Lamin Džamal (© AFP)
Lamin Džamal (© AFP)

A šta ste vi radili kad vam je bilo 16 godina?

Vreme čitanja: 5min | sub. 16.09.23. | 08:50

Lamin Džamal se zabavlja i oduševljava, samo da tako nastavi

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Madrida)

A šta ste vi radili sa 16 godina?“ – osvanulo je na društvenim mrežama Barselone nakon turnira Đoan Gamper, a isto pitanje je postavio i španski Fudbalski savez pre nedelju dana posle susreta protiv Gruzije, ispod fotografije najnovije senzacije na poluostrvu.

Izabrane vesti

Lamin Džamal Nasraui Ebana rođen je 13. jula 2007. Datum deluje neverovatno za fudbalera koji bi uskoro trebao da potpiše prvi profesionalni ugovor sa Barsom, koji je debitovao sa prvim timom u aprilu ove godine, igrao u svim ovosezonskim ligaškim susretima, kao i u dva reprezentativna, postigao i prvi gol u dresu Španije. I koliko god se svi sa oprezom grizu za jezik, činjenica je da je Lamin Džamal za samo nekoliko meseci osvojio simpatije i divljenje cele zemlje.

Sve što radi je poslastica za statističare. Najmlađi je debitant u istoriji La Rohe, što mu nije bilo dovoljno, pa je u toj prvoj utakmici postao i najmlađi golgeter. A ni u Evropi se, kažu, nije videlo ništa slično u poslednjih 117 godina. U prvenstvu smo ga videli i pre toga, u utakmici protiv Betisa, gde je sa 15 godina postao najmlađi fudbaler koji je ikada zaigrao u dresu Barselone. Sada nas već ne čudi kada ga Ćavi stavlja u prvih 11 – u čemu je, pogađate, takođe bio najmlađi.

Mimo sve statistike, Džamal je prvenstveno poslastica za ljubitelje fudbala.

Igra u prvom timu zbog toga što je talentovan, pametan, što pravi dobre izbore, i najvažnije za fudbal: odluke u igri su mu skoro uvek ispravne, i uglavnom najbolje moguće“, objasnio je nedavno Ćavi i naglasio: „Sa 16 godina. Nešto zaista izvanredno“.

Mundo deportivo se podseća najboljeg Nejmara, čije karakteristike prepoznaje u Džamalu: maštovita igra, okretnost, preciznost, tehnika. Spada u igrače koji nose loptu zalepljenu za nogu, i čiji se resursi čine neograničenim. U onu vrstu fudbalskih genija, svojstvenijih Brazilu nego Španiji, čija je škola ulica, a ne akademija.

A Laminova ulica i podseća na brazilske favele. Kvart u kojem je odrastao, u mestu Mataro, severno od Barselone, je tipično siromašno naselje prepuno imigranata iz Afrike, Južne Amerike i Istočne Evrope.

I on sam je dete imigranata. Otac mu je Marokanac, majka iz Ekvatorijalne Gvineje.

Fudbal je naučio da igra u La Masiji, ali dribling je naučio ovde, na ulici“, objašnjava brat od strica, Moha, koji u slobodno vreme šoferiše Jamalu, jer, vozačka dozvola će još sačekati.

Počeo je da trenira u obližnjem klubu po imenu La Toreta, i tu ga je pronašao Barselonin skaut, koji ga je bez razmišljanja poveo sa sobom. Priča bi bila svakidašnja, da Džamal tada nije imao samo sedam godina. Na probnoj utakmici je dao 3 gola.

U dresu reprezentacije Španije protiv Gruzije (© Reuters)U dresu reprezentacije Španije protiv Gruzije (© Reuters)

Od tada, dom mu je La Masija, mada istraživači njegove kratke biografije ističu da ne zaboravlja odakle je. Tako je izmislio još jedan nemogući gest za proslavu golova – prstima pokazuje brojeve 3-0-4 - poslednje tri cifre poštanskog broja kvarta Rokafonda iz kojeg je potekao. A ta tri broja nosi i na kopačkama, zajedno sa zastavama zemalja njegovih roditelja.

Ipak, ti dalji, afrički koreni, deluju više simbolično. Lamin, kao i braća Vilijams, Ansu Fati ili Adama Traore, pripada generaciji novih Španaca, koji izgledom još uvek privlače pažnju, ali čiji je dom na poluostrvu i, ne protive se nimalo igranju u dresu Crvene furije.

Džamal je sazvan za dva kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ako zaigra još jednom, više nema mogućnosti promene koju izgleda i ne želi. Ono što je u startu delovalo kao administrativni potez selektora da bi „rezervisao“ mladu zvezdu za svaki slučaj, pretvorilo se u više nego uspešan debi, do te mere da Luis de la Fuente nije oklevao da ga u drugoj utakmici protiv Kipra uvede u igru od početka. I protiv Kipra je izveo za oduševljenu publiku u Granadi ceo repertoar – promene ritma, biciklice, okrete sa loptom, centaršueve spoljnim delom stopala, čak i jedan pokušaj olimpijskog gola.

Smelost šesnaestogodišnjaka koja ne prelazi granice egzibicije, nego je povezana upravo sa kvalitetima koje je istakao Ćavi – vizijom igre i ispravnim odluke. I uz to staloženost i sigurnost. Osvojio je sve trenere sa kojima je ikada došao u kontakt, posebno one u mlađim kategorijama neretko ih iznenađujući potezima koje nisu ni zamišljali. Ivan Karasko, zadužen za kadete Barselone govori o retko viđenom prirodnom talentu za fudbal, kojeg nije imao čemu da nauči i čiji limiti su još uvek nepoznati. Ili ne postoje. Pritom, u stanju je da igra na svim pozicijama u napadu.

A kako izgleda budućnost ovog super talenta? Džamal je naravno, nebrojeno puta upoređen sa Mesijem, sa paralelom u tome što su obojica doživela veliku premijeru na Đoan Gamperu. I mašinerija je krenula sa radom.

Za početak, Žorže Mendeš nije propustio priliku da ga stavi na listu „svojih“ fudbalera. Sada Portugalac vodi pregovore za potpisivanje prvog profesionalnog ugovora, koji zbog Džamalovih godina, može trajati samo do 2026. Poneki klub je već pokušao da ga odvede. Govori se o Mančester Sitiju, čak i o Realu. Deko, novi sportski direktor Barselone, najavio je da su pregovori, ipak, poodmakli i da, bar za sada, Lamin ostaje. Vrednost mu je, prema portalu Transfermarkt, 25.000.000, ali klub namerava da ga uvrsti u grupu odabranih sa otkupnom klauzulom od više od 1.000.000.000 evra.

Uz to, svi obećavaju da će ga zaštititi od prevremenog izgaranja. Od porodice, koja neprestano insistira na tome da se radi o mirnom dečku sa dve noge na zemlji, koji razmišlja samo o fudbalu, preko Ćavija i kluba koji će se truditi da ga fudbal zabavlja, kao što odgovara njegovim godinama, i da ga poštede povreda, do Mendeša koji će adekvatno zastupati njegove interese. (Sve prethodne tvrdnje mogu se shvatiti doslovno – ili ironično).

Konačno, pojavljuje se još jedna nova figura u tehničkoj upravi Barse. Bojan Krkić će od ove sezone biti zadužen da kontroliše prelazak mladih igrača u profesionalne kategorije. A Lamin će teško pronaći nekoga ko bi mu bolje izložio i objasnio opasnosti preranog kovanja u zvezde.

Suvišno je napominjati da su mnoge slične priče – kao i Bojanova - završile loše. Na primer, poslednji Mesijev naslednik igra u Brajtonu, a „desetka“ je opet bez vlasnika. Ali, ako se ne bude povređivao, a bude usredsređen tinejdžer i ako ga najbliže okruženje bude ispravno savetovalo, Lamin Džamal ima sve adute da obeleži jednu celu generaciju.

PRIMERA – 5. KOLO

Petak

Rajo Valjekano - Alaves 2:0 (1:0)

/Palazon 43p, de Frutos 82/

Subota

14.00: (1,57) Atletik Bilbao (3,80) Kadiz (6,50)

16.15: (3,80) Valensija (3,50) Atletiko Madrid (2,10)

18.30: (2,10) Selta (3,25) Majorka (4,10)

21.00: (1,40) Barselona (4,70) Betis (8,00)

Nedelja

14.00: (2,65) Hetafe (3,10) Osasuna (3,10)

16.15: (1,50) Viljareal (4,30) Almerija (6,50)

18.30: (1,60) Sevilja (3,90) Las Palmas (7,00)

21.00: (1,65) Real Madrid (3,70) Real Sosijedad (5,60)

Ponedeljak

21.00: (2,70) Granada (3,05) Đirona (2,80)

***Kvote su podložne promenama


PIŠE: Ognjenka MARIĆ


tagovi

BarselonaLamin Džamal

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara