Embid i Hart (AFP)
Embid i Hart (AFP)

Deca grada se pitaju sada: Školovali ih, veselili se, pa gledali kako izbacuju Filadelfiju (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.05.24. | 06:30

Branson, Hart i Di Vinćenco utabali stazu Njujorku ka polufinalu Istočne konferencije, Embidu zakucavanje u lice

Niti su umorni, niti su im se ruke „skratile“. Naprotiv čim se sirena oglasila poslednji put u Fargo centru ove sezone, salutirali su ka tribinama. Bio je to pokazatelj da osećaju privrženost gradu u kome su košarkaški stasali, ali i potvrda da su sad bolji od Filadelfije. Džejlen Branson, Džoš Hart i Donte di Vinćenco su studirali u Vilanovi, čak se poklopili u periodu od 2015. do 2017, zbog čega je emotivna veza sa gradom odakle je taj koledž snažna. No, profesionalna košarka je nešto drugo i ne trpi gledanje u prošlost, pa se triling postarao da Njukork u „njihovoj“ Filadelfiji dobije šesti meč prvog kola plej-of serije (118:115), slavi rezultatom 4:2 i zakaže obračun sa Indijanom, koja je ranije izbacila Milvoki.

Završnih sedam poena za Nikse dali su upravo Hart, Di Vinćenco i Branson. Možda presudnu trojku na meču ubacio je Hart, koga je odbrana Siksersa potcenila 24 sekunde pre kraja, zbog čega je odapeo strelu i pogodio. Kasnije su sa linije bacanja, na koju su ih kao jedini argument i završnici slali domaći košarkaši, precizni bili njegovi nekadašnji saborci sa studija i Njujork je drugu godinu zaredom savladao početnu prepreku u NBA doigravanju. 

Izabrane vesti

Posebno je značajno istaći faktor Harta. Dečko je odigrao meč bez sekune predaha. Od prvog do poslednjeg časa trener Tom Tibodo ga je držao u igri, svih 48 minuta, a opet mu je ostalo je dovoljno „goriva“ da spakuje trojku sa poneti. Bila je to njegova peta na meču, okončanom tako što je ubacio 23 poena. Mada, kad se pogleda minutaža košarkaša startne petorke, sa izuzetkom Ajzee Hartešnštajna, svi ostali su proveli na terenu više od 43 minuta!? I bili korisni.

Igrač utakmice, verovatno i čitave serije, ipak je Džejlen Branson. Svaki put kad je Njujorku bilo potrebno povukao bi napred. Opet je to uradio i brojao je do 41 (pogodio tri trojke), uz 12 skokova. Ako pogledamo njegov učinak u plej-ofu, na poslednje četiri utakmice ubacivao je 39, 47, 40 i sad 41 poen. Impresivno.

Baš kao i partija Di Vinćenca, Vilanovinog junaka iz koledž slavlja 2018. Ovoga puta 23 poena i sedam uhvaćenih lopti u meču u kome je Njujork varirao od plus 22 do minus deset, ali je na kraju zahvaljujući pomenutoj trojici pokazao kakvi su mu nervi.

Bogami i petlja. Mada se to više odnosi na O Dži Anunobija, koji je tri minuta pre kraja spektakularno zakucao preko Džoela Embida, a i na tom primeru se videlo koliko centar File ponekad ume loše da proceni situaciju. Anunobi (susret završio sa 19 poena) je to iskoristio i letom preko jednog od fizički najdominantnijih igrača usmerio Njujork ka slavlju.

A Embilda na odmor. Sa nizom oprečih stavova o njegovom učinku. Jeste opet bio najefikasniji u ekipi Nika Nursa (39 poena, uz podsećanje da je pre sedam dana brojao do okruglo 50), međutim, kako se meč bliži kraju ili mu opada koncentracija ili samopouzdanje. Na primer, u poslednjim četvrtinama ove serije procenat šuta mu je tek 23, 1 odsto!

Nije Embid jedini odgovoran što Filedelfija nije izborila majstoricu. Recimo, Tobijas Haris za 29 minuta apsolutno ništa nije uradio. Nula! Tako su Tajris Maksi i Keli Ubre ostali bez važnog saradnika u napadu, te njihovih po 17 poena nije previše vredelo. Dodajte na to da ni Kajl Lauri nije pogodio ništa i postaće jasno da su dvojica članova startne petorke domeće ekipe svedena na katastrofalan učinak. Za razliku od rivala koji ne priznaje umor.



tagovi

plej-of NBA ligeNBA ligaDžoel EmbidFiladelfija SeventisiksersNjujork NiksDžejlen BransonDonte DivinćencoDžoš Hart

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara