A-liga: Nastavak prekinutog gradskog derbija posle 110 dana

Vreme čitanja: 4min | uto. 04.04.23. | 23:40

Melburn Siti i Melburn Viktori odigraće 70 minuta utakmice, u koju domaćin ulazi sa golom prednosti (1:0)

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Huligansko divljanje kakvo se ne pamti u australijskom profesionalnom sportu, a koje se 22. decembra prošle godine odigralo na utakmici Melburn Sitija i Melburn Viktorija, nanelo je trajnu štetu ovom gradskom derbiju. Pri rezultatu 1:0 za Siti, u 21. minutu utakmice, na teren su upali navijači Viktorija, koji su izazvali nerede u kojima je povređeno više ljudi.

Izabrane vesti

Ove srede (13.00 časova), tačno 110 dana kasnije, melburnski derbi će se nastaviti od tog 21. minuta u kojem je i prekinut. Mada, u početku nisu baš svi bili za takav epilog.

To i ne čudi kada se zna kolike su bile razmere incidenta. U opštem metežu najgore je prošao golman Melburn Sitija Tom Glaver, koji je zaradio veliku posekotinu na licu, nakon što ga je jedan huligan iz neposredne blizine udario metalnom kofom u glavu. Lakše su povređeni i sudija Aleks King, dvojica pripadnika obezbeđenja i jedan televizijski snimatelj.

Iako je u post festumu ovog incidenta bilo i poziva Fudbalskoj federaciji Australije da registruje meč službenim rezultatom 3:0 za Siti, pa čak i da se oduzme nekoliko bodova Viktoriju, iz „kuće fudbala“ je posle dužeg većanja stigla odluka da se derbi ipak odigra u terminu koji će biti naknadno određen.

FF Australije se zadovoljio time da po prvi put u istoriji A-lige izrekne novčanu kaznu zbog navijačkih izgreda – 550.000 australijskih dolara, odnosno oko 350.000 evra. Uz to, Viktori je platio i štetu pričinjenu na stadionu u iznosu od 150.000 dolara, a u paketu kazni zabranjeno je navijačima da unose megafone, bubnjeve i barjake na stadion do kraja ove sezone.

Takođe, ukoliko se i najmanji incident ponovi u naredne tri godine, klub će biti kažnjen oduzimanjem deset bodova, pošto je pod uslovnom kaznom do sezone 2025/26.

Iako je u međuvremenu odigran jedan melburnski derbi, onaj koji je dolazio po rasporedu prvenstva (Viktori slavio sa 3:2), odgovarajući termin za nastavak prekinute utakmice dugo nije mogao da bude određen. Konačno, izabran je 5. april, između dva redovna kola A-lige.

Ovaj, po mnogo čemu neobičan meč, trajaće samo 70 i kusur minuta i ima veliki značaj za obe ekipe. S jedne strane, Melburn Siti želi da pobedom napravi verovatno odlučujući korak ka osvajanju prvog mesta na kraju ligaškog dela prvenstva i titule premijera A-lige. U ostvarenju tog cilja imaće i olakšavajuću okolnost da u nastavak meča ulaze sa prednošću od 1:0.

Nasuprot njima, Viktorijev ulog je plasman u plej-of. Ekipa trenera Tonija Popovića se sa dve uzastopne pobede vratila u život i ukoliko ove srede uspe da preokrene rezultat i zabeleži pobedu protiv gradskog rivala, popeće se na sedmo mesto, sa samo bodom manje od Sidneja koji trenutno drži poslednju od pozicija koje vode u diogravanje za šampionsku titulu.

Pored toga što će meč trajati kraće i što jedna ekipa već ima prednost, dobro je znati da će treneri moći da na teren pošalju drugačije sastave od onih koji su počeli prekinuti meč 22. decembra. To znači da će Viktori u timu imati odličnog Paragvajca Fernanda Romera, koji je početkom februara došao u klub i već u prvih nekoliko utakmica doneo napredak u igri i uspostavio sjajnu komunikaciju sa prvim strelcem ekipe, Urugvajcem Brunom Fornarolijem. Zahvaljujući ovom dvojcu, Viktori je pre dve sedmice pobedio Central Koust Marinerse (2:0), a Fornaroli je sam obavio posao na Novom Zelandu nedelju dana kasnije.

Viktoriju derbi dolazi u boljem trenutku, jer Siti ne može da se pohvali dobrim rezultatima. Dva teško izborena remija, protiv Njukasla i Mekartura, kao i bleda pobeda protiv Brizbejna, pokazali su da u igri lidera mnogo toga ne štima. Jedan od razloga za krizu je i povreda jedne od udarnih igli tima Metjua Lekija, koji neće igrati ni u derbiju.

Dobra vest za trenera Sitija Rada Vidošića je da će moći da računa na kapitena Skota Džejmisona, iako je u prošlom kolu isključen zbog dva žuta kartona. Naime A-liga je odlučila da Džejmison kaznu treba da odradi u narednom kolu, 23. kolu, a ne u nastavku zaostale utakmice s kraja prošle godine. Međutim, Vidošić do pred samu utakmicu nije znao za to...

"Tek danas (utorak) u 11 sati ujutro smo dobili pisano obaveštenje da Džejmison može da igra. Stvarno je neverovatno da su sačekali da završimo poslednji trening pred utakmicu, a onda su nas obavestili da igrač koji je dobio crveni karton u prethodnoj utakmici ipak može da igra. Zbunjujuće, zar ne", nezadovoljno je komentarisao Vidošić, koji je očigledno uigravao drugačiji sastav i taktiku, misleći da neće moći da računa na kapitena.

Derbi će s velikom pažnjom pratiti fudbaleri i navijači Adelajd Junajteda, jer u slučaju da Siti ne osvoji bodove, značajno će im skočiti šanse da mogu da ugroze lidera u preostala četiri kola i izbore privilegiju prvog mesta pred plej-of.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Australija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara