Slavlje Džonatana Dejvida (AFP)
Slavlje Džonatana Dejvida (AFP)

Monako ju je overio, a Dejvid doveo Lil pred vrata Lige šampiona!

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.05.24. | 23:01

Srpski napadač Andrej Ilić upisao prve minute posle teške povrede, operacije i duge pauze, Lion i Marselj jure Lans u borbi za Evropu, Lorijan gotovo izvesno ispao

Svode se računi u francuskoj Ligi 1. Park Prinčeva ispratio je Kilijana Embapea spektakularnom koreografijom, a ovaj se Parizu zahvalio oproštajnim golom. Duel Pari Sen Žermana i Tuluza (1:3) nije imao takmičarski značaj u 33. kolu, ali je večeras po Francuskoj i te kako bilo timova koji su znali za šta se bore.

Monako je na jubileju i 200. nastupu Visama Ben Jedera golovima Utare i Fofane rutinirao Monpelje na De la Mosonu (0:2), obezbedivši mesto u Ligi šampiona naredne sezone. Istovremeno, Lil je izvojevao izuzetno važnu pobedu, ali matematički još nije obezbedio mesto u evropskoj eliti jer borbu za pozicije tri (direktno mesto u LŠ) i četiri (kvalifikacije za LŠ) vodi sa Brestom i Nicom. Nakon večerašnjeg trijumfa u Nantu (1:2) Doge su zaposele treće mesto i apsolutno sve od njih zavisi. Imaju isto bodova kao Brest, ali za dva pogotka bolju gol razliku, dok ih u završnoj rundi čeka okršaj upravo sa Nicom. Ipak, tim sa Azurne obale pre toga mora da pobedi Pari Sen Žermen na Alijanc Rivijeri kako bi ostao u konkurenciji i uoči finalne runde.

Izabrane vesti

Ključnjim za pobedu Lila, na čiju se klupu posle operacije zgloba i duže pauze vratio srpski napadač Andrej Ilić (ušao u 90+1), ispostavili su se pogoci Džonatana Dejvida. Kanadski golgeter je izveo samostalni blickrig, načeo domaćina u osmom, a onda ga bacio na kolena tri minuta kasnije.

O dominaciji Lila u prvom poluvremenu jasno svedoči i napredna statistika. Doge su imale čak 26 kontakata sa loptom u protivničkom šesnaestercu, dok je Nant to učinio samo u dva navrata. Nikada odtkako je Opta počela da analizira podatke u sezoni 2006/07, ekipa sa stadiona Pjer Moro nije imala dominantnije brojke.

U nastavku utakmice gosti su usporili, dozvolili ekipi sa Bužoara da u 54. minutu izjednači preko Abilina, ali ne i da im pomrsi račune u samom finišu sezone.

Umesto velikog koraka ka opstanku napravio, Mec je prosuo prednost protiv Strazbura i za od 89. do drugog minuta nadoknade ostao bez ičega - 2:1. Vodio je gost od 54. minuta golom Mikautadzea, ali su Emega i Andrej Santos brzopotezno šokirali ekipu sa severoistoka države. Ovakav ishod nije mnogo promenio po pitanju direktnog ispadanja iz lige, budući da Lorijan ima tri boda manje i za sedam pogodaka lošiju gol razliku. Dalke, gotovo je neverovatno da će Mec ispustiti mesto u baražu za opstanak. Međutim, da je slavio, pretio bi Avru i Nantu koji su iznad crte.

Budući da su mu ostale dve utakmice do kraja sezone, Marselj je ostavio sebi nade da može da izbori mesto u Evropi. Ekipa sa juga Francuske je na Velodromu potpisala Lorijanu presudu isprativši ga iz Lige 1 u drugi rang francsukog fudbala - 3:1.

Prvo lice Marseljevog 12. trijumfa ove sezone bio je dvostruki strelac Pjer Emerik Obamejan. Gabonac je sa 34 godine i 329 dana postao najstariji igrač Marselja sa 15 ili više ligaških golova još od Marija Zatelija koji je to učinio još u vremenu nakon Drugog svetskog rata, u sezoni 1946/47.

Lion je sebi kupio sebi šansu da u poslednjoj rundi pojuri Evropu. To je Dečacima omogućila pobeda nad Klermonom (0:1), ali će im u 38. kolu biti neophodan kiks Lansa protiv Monpeljea, a istovremeno i njihova pobeda protiv Strazbura. Lans je sebi otežao posao budući da je dozvolio da mu Ren preko Salaha u 82. minutu otkine važne bodove u borbi za Evropu.

FRANCUSKA LIGA 1 – 33. (PRETPOSLEDNJE) MESTO

Petak

Brest - Rems 1:1

Nica - Avr 1:0 (1:0)

/Boga 12/

Nedelja

Klermon - Olimpik Lion 0:1 (0:0)

/Mangala 53/

Monpelje - Monako 0:2 (0:0)

/Utara 52, Fofana 65/

Nant - Lil 1:2 (0:2)

/Ablin 54 - Dejvid 8, 11/

Marselj - Lorijan 3:1 (2:1)

/Obamejan 36, 54, Žigo 41 - Mendi 43/

PSŽ - Tuluz 1:3 (1:1)

/Embape 8 - Dalinga 13, Gboho 68, Magri 90+5/

Ren - Lans 1:1 (0:0)

/Salah 82 - Fulžini 48/

Strazbur - Mec 2:1 (0:0)

/Emega 89, Andrej Santos 90+2 - Mikautadze 54/

***kvote su podložne promenama



tagovi

Džonatan DejvidLilMarseljPjer Emerik ObamejanLion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara