Australijanci iznenadili spiskom: Arnold kod kuće ostavio zeta i Toma Rogića, a poveo 18-godišnjaka

Vreme čitanja: 3min | uto. 08.11.22. | 09:54

Mladi Kristijan Volpato odbio poziv, Miloš Degenek posle Rusije na spisku i za Katar

Učesnici Mundijala polako otkrivaju karte. Australija je četvrta reprezentacija koja je pokazala svoje, a selektor Sokerusa Grejam Arnold priredio je naciji nekoliko velikih iznenađenja.

Pre svega što je sa spiska izostavio svog zeta Trenta Sejsnberija. Ne samo iz razloga što je štoper Al Vakre izabranik njegove ćerke Elize, već zato što je reč o fudbaleru koji je bio standardan na Svetskom prvenstvu u Rusiji, odigrao najveći deo kvalifikacija za predstojeći Mundijal i ukupno 61 nosio dres reprezentacije, tri puta sa trakom oko ruke.

Izabrane vesti

"Bila je to veoma, veoma teška odluka. Razgovarao sam sa Trentom o tome kako fizički stoji u ovom trenutku. Nije igrao nekoliko nedelja. On trenutno igra ovde u Kataru, ali sam se odlučio za igrače kao što su Hari Sutar i Kaj Raules koji su radili i nastavljaju da rade vrlo dobro", rekao je Arnold.

Iznenađenje je i odsustvo Toma Rogića, 29-godišnjaka srpskih korena, prema mišljenju mnogih u zemlji najboljeg fudbalera Sokerusa, koji je za Australiju odigrao 53 utakmice i postigao deset golova. Rogić je prošlu sezonu završio u odličnoj formi, osvojivši titulu sa Seltikom, ali je iz privatnih razloga propustio ključne utakmice plej-ofa za Mundijal, potom više od dva meseca bio bez kluba pre nego što je potpisao za Vest Bromvič Albion.

"Pričao sam sa Tomijem, Toni Vidmar je iz Australije išao do Vest Broma kako bi ga gledao… Ipak, na kraju sam mogao da odaberem samo dvojicu igrača na svakoj poziciji", obrazložio je Arnold odluku da ne pozove Rogića.

Mnogima u tamošnjoj fudbalskoj javnosti nije jasno zbog čega nema ni Mičela Langeraka. Nekadašnji golman Dortmunda, Štutgarta i Levantea, a trenutno čuvar mreže Nagoja Grampusa, vratio se iz reprezentativne penzije početkom ove godine, i mnogi su očekivali da će na Svetskom prvenstvu biti prva rezerva Metu Rajanu. Međutim, Arnold se pored Rajana opredelio za heroja iz plej-ofa Endrjua Redmejna i Denija Vukovića, iako je Langerak od starta 2021. godine više puta sačuvao mrežu nego pomenuta trojica zajedno.

Na spisku od 26 imena među kojima će 17-orici Mundijal u Kataru biti prvi u karijeri našlo se i ime Garanga Kuola, 18-godišnjeg napadača koji će na zimu već dogovorio transfer iz Sentral Koust Marinersa u Njukasl, najmlađi Australijanac na nekom Sveskom prvenstvu ikada. Bio je Arnold spreman da ukaže istu čast i 19-godišnjeg Kristijanu Volpatu, zvao ga tri puta pre nego što je saopštio spisak, ali ga je vezni fudbaler Rome odbio pod obrazloženjem da je prerano za donošenje takve odluke, s obzirom na to da ima mogućnost da nastupa za Italiju koju je već predstavljao u mlađim kategorijama.

Od onih koji su pre četiri godine predstavljali Australiju u Rusiji tu su još Miloš Degenek, Aron Muj, Metju Leki, Aziz Behič...

Australijanci će igrati u grupi sa Francuskom, Danskom i Tunisom.

KOMPLETAN SPISAK

Golmani: Metju Rajan (Kopenhagen), Endrju Redmejn (Sidnej), Deni Vuković (Sentral Koust Marinersi)

Odbrana: Miloš Degenek (Kolumbus Kru), Aziz Behič (Dandi Junajted), Džoel King (Odenze), Natanijel Etkinson (Harts), Fran Karačić (Breša), Hari Sutar (Stouk), Kaj Raules (Harts), Bejli Rajg (Sanderlend), Tomas Deng (Albireks Nigata)

Vezni red: Aron Muj (Seltik), Džekson Irvin (Sankt Pauli), Ajdin Hrustić (Verona), Kianu Bejkus (Sent Miren), Kameron Devlin (Harts), Rajle Mekgri (Mildzbro)

Napad: Aver Mabil (Kadiz), Metju Leki (Melburn Siti), Martin Bojl (Hibernijan), Džejmi Meklaren (Melburn Siti), Džejson Kamings (Sentral Koust Mariners), Miček Djuk (Fagijano Okajama), Garang Kuol (Sentral Koust Mariners), Kreg Gudvin (Adelejd Junajted)


tagovi

Katar2022Fudbalska reprezentacija Australije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara