"Markus Vilijams"
"Markus Vilijams"

Zvezdini blistavi momenti: Pogledajte listu pet najubedljivijih evropskih pobeda na gostovanjima! (ANKETA)

Vreme čitanja: 3min | pet. 14.11.14. | 16:40

Protiv Kuće klub s Malog Kalemegdana upisao je najvažniji, ali ne i najubedljiviji trijumf... Na jednom meču bilo je čak 40 razlike...

Markus Vilijams

Košarkaši Crvene zvezde pregazili su Vitoriju kao plitak potok, a Laboral Kući zadali jedan od najtežih poraza kod kuće u novijoj istoriji kluba. Ekipa Dejana Radonjića je ubedljivom igrom od prvog do poslednjeg minuta prikazala daleko najbolju evropsku partiju ove sezone, a trijumf nad baskijskim klubom značajno je olakšao posao u daljoj borbi za TOP 16 fazu.

Izabrane vesti

Ipak, demonstracija sile koja je viđena na parketu Arene "Fernando Buesa" naterala je mnoge da se zapitaju - koje su najubedljivije evropske pobede crveno-belih na gostovanjima u XXI veku?

Uključujući i susret sa Laboral Kućom, Crvena zvezda je u ovom milenijumu još četiri puta slavila sa 20 i više koševa razlike, a mi ćemo vas podsetiti i na detalje iz tih susreta. Ovaj meč nalazi se na petoj poziciji, ali, naravno, ne smemo zaboraviti da naglasimo da je uspeh u Vitoriji možda i najvažniji. Jer, put do ostvarenja konačnog cilja (čitaj: plasmana u drugu rundu Evrolige) sada je znatno lakši.

4. TURK TELEKOM - CRVENA ZVEZDA 67:89 (3. kolo druge faze Evrokupa, sezona 2009/10)

Predvođeni Aleksandrom Trifunovićem crveno-beli su trijumfom u Ankari napravili veliki korak napred ka plasmanu u četvrtfinale drugorazrednog takmičenja, uz čak šestoricu igrača sa dvocifrenim učinkom. Najefikasniji strelci bili su Nemanja Bjelica (6sk, 6as), Filip Videnov (5sk) i Oliver Stević sa po 15 koševa, dok su Vladimir Štimac (6sk) i Vuk Radivojević (5as, 4sk) dodali po 12 poena. U sastavu Crvene zvezde tada su igrali jhoš i Marko Kešelj, ali i Nemanja Nedović, koji je tada bio najmlađi igrač u timu.

Detalj iz meča s Ritasom prošle sezone

3. LIJETUVOS RITAS - CRVENA ZVEZDA 75:99 (10. kolo grupne faze Evrolige, sezona 2013/14)

Ako ništa drugo, Beograđani su se od najjačeg društva oprostili sa stilom, pošto su Vilnjusu pokazali kako seče srpska oštrica. Na tom meču, baš kao i u dosadašnjem delu sezone, apsolutno nezaustavljiv bio je Boban Marjanović, koji je meč završio sa 25 poena, 11 skokova i indeksom korisnosti 33! Njemu su podršku pružili Demarkus Nelson sa 12 koševa i tri asistencije, Blejk Šilb je odigrao jednu od poslednjih partija u dresu beogradskog sastava i dodao 11 koševa, dok su Raško Katić i Jaka Blažič uknjižili po deset poena. Pamtiće ova generacija Zvezdinih igrača trijumf u Litvaniji i po rekordu. Naime, crveno-beli su ostvarili najubedljiviju evroligašku pobedu u gostima jednog srpskog kluba. Dosadašnji rekord držao je Partizan koji je u sezoni 2003/2004. u Rimu savladao Lotomatiku rezultatom 77:63. Razlika je mogla da bude i daleko veća, s obzirom na to da je Zvezda u finišu trećeg perioda vodila sa 32 koša razlike!

2. FRANKFURT - CRVENA ZVEZDA 62:89 (3. kolo grupne faze ULEB Kupa, sezona 2005/06)

Svakako jedan od najinteresantnijih rostera u novijoj istoriji Zvezde viđen je u sezoni 2005/06. Na klupi je sedeo Dragan Šakota, od stranaca su bili čuveni Leri O'Benon i Džerod Henderson, dok su tim činili još i igrači poput Gorana Jeretina, Vujadina Subotića, Milka Bjelice, Vladislava Dragojlovića, Čedomira Vitkovca, Vuka Radivojevića, Stivena Markovića i Čiče Gurovića! Srpskom timu je trijumf u Frankfurtu bio drugi u nizu, a odlične role imali su Dragojlović sa 18 poena i sedam skokova, dok je Gurović ubacio koš manje, uz po tri asistencije i skokova. 

Crveno-beli su imali lep izlet u Nemačku, budući da su pitanje pobednika rešili već na poluvremenu. Zvezda je od starta nametnula svoj ritam igre i posle prve četvrtine imala je prednost od deset poena, a tri minuta pre kraja druge deonice Beograđani su vodili sa ogromnih 27 poena.

1. BENFIKA - CRVENA ZVEZDA 66:106 (4. kolo grupne faze ULEB Kupa, sezona 2004/05)

Najubedljiviju evropsku pobedu u novijoj istoriji beogradski crveno-beli ostvarili su protiv Benfike, koja je naravno daleko poznatija u fudbalskom nego u svetu igre pod obručima. Ekipa Aleksandra Trifunovića imala je neverovatnu šutersku partiju, pošto je za tri poena imala fantastičnih 11/15, za dva 26/47, a čak šestorica igrača upisala su dvocifrene brojke. Najbolji među njima bio je Slavko Stefanović sa 23 poena (4/4 za tri, 4sk), 19 je dodao Vujadin Subotić, uz sedam uhvaćenih lopti, dok je 16 postigao Milko Bjelica. Interesantno i njih dvojica imala su perfektan učinak sa distance (po tri ubačene trojke), pa Benfika potop nikako nije mogla da izbegne...

Za kraj, vredi pomenuti da su pobede nad Benfikom i Frankfurtom ubeležene u novembru. Crveno-belima baš prijaju jesenji novembarski dani...

(FOTO: MN Press, Star Sport)


tagovi

Aleksandar TrifunovićBoban MarjanovićFK Crvena zvezdaDžerod HendersonEvrokupEvroligaFilip VidenovJaka BlažićLeri O'BenonMilan GurovićMilko BjelicaNemanja BjelicaNemanja NedovićOliver StevićSrbijaVujadin SubotićVuk Radivojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara