Razočarani igrači Bajerna (©Reuters)
Razočarani igrači Bajerna (©Reuters)

Bajern ne igra kao Bajern: Da li je sledeći neuspeh u Ligi šampiona?

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.02.24. | 12:12

Bavarci na raskrsnici protiv Lacija na Olimpiku u prvom meču osmine finala

Četiri dana posle sramote u Leverkuzenu, Bajern prelazi u polje Lige šampiona. Gigant iz Minhena gostovaće Laciju na Olimpijskom stadionu u Rimu, gde će od 21.00 u igri da bude mnogo više od dobre startne pozicije za revanš osmine finala evropske elite. Za bavarski klub radi se o zauzimanju stava i korekciji posle potpuno opravdanih kritika javnosti usled partije nedostojne Bajerna.

S obzirom na zaista slab učinak ekipe Tomasa Tuhela u derbiju sezone u Bundesligi u subotu uveče, gostovanje u glavnom gradu Italije bi trebalo da bude sve samo ne siguran uspeh. I to uprkos činjenici da je minhenski sastav nedavno uživao u igranju protiv klubova iz Serije A na međunarodnoj sceni i generalno nije pokazao nikakvu slabost u osmini finala u najvažnijem evropskom klupskom takmičenju poslednjih godina.

Izabrane vesti

U Bajernu ponovo postoji veliki pritisak na tim. Posle sramnog nastupa u Leverkuzenu i poraz od 0:3, ekipa iz Minhena je ove sezone na raskrsnici. Startna pozicija u trci za šampionat Nemačke sada je značajno pogoršena jer je klub na zaostatku od pet bodova, a ujedno Bavarci su eliminisani iz DFB kupa u drugom kolu od strane trećeligaša Sarbrikena. Želja za osvajanjem Lige šampiona je sve veća, ali imajući u vidu nedavno pojavljivanje u Rajnskoj oblasti, postoji nekoliko znakova pitanja.

Činjenica je da će biti neophodno značajno poboljšanje performansi. U kojoj meri je to realno u sadašnjim okolnostima, ostaje da se vidi. Odnos između trenera i igrača deluje napeto, a plan meča Tomasa Tuhela protiv Leverkuzena ne samo da je izazvao iritaciju kod svih koji vole nemačkog rekordera, već se pokazao i kao potpuna propast. Nekim zvezdama tima je nedostajao neophodan mentalitet, drugi jednostavno nemaju željeni kvalitet da bi kontuinuirano igrali na visokom nivou.

21.00: (4,90) Lacio (3,60) Bajern (1,75)

Ipak, naravno postoje aspekti koji bi trebalo da ohrabre navijače velikana iz Minhena. Na primer, Bajern je uspevao da stigne do četvrtfinala u 11 od 12 minulih godina. Samo u sezoni 2018/2019 je eliminisan od Liverpula u osmini finala. Osvrćući se na proteklih 11 sezona, Bavarci nikada nisu doživeli poraz u prvoj utakmici osmine finala, iako su skoro uvek najpre igrali na strani.

Hari Kejn i drugovi će verovatno da se muče protiv jake odbrane Lacija. Nedostaje im odlučnost u poslednjoj trećini i, u izvesnoj meri, individualni kvalitet na krilnim pozicijama. Gnabri, Dejvis i Koman su još van stroja, novajlija Saragosa još nema ulogu, a Musijala, Miler i Sane još traže prepoznatljivu formu. Hari Kejn je stoga sam, ali može da se pohvali sa 28 golova u 28 duela u svim takmičenjima za Bajern ove sezone.

Što se Lacija tiče, tek treći put se plasirao u nokaut fazu UEFA Lige šampiona. Tokom kampanje 1999/2000 igrao je u četvrtfinalu protiv Valensije, a u sezoni 2020/2021 Bajern se pokazao kao prevelik zalogaj u osmini finala. Posle dvomeča sa Bavarcima Italijani su izgubili sa 2:6. Međunarodna istorija daje argument za ulogu minhenskog tima kao favorita.

Ipak, ekipu trenera Mauricija Sarija nikako ne treba potceniti. U grupi sa Atletiko Madridom, Seltikom i Fajenordom, Orlovi su se plasirali na drugo mesto i bili su posebno impresivni na svom stadionu. Sedam od 10 prikupljenih bodova osvojili su iz domaćih utakmica.

Uopšteno govoreći, snaga Lacija na Olimpiku je faktor koji se mora uzeti u obzir kada se prave prognoze za meč protiv Bajerna. I na nacionalnom nivou, Rimljani su već nekoliko puta dokazali da ih je teško pobediti na svom terenu. U 11 mečeva u Seriji A kod kuće Čiro Imobile i drugovi su upisali šest pobeda, ali i samo dva poraza. Generalna proba, iz perspektive Rimljana, protekla je po želji. Orlovi su savladali Kaljari sa 3:1 na Sardiniji.

Lacio u poslednje vreme baš i ne može da se pohvali dobrom formom, jer je činjenica da njegove partije u Seriji A baš i ne slute da će da se dokopa Lige šampiona i sledeće godine. Lani je Lacio završio na neočekivanom drugom mestu iza suverenog Napolija, koji je dominirao čitavom italijanskom ligom. Ali ove godine, ovaj uspeh se svakom rundom sve više udaljava od Lacija.

Bjankočelesti imaju dugoročan problem sa kontinuitetom, jer uspevaju da iznenade i pobede jačeg protivnika, a onda posustanu sa rivalom koji se bori za opstanak. I to je, u kombinaciji sa mnogim povredama, razlog zašto se Lacio skrasio na osmom mestu. Tim iz Rima trenutno ima četiri boda manje od četvrtog mesta i zone evropske elite.

LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Utorak

Kopenhagen - Mančester Siti 1:3 (1:2)

/Matsen 34 - De Brujne 10, Silva 45+1, Foden 90+2/

RB Lajpcig - Real Madrid 0:1 (0:0)

/Dijaz 49/

Sreda

21.00: (1,73) Pari Sen Žermen (3,70) Sosijedad (5,60)

21.00: (4,90) Lacio (3,60) Bajern (1,75)

Utorak, 20. februar

21.00: (2,20) PSV (3,45) Borusija Dortmund (3,25)

21.00: (1,95) Inter (3,40) Atletiko Madrid (4,10)

Sreda, 21. februar

21.00: (2,65) Napoli (3,25) Barselona (2,75)

21.00: (4,40) Porto (3,50) Arsenal (1,85)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaLacioBajern Minhen

Obaveštavaj me

Lacio
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara