"Naslovna strana Mundo Deportiva posle meča"
"Naslovna strana Mundo Deportiva posle meča"

Barsa i Atletiko, 18 godina posle: Noć kada je Pantić sa četiri gola ubijao Barselonu i na kraju plakao (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 21.01.15. | 17:12

Bio je to jedan od najspektakularnijhih mečeva koje je Španija videla. Triler sa devet golova. Na jednoj strani Pantić, Antić, Kaminero, Kiko, Paunović, a na drugoj Zuba Ronaldo, Bobi Robson, Gvardiola, Luis Enrike, De la Penja...

Naslovna strana Mundo Deportiva posle meča

Rasplet u španskom fudbalu je ove sezone počeo mnogo ranije nego što se to očekivalo. Žreb u Kupu kralja je hteo da ne vidimo okršaje tri najbolja kluba u polufinalima ili finalu, već da Atletiko prvo naleti na Real Madrid u osmini finala, a da potom posle eliminacije najvećeg rivala naleti i na drugog velikog protivnika - Barselonu. Tako će samo jedan od tri velika favorita imati šansu da se nađe u polufinalu Kupa kralja...

Izabrane vesti

Barselona i Atlritko večeras igraju prvi četvrtfinalni okršaj, a Kamp Nou će biti poprište velikog derbija. Rivalitet između Atletika i Barse je zahvaljujući prošloj sezoni porastao do tačke usijanja. Katalonci su crveno-belom Madrida postali skoro pa podjednako omražen rival kao Real. Prošle godine su Atletiko i Barselona odigrali šest mečeva i Katalonci nijednom nisu uspeli da pobede Atletiko koji im je na kraju u poslednjem kolu Primere zadao fatalan udarac pošto je u direktnom okršaju na Kamp Nou osvojio titulu.

Barsa se osvetila u prvom prvenstvenom derbiju ove sezone kada je očitala fudbalsku lekciju Simeoneovoj ekipi i slavila sa 3:1. Luis Enrikeov tim je demonstrirao silu nad Atletikom, a napadački triling Mesi - Nejmar - Suarez je golovima odgovorio na sve udarce i prljave poteze madridskih crveno-belih.

Večeras dobijamo nastavak... I priliku da se podsetimo kako je to bilo kada su se poslednji put Barselona i Atletiko sastali u četvrtfinalu Kup kralja.

Bio je 12. mart 1997. godine kada je Atletikov šampionski sastav pod vođstvom Radomira Antića došao na Kamp Nou da brani trofej u Kupu kralja. Dve nedelje ranije, prvi duel na Visente Kalderonu je završen 2:2. Atletiko je vodio 1:0, pa gubio 1:2. Strelci su bili Kiko i Kaminero za Madriđane, dok je oba gola za Katalonce postigao Huan Antonio Pici, veliko pojačanje iz Tenerifea.

Uvod u jedan od najspektakularnijih mečeva koje je Španija ikada videla!

Prepun Kamp Nou (tada je primao 115.000 gledalaca) sa koreografijom u Barsinim i katalonskim bojama. Šou je mogao da počne. Radomir Antić je u odnosu na prvi meč izveo startnu postavu bez Dijega Simeonea i Huana Esnajdera. Ukazao je šansu Lopezu mladom Veljku Paunoviću...

Na drugoj strani veliki Bobi Robson je napravio tri izmene i izveo znatno ofanzivniju formaciju u odnosu na meč na Visente Kalderonu. Nadala, Amora i Picija su u prvih 11 zamenili Blan, De la Penja i najbolji svetski igrač u to vreme - Ronaldo.

Umesto velike fešte, Kamp Nou je bio u grobnoj tišini posle samo pola sata igre. Muk. Bilo je 0:3! Šou režiji neverovatnog Milinka Pantića! Prvo je u mrežu spakovao otpadak posle šuta Agilere, potom je fenomenalnim udarcem sa 20 metara u bliži ugao prevario Vitora Baiju, da bi u 31. minutu realizovao penal posle prekršaja Blana nad Kikom. Kao da je fudbalski uragan pogodio Kamp Nou. Publika je bila u neverici, Bobi Robson, Ronaldo, Figo, Luis Enrike i družina nisu znali šta ih je snašlo.

Već u 41. minutu Ser Bobi vuče hazarderski potez. Nije čekao kraj poluvremena. Veliki džentlmen ni tada nije gubio nadu. Na 0:3 izbacuje dvojicu defanzivaca Blana i Popeskua, a ubacuje Hrista Stoičkova i Picija. Totalna ofanziva i signal tribinama da treba verovati i da šansa postoji.

U drugom poluvremenu na teren izlazi neka nova i drugačija Barsa. Ljuta i gladna kao da ide na revolveraški obračun. Šta im je Bobi rekao u svlačionici, nije poznato. Ali, igrači Barselone su tada izgledali kao da ne sumnjaju „da li će preokrenuti“, već je samo pitanje „kada će preokrenuti“. Verovatno ni Atletikovim fudbalerima nije bilo jasno šta se dešava sa rivalima i zašto Barsa tako kida u utakmici koja je praktično rešena. Jer Atletiko je posle tri četvrtine dvomeča ima prednost od 5:2.

Drugo poluvreme kreće golom majstora Ronalda u 47. minutu. Neodbranjiv volej u mrežu Moline za najavu drame. Samo dva minuta kasnije, totalni šok za goste i erupcija oduševljenja na Kamp Nou. Ne zna se da li je to bio šut ili centaršut Serđija, ali je lopta idealno pala u peterac Atletika. Pici je promašio fudbal, ali ne i Ronaldo. De la Penja trči po loptu i juri na centar. Kreće lavina podrške sa tribina...

Atletiko deluje ka grogirani bokser, ali Milinko Pantić ne planira da baci šekir. On igra utakmicu karijere. Te večeri Pantić pleše na terenu kao nikada u životu. Čudesni Srbin postiže i četvrti gol tako što lagano bocka loptu preko Baije i baca Portugalca u očaj, a Katalonce na rub nervnog sloma samo nekoliko minuta posle frenetičnog navijanja i euforije. Mnogi veliki fudbaleri su igrali na Kamp Nou, ali niko nije ni pre, a ni posle Milinka Pantića dao Barseloni četiri gola u jednoj utakmici u njenom hramu fudbala.

Na njegovu žalost, Pantić če ostati neopevani heroj te lude večeri. Desiće se nešto još čudesnije od njegova četiri gola.

Bomba Luis Figa u 68. minutu opet daje nadu Kataloncima da ima nade. Fantastičan gol Portugalca koji će samo nekoliko minuta posle toga biti žrtva ludačkog starta Danijela Prodana. Figa će ubrzo osvetiti nerzaustavljivi Ronaldo. Moćno i neuhvatljivo kao da je video igrica u pitanju. Onako kako je to samo Zuba umeo - 4:4!

Atletiko i dalje ima rezultat koji ga vodi dalje zbog većeg broja postignutih golova u gostima. Ali, raspopamljenu Barselonu je u tom ttrenutku bilo nemoguće zaustaviti. Kao da je utakmica tek počela, domaći fudbaleri su pucali od snage, energija i samopuzdanja, dok su Madriđani lelujali na nogama i čekali nokaut. Antić je pokušavao da se odbrani, u roku od 20 minuta je pokušao da trgne ekipu uvođenjem Solazabala, Viskaina i Roberta koji su imali zadatak da začepe rupe. Ali...

Nokaut je došao u 82. minutu. Gvardiola je centrirao, Abelardo jako tukao glavom, a Molina panterskim refleksom odbranio. Ipak, bogovi te večeri nisu bili nakolnjeni Atletiku. Da jesu ta lopta bi se odbila negde druge. Bilo gde gde osim na nogu Picija koji taj otpadak pretvara u gol vredan pobede i jednog od najvećih preokreta u istoriji fudbala.

Noć u kojoj je Milinko Pantić četiri puta puta pogađao mrežu Barselone na kraju je postala veče za slavlje Katalonaca.
Plakao sam u svlačionici posle utakmice. Sedeo sam tamo sa glupim izrazom lica i ništa nisam razumeo“, prisećao se Pantić 15 godina posle dramatične večeri na Kamp Nou.

Skoro 18 godina posle, Luis Enrike će opet u četvrtfinalu Kup kralja tražiti skalp Atletika na Kamp Nou. Ovaj put kao trener. Dijego Simeone nije igrao taj famozni meč. Ali, sigurno je da će ga se setiti kada supsostavi svoje legije Barsi. Proći će mu kroz glavu Milinko Pantić.

Barselona - Atletiko 5:4 (0:3) - prvi meč 2:2
/Ronaldo 47, 49, 72, Figo 68, Pici 82 - Pantić 9, 29, 31 penal, 51/

Stadion: Kamp Nou (115.000). Sudija: Garsija Redondo

BARSELONA: Baija - Abelardo, Blan (od 41. Stoičkov), Kouto, Serđi, Popesku (od 41. Pici), Gvardiola,  Figo (od 88. Nadal), De la Penja, Luis Enrike, Ronaldo

ATLETIKO: Molina, Lopez, Santi, Prodan, Toni (od 55. Solazabal), Bejbl, Agiulera (od 69. Viskaino), Paunović (od 74. Roberto), Pantić, Kaminero, Kiko 

(FOTO: Action images)


tagovi

ŠpanijaRonaldoPrimeraMilinko PantićEvropaAtletiko Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara