TSC u Bragi (©MN Press)
TSC u Bragi (©MN Press)

Bačka Topola na nogama, došla je Evropa: S verom u čudo, ali i realnost je lepa

Vreme čitanja: 4min | uto. 15.08.23. | 11:04

TSC večeras protiv Brage igra revanš kvalifikacija za Ligu šampiona (20.00)

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Bačke Topole/

Utorak, 15. avgust 2023, veliki je dan u istoriji Topolskog sportskog kluba. Da ste pre deset godina šetali ulicama Bačke Topole i meštanima pričali da ih čeka ono što će se danas dogoditi, teško da bi vam iko poverovao. Ali, čuda su u fudbalu moguća, a upravo su se u gradiću na severu Srbije uverili u to. Lokalni TSC uspeo je prošle sezone da se domogne drugog mesta u Mozzart Bet Superligi i plasira u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Danas je, zato, Evropa gost Bačke Topole. Konkretno, portugalska Braga.

I pored toga što rival ima tri gola prednost iz prvog meča, kada je na svom arhitektonskom biseru izgrađenom u nekadašnjem kamenolomu slavio 3:0, interesovanje za utakmicu je veliko. Mnogo veće nego što kapacitet TSC arene od 4.500 mesta može da ugosti, pa će za sve koji ne dođu do ulaznica biti obezbeđen TV prenos na čak tri kanala - Arena Sport Premium 1, RTS 2 i Panon RTV.

Imali su Topolčani prilike u prošlosti da na starom gradskom stadionu vide Tomasa Lemara, Adrijena Rabioa, Breda Fridela kroz mlađe selekcije nacionalnih timova, ali ne i da njihov klub ugosti neko poznatije evropsko ime u bilo kakvom takmičenju UEFA. Slast igranja Evrope je pre tri godine, zbog izgranje stadiona, ukrala Senta, ali čekanje je naplaćeno s kamatom. Nije isto igrati treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Brage i drugu rundu kvalifikacija za Ligu Evrope protiv FCSB (nekadašnje Steaue). A, tu je i bonus!

Bez obzira na učinak u kvalifikacijama za elitno takmičenje, TSC ima garantovanu grupnu fazu Lige Evrope. U slučaju da priredi senzaciju i eliminiše Portugalce, poslednji stepenik do snova biće Panatinaikos ili Olimpik Marselj (Grci imaju prednost 1:0 iz prvog meča), ali i da ne uspeju u tome, izabranici Žarka Lazetića naći će se na žrebu sa Liverpulom, Romom, Vest Hemom, Viljarealom, Atalantom... Pa, budimo iskreni: treba verovati u čudo, ali i realnost izgleda jako lepo.

I pored velike prednosti u korist Brage, sigurno je da igrači TSC-a neće istrčati na teren sa belom zastavom. Pokušaće da na krilima svojih navijača ostvare što bolji rezultat. Ipak, realnost je takva da bi i pobeda koja ne donosi prolaz bila prihvatljiva. Ako se već oprašta od borbi za mesto u Ligi šampiona, bitno je da viceprvak Srbije to učini dostojanstveno.

Ceo doživljaj večeras u Bačkoj Topoli očekuje se da bude za istoriju, pa neće i ne sme da fali motivacije. Atmosfera je na nivou, TSC je između mečeva sa Bragom savladao Radnički Kragujevac 1:0 u napetom meču. Gol Saše Jovanovića u 85. minutu ubrizgao je Topolčanima injekciju samopouzdanja, pa nema dileme da će večeras svim silama krenuti na gol Arsenalista. Dok je Braga u Srbiju stigla posle poraza od Famalikaa u šampionatu Portugalije (1:2 kod kuće).

Zagolicao je taj rezultat mašu ljubitelja fudbala u Bačkoj Topoli, mnogi pamte evropski debi od pre tri godine i ludačku utakmicu sa rumunskim FCSB. Epidemija korone je tada uskratila draž gledanja utakmice uživo na stadionu, ali tu je nova šansa. Doduše, do ulaznica je već danima jako teško doći. Uveliko se po ulicama gradića na severu Bačke priča o fudbalu. Oni optimistični maštaju o podvigu, realisti već iznose očekivanja od žreba za Ligu Evrope.

Najavio je Žarko Lazetić ofanzivu svojih igrača, a vidljivo je da ove sezone trener TSC-a forsira za nivo više napadački fudbal nego prethodne. Nema više Petra Ratkova i Luke Iliće, ali tu su da ih zamene Miloš Pantović, Aleksandar Ćirković, Petar Stanić, Marko Rakonjac i Uroš Milovanović. Pojedini su odmarali protiv Kragujevčana, Đakovac i Ćirković propustili meč zbog povrede i bolesti, ali današnja utakmica je takva da bi svako da istrči na teren, te se očekuje TSC u najjačem sastavu. Sa trojicom u napadu, pa šta bude... Važno je biti hrabar, a jedan brzi gol u mreži gostiju rasplamsao bi nadu. O dva da i ne govorimo...

KVALIFIKACIJE LIGU ŠAMPIONA, 3. KOLO

TSC - BRAGA, 20.00 (TV Arena P1, RTS 2, Panon RTV) - prvi meč: 0:3

Bačka Topola

Stadion: TSC arena

Sudija: Jakob Kelet (Danska)

Očekivane startne postave:

TSC (4-3-3): Ilić - Cvetković, Đorđević, Stojić, Petrović - Radin, Stanić, Đakovac - Jovanović, Rakonjac, Pantović

Braga (4-3-3): Mateus - Gomez, Niakate, Fonte, Borha - Karvaljo, Al Musrati, R. Orta - Bruma, Ruiz, Pici

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 3. KOLO, REVANŠI

Utorak

19.00: (2,40) Aris Limasol (3,30) Rakov (3,00)

19.00: (1,53) Makabi Haifa (4,20) Slovan Bratislava (6,25)

19.00: (1,28) Molde (5,90) KI Klaksvik (9,50)

19.00: (2,35) Sparta (3,40) Kopenghagen (3,00)

20.00: (1,33) Galatasaraj (5,50) Olimpija (8,50)

20.00: (5,60) TSC (3,70) Braga (1,65)

20.30: (3,05) Servet (3,45) Rendžers (2,30)

20.30: (3,30) Šturm (3,50) PSV (2,15)

21.00: (1,55) Marselj (4,00) Panatinaikos (6,25)

***kvote su podložne promenama

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 3. KOLO, PRVI MEČ

Utorak

20.00: (2,25) Dinamo Zagreb (3,20) AEK (3,40)

***kvote su podložne promenama


tagovi

TSC Bačka TopolaŽarko Lazetićkvalifikacije za Ligu šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara