Desni bekovi Barselone (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)
Desni bekovi Barselone (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)

Barsa od Alvesa do Alvesa: Pojačanja koja to nisu, niko ne zna na šta je otišlo 100.000.000 evra

Vreme čitanja: 5min | sre. 17.11.21. | 09:58

Hronični problem kraj aut-linije mogao bi kratkoročno da reši čovek zbog kojeg su isti i nastali...

Pet i po godina prošlo je od dana kada je Dani Alves, ne svojom voljom, rekao "zbogom" Barseloni. Toliko dugo traje i potraga katalonskog velikana za adekvatnom zamenom kraj desne aut-linije. Klub je vremenom zapao u tolike probleme sa promašenim investicijama, da vatru danas mora da gasi čovek zbog kojeg se ista rasplamsala.

Alves se vratio kući, ali to više nije Barselona kakvu pamti iz leta 2016. kada je odlazio. Klub je postao ruina koja stoji na nestabilnim temeljima, para gotovo da nema, a njegov povratak na poziv dugogodišnjeg saigrača Ćavija Ernandeza jedan je od krunskih dokaza koliko je Barselona vodila lošu transfer politiku tokom proteklih godina. Iako je, nesporno, Alves i dalje kvalitetan igrač uprkos tome što će u maju napuniti 39 godina.

Izabrane vesti

Subota, 21.00: (1,38) Barselona (5,20) Espanjol (9,00)

Barselona je tokom proteklih godina potrošila bezmalo 100.000.000 evra na desne bekove, a "potrošila" je još nekoliko igrača iz svoje škole u potrazi za Alvesovim naslednikom. U vreme kada, primera radi, Mančester Siti u svojim redovima ima dva desna beka koje je zbirno platio 115.000.000 evra, Barselona se dugo kockala sa igračima dovedenim za siću, a kada je đavo odnelo šalu, krenula su i ozbiljnija ulaganja koja se takođe nisu isplatila.

Tako je Barselona od Alvesovog odlaska do danas kraj desne aut-linije koristila čak sedmoricu igrača, od kojih neke verovatno ne biste prepoznali na ulici kada bi prošli kraj vas... Takav je, primera radi, Daglas koji je stigao iz Sao Paula za 4.000.000 evra. Brazilac je doveden 2014. godine, dakle u vreme dok je njegov stariji sunarodnik još bio u klubu, sa idejom da se adaptira i jednog dana preuzme ulogu na desnom boku. Umesto toga javnost, pogotovo brazilska, ostala je u šoku što je Barselona uopšte dala novac za Daglasa, koji se prelaskom na Kamp Nou obezbedio dovoljno da ga fudbal nije previše interesovao. Nijednog trenutka nije pokazao da je za najviši nivo španskog fudbala, niti ga je mnogo zanimalo da se dokazuje, pa je tako odigrao pet utakmica iliti ukupno 380 minuta. Neshvatljivo bačena četiri miliona.

Aleiš Vidal (©Reuters) Aleiš Vidal (©Reuters)

Neki verovatno pamte Aleiša Vidala pod nadimkom “Vetar iz Almerije“. S takvim epitetom stigao je u Sevilju iz koje je 2015. godine prešao u Barselonu za 18.000.000 evra. I on je dakle stigao pre nego što je Alves otišao, a njemu u početku nije bila namenjena uloga ofanzivnog beka, već nešto što nije do kraja bilo definisano. Pošto je Alves prešao u Juventus, Barsa je počela Vidalu da pomera mesto na terenu i on je sve više nazadovao. Posle dve sezone i 51 utakmice morao je da ode jer jednostavno nije išlo. Sa Serđijem Robertom je drugačije. On je, poput sada Oskara Mingeze, dete kluba u koje je prosto morala da postoji vera kako bi se vratio ugled ukaljanoj školi Masiji. Robertova igračka raznovrsnost jedna je od njegovih najvećih prednosti. Luis Enrike ga je prvi stavio na desni bok, gde je pružao solidne partije, ali se ubrzo videlo da to nije njegova prirodna pozicija pošto je on karijeru započeo kao vezista. U svemu prosečan, nigde izuzetan. Njegova najveća prednost je ujedno i najveća mana, što se posebno osetilo u velikim utakmicama.

Najviše novca Barselona je izdvojila za Nelsona Semeda – blizu 36.000.000 evra. U jedom trenutku izgledalo je da je Barsa čak pogodila sa dovođenjem Benfikinog beka leta 2017. godine. Predstavljao je sasvim solidnu figuru, a za tri godine u Barsi bio je startni desni bek. Solidan defanzivac, ali nikada nije dostigao Alvesove visine, a greške koje je pravio u važnim momentima dovele su do toga da ga je klub prodao Vulvsima prošle godine za 32.000.000 evra na startu finansijskog kolapsa koji je usledio.

Musa Vage je poput Daglasa doveden za mali novac, svega pet miliona evra iz Eupena. Stigao je kao 20-godišnjak sa ciljem da se razvija u B timu i kasnije eventualni prebaci u prvu postavu. Njegov napredak nije išao željenim putem, brzo je dostigao “plafon“ od kojeg se nije maknuo. Tako je odigrao samo šest utakmica za Barsu pre nego što je prosleđen Nici na pozajmicu. U međuvremenu je doživeo i tešku povredu koja ga je od terena odvojila skoro godinu dana. Sada je u Solunu gde nastupa za PAOK.

Seržinjo Dest (©Shutterstock)Seržinjo Dest (©Shutterstock)

Danas je desni bek Seržinjo Dest za koga je Barsa sa Ronaldom Kumanom izdvojila 21.000.000 evra. Stigao je kao Semedova zamena i koliko se o njemu pričalo jedno vreme činilo se kao da će Barselona dobiti kapitalca. Umesto toga, stigao je mladi igrač koji još nije eksplodirao. I dalje ima mnogo prostora za napredak, ima određene kvalitete, ali i dalje nedovoljne za nivo koji zahteva Barselona.

Na kraju slučaj Emersona Rojala je nešto posebno. Stigao je letos posle dogovorenog transfera iz Betisa, u poslu gde su oba kluba platila po pola novca za njegov dolazak iz Brazila. Barselona je iskoristila klauzulu i dovela ga kao konkurenciju Destu. Ali posle samo nekoliko dana Totenhem je poslao ponudu koju niko u klubu nije mogao da odbije – 25.000.000 evra. Tako je šansu dobi Oskar Mingeza koji je još jedan produkt klupske škole, ali daleko je od uloge startnog beka.

Kada se podvuče crta, Barselona nije dobila ono što je tražila, a izgubila je mnogo. Skoro koliko u potrazi za naslednikom Karlesa Pujola, na šta je utrošeno još i više novca tokom proteklih sedam i po godina. Dani Alves se vratio i sada svi čekaju da vide da li je u prekaljenom Brazilcu ostalo još magije iz prvog mandata. Podsetimo, Ćavi navodno za sledeće leto želi Cezara Aspilikuetu na toj poziciji...



tagovi

Dani AlvesSeržinjo DestEmerson RojalMusa VageAleiš VidalSerđi RobertoDaglasNelson SemedoOskar MingezaBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara