalima poput Reala, Efesa i Makabija bio trn u oku.

Posle pobede nad Albom Zvezda mora da iskoristi momentum. Vodeći kadrovi crveno-belih nekoliko puta su istakli da je plasmanom u TOP 16 fazu ostvaren klupski cilj za ovu sezonu. Ali, ako se ukaže prilika, što ne otići i korak dalje? Naravno, da bi se tako nešto i ostvarilo Mitroviću, Marjanoviću, Vilijamsu i društvu potreban je trijumf nad Žalgirisom. U suprotnom, šanse da se Zvezda plasira u četvrtfinale bile bi svedene na minimum.

U klubu je postavljen cilj da se od Kombank Arene napravi atmosfera Pionira, kako bi se protivniku jasno stavilo do znanja da im neće biti ni najmanje lako. Stefan Jović će, kako je potvrđeno MOZZART Sportu, definitivno propustiti meč sa Žalgirisom, ali to bi mogla da bude šansa za neke druge igrače da iskoriste svoju minutažu da naprave nešto više! 

Crvena zvezda - Žalgiris, 16 godina kasnije...

(FOTO: MN Press)


tagovi

Zlatko BolićVlade Divackk ŽalgirisEvroligaFK Crvena zvezdaArvidas Sabonis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara