Ako neko može da dostigne Kralja, onda je to Mbape

Vreme čitanja: 4min | sub. 17.12.22. | 13:39

Mladi superstar bi kroz nekoliko meseci mogao u svom posedu da ima nešto što niko nije u njegovoj dobi - dva Mundijala i Zlatnu loptu

Francuzi prizivaju fudbalske bogove. Žarko žele treću svetsku krunu, a drugu uzastopnu, i bez lažne skromnosti počinju da pišu i pričaju o onome što se dosad uglavnom šaputalo: Kilijan Mbape je na putu da dostigne velikog (po mnogima i najvećeg) Pelea; Brazilca koji je sa tri titule prvaka sveta apsolutno i bez konkurencije najuspešniji igrač na mundijalima.

Mladi napadač Pari Sen Žermena za sada je jednom krunisan, sutra bi mogao da bude po drugi put (ukoliko Francuska dobije Argentinu), a onda bi pred njim ostale najmanje još dve ili tri šanse da dostigne (ili prestigne) brazilsku legendu. Imajući u vidu koliko su karijere fudbalera u 21. veku postale duže, odnosno kakave mlade snage na raspolaganju imaju Francuzi, čak je izvesnije da će se Mbape pojaviti na još tri Svetska prvenstva. A onda bi pred sobom imao zaista jedinstvenu priliku.

Izabrane vesti

Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi obeležili su jednu epohu, poveliko fudbalsko razdoblje; Argentinac sutra u finalu čak ima priliku da se zasvagda 'razračuna' sa najvećim rivalom i odnese prevagu u tom decenijskom nadgornjavanju u potrazi za odgovorom ko je veći, bolji, uspešniji; međutim sve govori da fudbal neće predugo čekati na nove bogove. Jer kako stvari trenutno stoje Kilijanu Mbapeu proriče se upravo takav status.

U slučaju da sutra donese novu titulu Francuzima, momka iz Pariza istog časa obasjaće sva moguća svetla najveće fudbalske pozornice. I više niko neće moći da stane na put poređenju sa Peleom. Samo će Mesijeva i argentinska tuga biti veća od francuske i Mbapeove sreće. Ako se ipak dogodi da slave Gaučosi, Leo će imati veličanstven ispraćaj u penziju, svu planetarnu pažnju još neko vreme, a onda će žezlo svakako morati da preda klupskom drugu.

Okreni-obrni, Mbapeovo vreme tek dolazi. Smena generacija je neizbežna, rekordi su ugroženi.

Jedan, doduše, neće moći da padne sve i da Kilijan u nedelju po drugi put podigne Zlatni globus. Pele će ostati najmlađi vlasnik dve titule prvaka sveta, pošto je u leto 1962. nakon trijumfa Brazila u Čileu imao nepune 22 godine. Kada bi Francuzi slavili Mbape bi se dičio s dve krune dva dana pre 24. rođendana. S napomenom da se Pele u Čileu povredio u drugoj utakmici grupne faze (protiv Čehoslovačke) i više nije mogao na teren. Trofej mu je, razume se, pripisan, ali svaki će relevantni fudbalski istoričar reći da je ta titula Garinčina.

Mbape je (kao i Pele u Švedskoj 1958) imao veliki uticaj na osvajanje prvog od dva vezana šampionata, međutim za razliku od Brazilca, i na drugom je ključna karika, najbolji igrač svog tima. Mogao bi da završi i kao prvi strelac turnira. S te strane gledano čak je u prednosti nad Peleom.

Mbape sutra može da se poravna sa Kraljem u još jednom - da postigne gol u dva finala SP. Osim slavnog Brazilca to su do sada uspela samo još tri igrača: Vava, Paul Brajtner i Zinedin Zidan. Pred istim izazovom nalazi se i Antoan Grizman...

Kako će ishod Mundijala i te kako imati uticaja na izbor dobitnika iduće Zlatne lopte, biće to ekstra motiv za Kilijana Mbapea. Učinak od 26 golova i sedam asistencija u dosadašnjem toku sezone (31 utakmica) definitivno ga kvalifikuje za tu trku. Pa ako u njoj i slavi, imao bi kraj svog imena nešto što niko nije u toj dobi - dva Mundijala i Zlatnu loptu.

Postigao gol(ove) sutra ili ne, Francuz - pre svega zbog godina - ozbiljno ugrožava i najbolje strelce Svetskog kupa svih vremena. Na njegovom kontu već je devet pogodaka na dva nekompletna turnira, a ispred su, osim veterana Mesija i Tomasa Milera, sve sami penzioneri: Lineker, Batistuta, Lato, T. Miler (po 10), Klinsman, Kočiš, Mesi (po 11), Pele (12), G. Miler (14), Ronaldo (15), Klose (16 golova).

Jasno je da i lidera može da ugrozi pre svoje 30. ukoliko ga zdravlje posluži.

A kad smo već kod golgeterskih dometa generalno gledano, Mbape je dobrom putu da i u tom smislu potuče konkurenciju. Kada je pre desetak dana protiv Poljske po drugi put zatresao mrežu, statističari su registrovali da je to bio njegov 250. pogodak u profesionalnoj karijeri na 360. utakmici. Prirmera radi, Ronaldu je za taj rezultat bilo potrebno čak 150 mečeva više, Lionelu Mesiju 19.


tagovi

Katar2022PeleKilijan Embape

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara