Kilijan Mbape i Lionel Mesi (©Reuters)
Kilijan Mbape i Lionel Mesi (©Reuters)

Mbape i Mesi, sanjajući Pelea i Maradonu

Vreme čitanja: 5min | sub. 17.12.22. | 09:53

Konačno ćemo imati heroja u kome se prepoznaju generacije

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Može da ostane samo jedan, kao u Hajlenderu sa Šonom Konerijem i Kristoferom Lamberom. U prethodnim danima su otpali Kristijano Ronaldo i Nejmara, ostalu su samo dvojica, dragulji PSŽ-a: alfa i omega Argentine Leo Mesi i najblistavija zvezda francuskog multietničkog fudbalskog neba Kilijan Mbape.

Izabrane vesti

Poslednji veliki protagonista koji je krčio svojoj reprezentaciji put ka tronu prvaka sveta bio je Ronaldo, onaj originalni, pre dvadeset godina na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji. Ronaldo je bio i akter poslednjeg duela dvojice divova za titulu šampiona planete i oreol najboljeg igrača: pre 24 godine, u Parizu, sa Zinedinom Zidanom.

Dakle, prvi put u ovom veku ćemo videti finale u kome će ukrstiti koplja dva najveća igrača današnjice: Lionel Mesi i Kilijan Mbape. Kuriozitet je da je laskava titula na prethodna četiri Mundijala odlazila igračima poraženih ili čak trećeplasiranih timova. U Nemačkoj 2006. godine, Zidanu je bila slaba uteha što je bio proglašen za najboljeg igrača budući da nije zatvorio berićetnu karijeru kao prvak sveta.

Niko ne zna, verovatno ni sam Dijego Forlan, zašto su njega izabrali za najboljeg igrača u Južnoj Africi 2010. godine. Ne samo zato što je Urugvaj stigao treći, iza Holandije i Urugvaja.

Leo Mesi je takođe kao “poraženi” proglašen za najboljeg fudbalera Mundijala u Brazilu. Izbor FIFA je ličio na davanje “Nobelove nagrade za mir” Baraku Obami, ne zbog onoga što je uradio, nego zbog onoga što se verovalo da bi mogao da uradi.

(©Reuters)(©Reuters)

Praksa je nastavljena i u Rusiji pre četiri godine kada je uprkos francuskim asovima koji su je i te kako zaslužili premija za top igrača Mundijala otišla u ruke Luke Modrića, kapitena gubitničke selekcije u finalu.

Mundijal u Kataru će vratiti stari sjaj najvažnijoj sportskoj manifestaciji, uz dužno poštovanje prema letnjim Olimpijskim igrama. Mesi će, ako pobedi Argentina, ovog puta zasluženo poneti oreol najboljeg. Mbapeu neće moći, još jednom, da “skinu” lično zadovoljstvo zbog političke korektnosti ako izađe trijumfalno sa travnjaka Lusaila.

Konačno ćemo imati heroja u kome se prepoznaju generacije. Posle Peleove iz 1958. i 1970, Bekenbaureove iz 1974, Kempesove iz 1978, Rosijeve iz 1982, Maradonine iz 1986, Bebetove i Romariove iz 1994, Zidanove iz 1998. i Ronaldove iz 2002, Mbape i Mesi će obeležiti 2022.

Kuriozitet je i da se Mesi, ne samo zbog etničke pripadnosti, poredi sa Maradonom, a Mbape sa Peleom. Dvojica fudbalera koji zauzimaju u imaginarnoj kolektivnoj svesti mesta dvojice najbolji igrača svih vremena i dele fudbalsko planetarno pleme na “gvelfe i gibeline”.

Mesi bi sa titulom prvaka napravio poslednji korak koji mu nedostaje da obezbedi sebi ulaznicu u Panteon najvećih fudbalera ikada, pored Maradone i Pelea, a Mbape bi otvorio vrata da bude prvi igrač posle Pelea koji ima šansu da osvoji tri šampionska naslova. Mbape bi postao i najmlađi, posle Pelea, igrač sa dve svetske krune ako u nedelju Francuzi ponove podvig iz Moskve pre četiri godine.

(©Reuters)(©Reuters)

Oni koji su dovoljno stari da se sećaju Pelea kažu da Mbape ima karakteristike koje podsećaju na “O Reja”, ali da ako već hoćemo da poredimo francuskog dragulja s nekim onda je to Ronaldo, onaj kome ne treba ime ili skraćenica da bi znali o kome se radi.

Mbape je uspeo u onome što nisu njegovi prehodnici, uključujući Nejmara, razbio je duopol Mesi - Kristijano Ronaldo. Mesi i Ronaldo su dominirali planetarni fudbalom deceniju i po i sada riskiraju da ih detronizuje francuski as.

Za razliku od CR7 koji je postao senka igrača koji je bio, Leo Mesi ima šansu da završi reprezentativnu karijeru kao pobednik, da odigra svoj “Last dance” koji će postati epski.

Mesi i Mbape nisu prijatelji. Poštuju se, ali su distancirani jedan od drugog i pored toga što je Leo snabdeo Kilijana sa 15 asistencija koji su pretvoreni u golove. Istine radi, i Mbape je naučio da uzvraća u ovoj sezoni, od pet dodavanja koji su krunisani pogotkom, tri su bili za Mesija.

(©Reuters)(©Reuters)

Ipak, Mbape se drži “frankofonaca” u PSŽ, najbolji prijatelj mu je Hakimi, dok je Leo vezan za svoju južnoameričku ekipu, Brazilci i Argentinci su kao Srbi i Hrvati, kada su u istom timu, po pravilu su najbolji prijatelji. Naravno, uvek ima izuzetaka koji potvrđuju pravilo.

Asovi Gaučosa i Galskih petlova su ukrstili tri puta koplja u njihovim karijerama. Mbape je mnogo bolje prošao: dve pobede i remi. Francuska je u Rusiji pobedila u osmini finala Argentinu, a Mbape je bio najbolji igač meča sa dva gola gola i asistencijom. Francuz je bolje prošao i u duelu PSŽ-a i Barse pre malo manje od dve godine, pobeda 4-1 i remi 1-1: Mbape je dao četiri od pet golova za PSŽ, a Mesi oba za Barsu. Ipak, u nedelju će biti sasvim druga priča.

Mbape ima jednu vrlo važnu prednost. Francuska može da pobedi i bez najboljeg Kilijana - to smo videli protiv Engleske u četvrt finalu - Argentina bez Mesija nema plan B. Selektor Skaloni je u potpunosti bazirao igru na svom kapitenu, sve se vrti oko njega: desetori reprezentativaca na terenu imaju precizne zadatke dok je Mesi umetnik koji radi šta želi, kad želi i koliko želi.

(©Reuters)(©Reuters)

Mesi je u svlačionici Argentine neprikosnoveni lider, gotovo božanstvo, Mbape nije. Mesi je supstanca Skalonijeve selekcije, Mbape je ogromna dodatna vrednost Dašanove reprezentacije.

U svakom slučaju, na stadionu Lusail će sedeti dva čoveka koji neće moći da izgube - šeik Tamim ibn Hamad el Tani i njegova desna ruka i prvi čovek PSŽ-a Naser el Kalaifi - a i kako bi kada su Mesi i Mbape deo njihove dragocene kolekcije izložene u Parizu.

Za El Tanija i El Kalaifija je finale Argentina - Francuska završnica iz snova: pozornica najskupljeg Mundijala u istoriji zakićena sa dva najprestižnija fudbalska dijamanta, Mesija i Mbepea, u katarskoj kruni PSŽ-a. Ćef koji ih je koštao preko milijardu evra: Mesi će ih na kraju koštati preko 200.000.000 evra (bruto iznos), dok će PSŽ-ov završni račun na ime Mbape, ako ostane do kraja ugovora, iznositi malo manje od milijardu evra (175.000.000 transfer, bruto iznos plata i premija malo više od 800 miliona evra). Ima se, može se…



tagovi

Katar2022Lionel MesiKilijan EmbapeDijego Armando MaradonaPele

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara